Beperkingen

Wat zijn beperkingen?

Beperkingen mogen aan een verdachte alleen door een officier van justitie of rechter-commissaris worden opgelegd. Het houdt in dat de verdachte met niemand anders mag communiceren dan met een advocaat, iemand van de reclassering of met iemand van justitie. Verder mag de advocaat van de verdachte niets naar buiten brengen over wat hij weet van het onderzoek. Justitie mag alleen beperkingen opleggen wanneer dit voor het onderzoek strikt noodzakelijk is.

Het is een zeer frustrerende tijd voor de verdachte, maar ook voor zijn familie en vrienden. De verdachte mag geen contact opnemen en er kan geen bezoek worden ingepland in het HvB. Wat verder ook lastig is, is dat de advocaat weinig tot niets mag zeggen tegen familie en vrienden. Zelfs niet als hij daarvoor uitdrukkelijke toestemming heeft van zijn cliënt. Strikt genomen mag de advocaat niet eens vertellen van welk strafbaar feit de verdachte wordt verdacht.

Er bestaat ook nog zoiets als media beperkingen. Dat wil zeggen dat de verdachte in het HvB niet eens televisie mag kijken of een krant mag lezen. Deze vorm van beperkingen wordt nog maar zelden opgelegd.

Een familielid/kind/echtgenoot zit in beperkingen. Wat nu?

  • Een van de belangrijkste dingen die er moeten gebeuren, is het indienen van een bezwaarschrift tegen de beperkingen. Dit moet worden gedaan bij de rechtbank waar de strafzaak speelt. Het klaagschrift wordt behandeld door drie rechters. Aangezien het soms wel een week kan duren voordat het bezwaarschrift wordt behandeld, kan het ook slim zijn regelmatig telefonisch contact op te nemen met de officier van justitie. Ons kantoor doet dit laatste vaak. Elke dag in beperkingen kan er namelijk één teveel zijn.

Wilt u weten hoe lang de beperkingen kunnen duren? Klikt u dan hier.

Beperkingen - Problemen met justitie

 

 

Plaats hier een openbare vraag of reactie