BTW-carrouselfraude

Ik word verdacht van BTW-carrouselfraude. Wat nu?

De advocaten van ons kantoor gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij willen verdachten zo goed mogelijk bijstaan en zo duidelijk mogelijk van informatie voorzien.

 

Niemand wil in een strafzaak verwikkeld raken. Zeker niet in een BTW-carrouselfraude zaak. Als dat toch gebeurt, wilt u de beste hulp. Deskundig. U zoekt een advocaat die het strafrechtelijke proces kent als zijn broekzak. Die het dossier tot op de bodem uitspit. Een creatieve oplossing bedenkt. U krijgt bij ons de beste hulp.

Wat kan er gebeuren?

Als u verdacht wordt van  BTW-carousselfraude, kunnen er een paar dingen gebeuren;

 

 • Het is mogelijk dat u een uitnodiging heeft ontvangen voor verhoor. Doe uzelf het plezier niet te makkelijk te denken over dit verhoor. Er worden in Nederland nog steeds veel mensen veroordeeld alleen op wat ze tegen de politie gezegd hebben. Heb dus vóór dit verhoor overleg met een goede advocaat. Die advocaat zal een advies geven wat het meest verstandig is: zwijgen of een inhoudelijke verklaring afleggen. Neem ook een advocaat mee naar het verhoor. Het kan het verschil maken tussen een vrijspraak of veroordeling.
 • In de regel worden verdachten voor dit feit meestal gearresteerd en moeten ze drie dagen of minder op een politiebureau verblijven. De aangehouden verdachte mag dan wel worden bezocht door zijn of haar advocaat, maar mag verder geen bezoek ontvangen van familie of vrienden. Als het openbaar ministerie van mening is dat een verdachte langer dan 3 dagen en 19 uur moet worden vastgehouden, wordt een verdachte naar de rechter-commissaris gebracht. Dat is een soort onderzoeksrechter. Die beslist dan of een verdachte de voorlopige hechtenis ingaat.
 • Het is goed mogelijk dat er recent beslag gelegd op allerlei spullen van u. Op geld, horloges, auto’s, of zelfs uw woning. Meestal gaat het dan om conservatoir beslag.
 • Indien u een dagvaardingheeft ontvangen, wil dat zeggen dat justitie van mening is dat er genoeg bewijs tegen u ligt voor een veroordeling. Het is dus tijd tegengas te geven en het gevecht met justitie aan te gaan. Denk ook hier niet dat het verstandig is hier alleen naar toe te gaan. U maakt het justitie anders te makkelijk u te veroordelen. En dat is eeuwig zonde.

Advocaat BTW-carrouselfraude

 • Ons kantoor Zuketto Hermens Advocaten heeft jarenlange ervaring met het succesvol bijstaan van mensen die verdacht worden van allerlei fraudezaken. Wij doen dat in heel Nederland en hebben twee bezoeklocaties waar u snel langs kunt komen; Rotterdam en Maastricht.
 • Ons telefoonnummer is 0683568246. Dan krijgt u meteen strafrechtadvocaat en partner van kantoor, Peter Hermens aan de lijn. U hoeft uw verhaal dus niet eerst aan een secretaresse uit te leggen. Wilt u liever worden teruggebeld? Vul het online contactformulierdat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
 • Het is natuurlijk ook mogelijk dat u deze pagina leest, omdat uw partner, familielid of goede vriend recent is aangehouden. Mocht dit het geval zijn, kunt u natuurlijk ook gewoon contact met ons opnemen om eens overleg met ons te hebben hoe we de zaak zien.
 • Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
 1. Het is belangrijk eerst het dossier te krijgen. Onze cliënten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken.
 2. Als onze cliënten gedetineerd zijn, komen we regelmatig langs in de gevangenis.
 3. De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen. Hier wordt goed over nagedacht.
 4. Onze cliënten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
 5. Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen. Verder is het ook afhankelijk van de drukte in onze praktijk of wij de zaak pro-deo kunnen doen.

 

Ik heb al een advocaat, maar ik ben niet tevreden

Het is belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij de advocaat die u nu bijstaat. Of de advocaat die uw partner, ouder, kind of goede vriend nu bijstaat. Als u dat gevoel niet heeft, wordt de verdediging niet goed genoeg gevoerd. Als iemand naar ons overstapt, krijgen wij vaak te horen dat die advocaat slecht bereikbaar is, het dossier niet genoeg kent, net niet creatief genoeg is in het bedenken van oplossingen of dossierstukken niet wilt delen. Dat kan niet de bedoeling zijn.

 

Natuurlijk kunt u naar ons overstappen als u gewoon niet tevreden genoeg bent over uw huidige advocaat. Als u contact met ons opneemt, leggen wij u hoe dit in zijn werk gaat en kijken we of er een wederzijdse klik is. Want ook die wederzijdse klik is heel belangrijk.

 

Wat is BTW-carrouselfraude?

Carrouselfraude, ook bekend als een btw-carrousel is een complexe vorm van belastingfraude waarbij er gebruik gemaakt wordt van het Europese btw-systeem om op illegale manier geld te verdienen. Dit soort fraude omvat vaak een keten van bedrijven die betrokken zijn bij de handel van goederen en diensten, waarbij de btw opzettelijk niet wordt afgedragen aan de belastingdienst.

