De Fiod

De Fiod verdenkt mij van een strafbaar feit. Wat nu?

De advocaten van ons kantoor gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij willen verdachten zo goed mogelijk bijstaan en zo duidelijk mogelijk van informatie voorzien. Zeker bij een verdenking door de Fiod.

 

Niemand wil in een strafzaak verwikkeld raken. Als dat toch gebeurt, wilt u de beste hulp. Deskundig. U zoekt een advocaat die het strafrechtelijke proces kent als zijn broekzak. Die het dossier tot op de bodem uitspit. Een creatieve oplossing bedenkt. U krijgt bij ons de beste hulp.

Uitnodiging voor verhoor door de Fiod

Het is mogelijk dat u een uitnodiging heeft ontvangen voor verhoor in de vorm van een brief of dat de FIOD u gebeld heeft. Doe uzelf het plezier niet te makkelijk te denken over dit verhoor. Er worden in Nederland nog steeds veel mensen veroordeeld alleen op wat ze tegen de opsporende instanties hebben gezegd. Heb dus vóór dit verhoor overleg met een goede advocaat. Wij geloven hierbij in een goede voorbereiding en nemen de tijd hiervoor. U wordt in het kader van een training helemaal op maat voorbereid op het verhoor.

 

Neem ook een advocaat mee naar het verhoor. Het kan het verschil maken tussen een vrijspraak of veroordeling.

Recent aangehouden in een Fiod zaak

Het is ook mogelijk dat u na een inval door de Fiod recent bent aangehouden en dat daarbij uw woning en/of kantoorpand is doorzocht waarbij uw administratie, geld, auto’s etc in beslag genomen zijn. Of dat u deze pagina leest, omdat uw partner, familielid, zakenrelatie, goede vriend of kennis recent is aangehouden. Dan even de volgende aandachtspunten;

 

 1. Houd er na een inval door de Fiod rekening mee dat het onderzoek na een arrestatie vaak nog lang niet is afgerond. Zo zien wij vaak dat er nog een telefoontap loopt op de verdachten, hun zakenpartners en/of familie. Wees dus voorzichtig met wat er over de telefoon besproken wordt. Hetzelfde geldt voor observatie door de politie. Soms wil justitie erg graag weten wie er met wie afspreekt, ook nadat een verdachte is aangehouden.
 2. FIOD onderzoeken duren vaak lang. En dan hebben we het over jaren. Het is dus niet zo dat, indien de zaak bijvoorbeeld niet binnen twee jaar is afgerond, de zaak automatisch tot een einde komt. Op het Internet wordt dit regelmatig door mensen beweerd. Dat is niet waar. Wél is het zo dat naarmate een zaak langer duurt, het maatschappelijk belang afneemt om verdachten een langere straf op te leggen.
 3. Onderzoeken door de Fiod resulteren vaak in grote strafdossiers. Een dossier van vele duizenden pagina’s is geen uitzondering meer. Het is belangrijk dat u pro-actief bent. Zorg dat u niet achteroverleunt. Er moet bij de FIOD en het functioneel parket worden aangedrongen op het tijdig verstrekken van het dossier. Dit komt uw verdediging ten goede.
 4. Het is mogelijk dat de Fiod na een inval beslag heeft gelegd op waardevolle spullen zoals auto’s, sieraden en/of geld.  Er dient een beslaglijst te zijn op basis waarvan voor u duidelijk is waar precies beslag op ligt. Controleer die lijst goed en trek meteen aan de bel als het niet klopt. Er bestaat in het strafrecht een afzonderlijke procedure met betrekking tot beslag. Dat is een procedure vóór de inhoudelijke behandeling. Strafrechtjuristen noemen dat een 552a procedure.

Dagvaarding voor een Fiod zaak

Indien u een dagvaarding heeft ontvangen, wil dat zeggen dat justitie van mening is dat er genoeg bewijs tegen u ligt voor een veroordeling. Het is dus tijd tegengas te geven en het gevecht met justitie aan te gaan. Denk ook hier niet dat het verstandig is hier zonder advocaat naar toe te gaan. U maakt het justitie anders te makkelijk u te veroordelen. En dat is eeuwig zonde.

Wat is de Fiod?

