Cybercrime

Cybercrime

Technologie en internet worden steeds belangrijker. De afgelopen jaren zien wij steeds meer strafzaken waar het gaat om cybercrime. Politie en justitie hebben miljoenen geïnvesteerd om cybercrime aan te pakken. Zo zijn er digitale rechercheurs opgeleid die met niets anders bezig zijn om strafbare feiten op te sporen die op het Internet gepleegd zijn. Het openbaar ministerie heeft daarnaast enkele officieren van justitie opgeleid tot cybercrime specialisten. Ook de rechtspraak blijft niet achter. Rechters worden op het gebied van cybercrime bijgeschoold. De advocaten van ons kantoor maken regelmatig mee dat verdachten in cybercrime zaken veel technologische kennis bezitten, maar nog niet helemaal weten hoe het in de wet staat.

 

De wet blijft vaak achter op de technologie. Om hier wat aan te doen gaat 2019 een nieuwe wet in. Die heet de wet computercriminaliteit III. Hiermee krijgt de politie bijvoorbeeld de bevoegdheid digitale apparaten te hacken. Dat zijn dus niet alleen computers. Ook smartphones en smartwatches mogen worden gehackt. Zelfs Alexa van Amazon mag worden gehackt. De politie mag die gegevens kopiëren en opnemen in het strafdossier van de verdachte.

 

Cybercrime is een tamelijk vaag begrip, maar het is altijd terug te herleiden tot computercriminaliteit. Het is ook geen specifiek strafbaar feit: cybercrime omvat meerdere strafbare feiten. Het gaat dan om de volgende strafbare feiten;

 

  1. Computervredebreuk
  2. Grooming
  3. Internetoplichting (online handelsfraude)
  4. Het overtreden van het downloadverbod
  5. Identiteitsfraude
  6. Online afpersing en bedreiging
  7. Skimming en phising
  8. Het helen van gestolen gegevens
  9. Het zonder toestemming publiceren van gestolen gegevens

 

Klik op het betreffende strafbare feit als u meer wilt weten. Vanzelfsprekend kunt u ook telefonisch contact opnemen met ons kantoor op of het online contactformulier invullen dat op onze website staat. Dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

 

Computervredebreuk - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie