De Fiod

De Fiod verdenkt mij van een strafbaar feit. Wat nu?

De advocaten van ons kantoor gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij willen verdachten zo goed mogelijk bijstaan en zo duidelijk mogelijk van informatie voorzien. Zeker bij een verdenking door de Fiod. U krijgt bij ons meteen advies.

 

Niemand wil in een strafzaak verwikkeld raken. Als dat toch gebeurt, wilt u de beste hulp. Deskundig. U zoekt een advocaat die het strafrechtelijke proces kent als zijn broekzak. Die het dossier tot op de bodem uitspit. Een creatieve oplossing bedenkt. U krijgt bij ons de beste hulp.

Uitnodiging voor verhoor

Het is mogelijk dat u een uitnodiging heeft ontvangen voor verhoor in de vorm van een brief of dat de FIOD u gebeld heeft. Doe uzelf het plezier niet te makkelijk te denken over dit verhoor. Er worden in Nederland nog steeds veel mensen veroordeeld alleen op wat ze tegen de opsporende instanties hebben gezegd. Heb dus vóór dit verhoor overleg met een goede advocaat. Die advocaat zal een advies geven wat het meest verstandig is: zwijgen of een inhoudelijke verklaring afleggen. Neem ook een advocaat mee naar het verhoor. Het kan het verschil maken tussen een vrijspraak of veroordeling.

Recent aangehouden

Het is ook mogelijk dat u recent door de Fiod bent aangehouden en dat daarbij uw woning en/of kantoorpand is doorzocht. Of dat u deze pagina leest, omdat uw partner, familielid, zakenrelatie, goede vriend of kennis recent is aangehouden. Dan even de volgende aandachtspunten;

 

 1. Houd er bij een verdenking door de Fiod rekening mee dat het onderzoek na een arrestatie vaak nog lang niet is afgerond. Zo zien wij vaak dat er nog een telefoontap loopt op de verdachten, hun zakenpartners en/of familie. Wees dus voorzichtig met wat er over de telefoon besproken wordt. Hetzelfde geldt voor observatie door de politie. Soms wil justitie erg graag weten wie er met wie afspreekt ook nadat een verdachte is aangehouden.
 2. FIOD zaken duren vaak lang. En dan hebben we het over jaren. Het is dus niet zo dat, indien de zaak bijvoorbeeld niet binnen twee jaar is afgerond, de zaak tot een einde komt. Op het Internet wordt dit regelmatig door mensen beweerd
 3. FIOD onderzoeken resulteren vaak in grote strafdossiers. Een dossier van vele duizenden pagina’s is geen uitzondering meer. Het is belangrijk dat u pro-actief bent. Zorg dat u niet achteroverleunt. Dring bij de FIOD en het functioneel parket aan op het tijdig verstrekken van het dossier. Dit komt uw verdediging ten goede.
 4. Het is goed mogelijk dat de Fiod beslag heeft gelegd op waardevolle spullen zoals auto’s, sieraden en/of geld.  Er dient een beslaglijst te zijn op basis waarvan voor u duidelijk is waar precies beslag op ligt. Controleer die lijst goed en trek meteen aan de bel als het niet klopt. Er bestaat in het strafrecht een afzonderlijke procedure met betrekking tot beslag. Dat is een procedure vóór de inhoudelijke behandeling. Strafrechtjuristen noemen dat een 552a procedure.

Dagvaarding

Indien u een dagvaarding heeft ontvangen, wil dat zeggen dat justitie van mening is dat er genoeg bewijs tegen u ligt voor een veroordeling. Het is dus tijd tegengas te geven en het gevecht met justitie aan te gaan. Denk ook hier niet dat het verstandig is hier zonder advocaat naar toe te gaan. U maakt het justitie anders te makkelijk u te veroordelen. En dat is eeuwig zonde.

Wat is de Fiod?