De Fiod houdt zich bezig met het opsporen van financiële fraude en belastingfraude. Er zijn veel strafbare feiten die door de FIOD onderzocht kunnen worden. We noemen er een paar;

 

 

De Fiod wordt in de regel aangestuurd door het functioneel parket. Dat is een gespecialiseerde afdeling van het openbaar ministerie. Zo beslist het functioneel parket of een verdachte door de Fiod moet worden aangehouden, of de verdachte in verzekering wordt gesteld, of de verdachte in beperkingen wordt gesteld en of de verdachte aan de rechter-commissaris wordt voorgeleid.

De Fiod en de voorlopige hechtenis

Als een verdachte door de Fiod wordt aangehouden, is er in de regel sprake van een wat langer durend onderzoek. Een onderzoek waarbij verdachten kunnen zijn geobserveerd, dat hun telefoons getapt zijn en dat hun complete financiële voorgeschiedenis is bekeken.

 

Bij een verdenking door de Fiod hoort vaak dat verdachten gedurende een paar dagen op het politiebureau zitten en daar worden verhoord. Als de Fiod en het functioneel parket van mening zijn dat er wel wat tegen de verdachten ligt qua belastend bewijs en er gronden zijn voor de voorlopige hechtenis, dan wordt een verdachte aan de rechter-commissaris voorgeleid. Die rechter-commissaris bekijkt dan of de verdachte voorlopig wordt vastgehouden. Als een verdachte de voorlopige hechtenis ingaat, wordt hij of zij naar een huis van bewaring gebracht.

 

Wilt u meer weten over voorlopige hechtenis? Klik dan hier.

 

We hadden het ook al over beperkingen. Wilt u hier meer over weten? Klik dan hier.

Advocaat Fiod

 • Voor een Fiod zaak is het verstandig een advocaat te nemen die weet waar het bij een Fiod zaak écht om gaat. Ons kantoor Zuketto Hermens Advocaten is een gespecialiseerd strafrechtkantoor. Wij staan in heel Nederland verdachten bij. Wij hebben twee bezoeklocaties waar u snel langs kunt komen; Rotterdam en Maastricht.
 • Ons telefoonnummer is 0683568246. Dan krijgt u meteen strafrechtadvocaat en partner van het kantoor, Peter Hermens,aan de lijn. Hij zit in Rotterdam. U hoeft uw verhaal dus niet eerst aan een secretaresse uit te leggen. Peter Hermens zit zelf in Rotterdam.
 • Wilt u liever worden teruggebeld? Vul het online contactformulier dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
 • Zoals al eerder op deze pagina  is vermeld, is het mogelijk dat u deze pagina leest, omdat uw partner, familielid of goede vriend is aangehouden. Mocht dit het geval zijn, kunt u natuurlijk ook gewoon contact met ons opnemen om eens overleg te hebben hoe wij de zaak zien.
 •  Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
 1. Het is belangrijk eerst het dossier te krijgen. Onze cliënten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken.
 2. Als onze cliënten gedetineerd zijn, komen we regelmatig langs in de PI.
 3. De strategie wordt altijd samen u bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen. Hier wordt goed over nagedacht.
 4. U wordt zo snel mogelijk in kennis gesteld van alle nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
 5. Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen. Verder is het ook afhankelijk van de drukte in onze praktijk of wij de zaak pro-deo kunnen / willen doen.

Ik heb al een advocaat, maar ik ben niet tevreden

Het is belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij de advocaat die u nu bijstaat bij een verdenking door de Fiod . Of de advocaat die uw partner, ouder, kind of goede vriend nu bijstaat. Als u dat gevoel niet heeft, wordt de verdediging niet goed genoeg gevoerd. Als iemand naar ons overstapt, krijgen wij vaak te horen dat die advocaat slecht bereikbaar is, het dossier niet genoeg kent, net niet creatief genoeg is in het bedenken van oplossingen of dossierstukken niet wilt delen. Dat kan niet de bedoeling zijn.

 

Natuurlijk kunt u bij een verdenking door de FIOD naar ons overstappen als u gewoon niet tevreden genoeg bent over uw huidige advocaat. Als u contact met ons opneemt, leggen wij u hoe dit in zijn werk gaat en kijken we of er een wederzijdse klik is. Want ook die wederzijdse klik is heel belangrijk.

 

Opsporingsthema's - FIOD

Een reactie

 1. I K

  Goed bereikbaar. Duidelijk in de communicatie en dito afspraken. Peter is bovendien een fijne vent die de rechter heeft overtuigd dat het allemaal wel klopte. Ontzettend bedankt

Plaats hier een openbare vraag of reactie