 

Een concreet voorbeeld van carrouselfraude ziet er als volgt uit: iemand verwerft goederen of diensten in een ander EU-land zonder btw te betalen. Het doel is om deze goederen vervolgens met btw in Nederland te verkopen. De fraude doet zich voor wanneer de fraudeur nalaat de ontvangen btw van de verkoop in Nederland aan de belastingdienst te betalen. In een later stadium van de handelsketen wordt opnieuw btw teruggevraagd bij een binnenlandse verkoop in Nederland. Daarna worden de goederen of diensten weer doorverkocht naar een ander EU-land (zonder btw), waardoor de cyclus in feite van voren af aan kan beginnen. Dit leidt tot ontduiking van btw en veroorzaakt financiële schade voor de belastingdienst. Uiteindelijk komt de belastingdienst achter de fraude. De begunstigde heeft het geld al weggesluisd naar een ander land, en de belastingdienst blijft achter met een lege bv.

Voor welk feit worden verdachten vervolgd?

BTW – carousselfraude kent geen afzonderlijke strafbaarstelling. Het wordt meestal als een schending van artikel 69 van de Algemene  wet Rijksbelastingen of als oplichting door het openbaar ministerie ten laste gelegd. Maar er zijn ook andere bepalingen die wij zijn tegengekomen op de dagvaarding. Verduistering, witwassen, valsheid in geschrifte en zelfs deelname aan een criminele organisatie zijn onder omstandigheden ook nog mogelijk.

Waarom vervolgt het openbaar ministerie BTW – carrouselfraude?

Samenwerking binnen Europa brengt ons land een hoop financiële voordelen. Echter heeft het hebben van een gezamenlijke markt, ook schaduwkanten. Doormiddel van btw-fraude wordt er in Europa jaarlijks rond de 50 miljard belasting ontdoken. Dit aanzienlijke bedrag had elders geïnvesteerd kunnen worden, zoals in de gezondheidszorg, infrastructuur en onderwijs.

 

Gezien de omvang van de carrouselfraude, het feit dat gelden niet naar de samenleving vloeien, en de oneerlijke concurrentie voor ander ondernemers beschouwt het Openbaar Ministerie (OM) btw-fraude als een misdaad tegen de samenleving. Dit leidt tot een krachtige strafrechtelijke aanpak van de verantwoordelijken, wanneer ze worden opgespoord. Wie op het vizier van het OM komt, doet er verstandig aan tijdig juridische bijstand in te schakelen, aangezien er aanzienlijke straffen worden geëist.

Onbewust betrokken geraakt bij carrouselfraude?

Als ondernemer loopt u het risico onbedoeld betrokken te raken bij BTW-carrouselfraude wanneer uw leverancier of afnemer frauduleuze handelingen verricht. In zo’n geval kunt u het recht op btw-aftrek verliezen, of kan het nultarief niet worden toegepast. Hierdoor wordt u als ondernemer financieel de dupe van de btw-fraude door een andere partij. U kunt deze mogelijke gevolgen voorkomen door zorgvuldig te handelen als ondernemer.

 

Voor het OM of de belastingdienst is het niet genoeg om BTW-carrouselfraude vast te stellen door simpelweg aan te tonen dat een handeling deel uitmaakt van een keten waarbij facturen worden rondgestuurd. Het is de verantwoordelijkheid van het OM of de Belastingdienst om de specifieke elementen van de fraude nauwkeurig te beschrijven en het bewijs van de frauduleuze handelingen te leveren. Daarnaast moet het OM en of de Belastingdienst aantonen dat de belastingplichtige actief heeft deelgenomen aan de fraude, of dat hij op de hoogte was of op de hoogte had moeten zijn dat de handeling waarvoor bijvoorbeeld aanspraak op aftrek van voorbelasting wordt gemaakt, deel uitmaakte van de fraude.

Interessante uitspraken

Wij noemen een paar interessante en actuele uitspraken met betrekking tot BTW-carrouselfraude;

 

 • In 2020 heeft de Rechtbank van Overijssel verschillende deelnemers van een grootschalige BTW-carrouselfraude veroordeeld. Op de pagina van de rechtspraak kunt u de verschillende vonnissen lezen en kunt u terugvinden voor welke rol in de organisatie de rechtbank welke straf heeft opgelegd. De link vindt u hier.

 

 • In dit vonnis van de Rechtbank kun je terugvinden op welke gronden een man is veroordeeld voor een klassieke BTW-carrouselfraude, ondanks dat hij niet als leidinggevende hoofdverantwoordelijk was voor de carrouselfraude. De man is veroordeeld tot een taakstraf. Het vonnis leest u hier.

 

 • In een vonnis van de Rechtbank van 2023 is een man vrijgesproken voor een btw-carrouselfraude met auto’s. De verdediging heeft met succes weten aan te brengen dat verdachte niet op hoogte was van de fraude. Het vonnis leest u hier.

Plaats hier een openbare vraag of reactie