De Fiod houdt zich bezig met het opsporen van financiële fraude en belastingfraude. Er zijn veel strafbare feiten die door de FIOD onderzocht kunnen worden. We noemen er een paar;

 

 

De Fiod wordt in de regel aangestuurd door het functioneel parket. Dat is een gespecialiseerde afdeling van het openbaar ministerie. Zo beslist het functioneel parket of een verdachte door de Fiod moet worden aangehouden, of de verdachte in verzekering wordt gesteld, of de verdachte in beperkingen wordt gesteld en of de verdachte aan de rechter-commissaris wordt voorgeleid.

De Fiod en de voorlopige hechtenis

Als een verdachte door de Fiod wordt aangehouden, is er in de regel sprake van een wat langer durend onderzoek. Een onderzoek waarbij verdachten kunnen zijn geobserveerd, dat hun telefoons getapt zijn en dat hun complete financiële voorgeschiedenis is bekeken.

 

Bij een verdenking door de Fiod hoort vaak dat verdachten gedurende een paar dagen op het politiebureau zitten en daar worden verhoord. Als de Fiod en het functioneel parket van mening zijn dat er wel wat tegen de verdachten ligt qua belastend bewijs en er gronden zijn voor de voorlopige hechtenis, dan wordt een verdachte aan de rechter-commissaris voorgeleid. Die rechter-commissaris bekijkt dan of de verdachte voorlopig wordt vastgehouden. Als een verdachte de voorlopige hechtenis ingaat, wordt hij of zij naar een huis van bewaring gebracht.

 

Wilt u meer weten over voorlopige hechtenis? Klik dan hier.

 

We hadden het ook al over beperkingen. Wilt u hier meer over weten? Klik dan hier.

Hoe werken wij?

 • Ons kantoor Zuketto Advocaten is een gespecialiseerd strafrechtkantoor. Wij staan in heel Nederland verdachten bij. Wij hebben twee bezoeklocaties waar u snel langs kunt komen; Rotterdam en Maastricht.
 • Ons telefoonnummer is 0683568246. Dan krijgt u meteen strafrechtadvocaat Peter Hermens aan de lijn. Hij zit in Rotterdam. U hoeft uw verhaal dus niet eerst aan een secretaresse uit te leggen. Wilt u liever worden teruggebeld? Vul het online contactformulier dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
 • Zoals al eerder op deze pagina  is vermeld, is het mogelijk dat u deze pagina leest, omdat uw partner, familielid of goede vriend is aangehouden. Mocht dit het geval zijn, kunt u natuurlijk ook gewoon contact met ons opnemen om eens overleg te hebben hoe wij de zaak zien.
 •  Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
 1. Het is belangrijk eerst het dossier te krijgen. Onze cliënten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken.
 2. Als onze cliënten gedetineerd zijn, komen we regelmatig langs in de PI.
 3. De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen. Hier wordt goed over nagedacht.
 4. Onze cliënten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
 5. Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen. Verder is het ook afhankelijk van de drukte in onze praktijk of wij de zaak pro-deo kunnen doen.

Ik heb al een advocaat, maar ik ben niet tevreden

Het is belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij de advocaat die u nu bijstaat bij een verdenking door de Fiod . Of de advocaat die uw partner, ouder, kind of goede vriend nu bijstaat. Als u dat gevoel niet heeft, wordt de verdediging niet goed genoeg gevoerd. Als iemand naar ons overstapt, krijgen wij vaak te horen dat die advocaat slecht bereikbaar is, het dossier niet genoeg kent, net niet creatief genoeg is in het bedenken van oplossingen of dossierstukken niet wilt delen. Dat kan niet de bedoeling zijn.

 

Natuurlijk kunt u bij een verdenking door de FIOD naar ons overstappen als u gewoon niet tevreden genoeg bent over uw huidige advocaat. Als u contact met ons opneemt, leggen wij u hoe dit in zijn werk gaat en kijken we of er een wederzijdse klik is. Want ook die wederzijdse klik is heel belangrijk.

 

Opsporingsthema's - FIOD

Plaats hier een openbare vraag of reactie