Witwassen

Ik word verdacht van witwassen. Wat nu?

De advocaten van ons kantoor gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij willen verdachten zo goed mogelijk bijstaan en zo goed mogelijk van informatie voorzien. U krijgt bij ons meteen advies.

 

Niemand wil in een strafzaak verwikkeld raken. Als dat toch gebeurt, wilt u de beste hulp. Deskundig. U zoekt een advocaat die het strafrechtelijke proces kent als zijn broekzak. Die het dossier tot op de bodem uitspit. Een creatieve oplossing bedenkt. U krijgt bij ons de beste hulp.

 

Als u verdachte bent, kunnen er een paar dingen gebeuren;

 

  • Het is mogelijk dat u¬†een uitnodiging heeft ontvangen voor verhoor.¬†Het kan zijn zijn dat u een brief van de politie heeft gehad. Het kan ook zijn dat de politie telefonisch contact met u heeft opgenomen. Doe uzelf het plezier niet te makkelijk te denken over dit verhoor. Denk dus niet dat u het de politie wel even zult uitleggen. Er worden in Nederland nog steeds veel mensen veroordeeld alleen op wat ze tegen de politie gezegd hebben. Heb dus v√≥√≥r dit verhoor overleg met een goede advocaat. Die advocaat zal een advies geven wat het meest verstandig is: zwijgen of een inhoudelijke verklaring afleggen. Neem ook een advocaat mee naar het verhoor. Het kan het verschil maken tussen een vrijspraak of veroordeling.
  • Indien u¬†een dagvaarding¬†of een uitnodiging voor¬†een OM zitting¬†heeft ontvangen, wil dat zeggen dat justitie van mening is dat er genoeg bewijs tegen u ligt voor een veroordeling. Het is dus tijd tegengas te geven en het gevecht met justitie aan te gaan. Denk ook hier niet dat het verstandig is hier alleen naar toe te gaan. U maakt het justitie anders te makkelijk u te veroordelen. En dat is zonde.

Wat kunnen wij voor u doen?

  • Ons kantoor heeft jarenlange ervaring met het succesvol bijstaan van mensen die verdacht worden van witwassen. Onze cli√ęnten werden vrijgesproken of kregen een veel lagere straf dan justitie wilde.Wij doen dat in heel Nederland en hebben twee bezoeklocaties waar u langs kunt komen. Ons telefoonnummer is 0683568246. U krijgt meteen strafrechtadvocaat Peter Hermens aan de lijn. U kunt ook het¬†online contactformulier¬†invullen dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. Bij ons krijgt u meteen advies.
  • ¬†Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
  1. Het is belangrijk eerst het dossier te krijgen. Onze cli√ęnten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken. Meestal doen we zo‚Äôn bespreking op kantoor, maar het kan ook telefonisch of via skype.
  2. Als onze cli√ęnten gedetineerd zijn, komen we regelmatig langs in de PI.
  3. De strategie wordt altijd samen met de cli√ęnt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen. Hier wordt goed over nagedacht. Vaak is het daarvoor nodig het dossier 2 of 3 keer in zijn geheel te lezen.
  4. Onze cli√ęnten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
  5. Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen.

Wat is witwassen?

Witwassen is juridisch een complex begrip. Witwassen is, kort gezegd, het verbergen of verhullen van de herkomst van illegaal verkregen goederen.  Bij illegaal verkregen goederen kan gedacht worden aan geld dat is verdiend met strafbare feiten. Dat kunnen allerlei strafbare feiten zijn: van de handel in verdovende middelen tot mensenhandel. Het verbergen of verhullen van de herkomst van illegale goederen kan op verschillende manieren gebeuren. Bijvoorbeeld door het aanschaffen van een luxe auto, onroerend goed of sieraden. Of door verschillende transacties te verrichten waardoor de herkomst niet meer te achterhalen is.

Maatschappelijke aandacht voor witwassen.

Sinds dat witwassen strafbaar werd in 2001, is er elk jaar meer maatschappelijke aandacht voor witwassen. Vanuit Europa zijn anti-witwasrichtlijnen aangenomen die er bijvoorbeeld voor hebben gezorgd dat bedrijven alle contante betalingen boven¬†‚ā¨ 10.000 moeten melden. Er is zelfs een wetsvoorstel ingediend met een verbod van contante betalingen vanaf¬†‚ā¨ 3.000.

Justitie ziet witwassen vooral de laatste jaren als een delict dat hard moet worden bestreden. Vanuit het openbaar ministerie hebben witwaszaken dus prioriteit. Er worden dus ook hoge straffen voor dit feit ge√ęist. Verdachten worden geregeld in voorlopige hechtenis genomen.

Welke vormen van witwassen zijn er?

Er bestaan vier vormen van witwassen;

 

1. Opzettelijk witwassen: de dader verbergt of verhult de herkomst van criminele gelden terwijl hij weet dat deze gelden uit misdrijf afkomstig zijn.
2. Witwassen als gewoonte: de dader maakt een gewoonte van witwassen en verbergt of verhult regelmatig de herkomst van criminele gelden.
3. Schuldwitwassen: de dader verbergt of verhult de herkomst van criminele gelden terwijl hij redelijkerwijs moet vermoeden dat de gelden afkomstig zijn uit een misdrijf.
4. Eenvoudig witwassen: de dader beschikt over gelden die hij heeft verkregen over een misdrijf dat hij zelf heeft gepleegd. Bij deze vorm van witwassen is het dus niet vereist dat de dader de herkomst van de criminele gelden heeft proberen te verbergen.

De kern van witwassen.

Als justitie denkt dat een verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen, gaat het in de kern om het volgende. Justitie moet bewijzen dat iets afkomstig is uit enig misdrijf. In de rechtspraak wordt hiervoor een stappenschema gevolgd. Dit kunnen wij duidelijk maken aan de hand van het volgende voorbeeld. Indien er een groot contant geldbedrag bij een verdachte wordt aangetroffen, levert dit een vermoeden van witwassen op. Van de verdachte mag dan worden gevraagd dat hij met een verklaring komt hoe hij aan het geld gekomen is. Dit is niets anders dan een omkering van de bewijslast. Die verklaring mag – in juridische termen – niet op voorhand onaannemelijk zijn. Het mag dus geen onzin zijn. Verder moet de verklaring te controleren zijn. Daarna ligt de bal weer bij het openbaar ministerie. Zij moeten dan nader onderzoek doen naar die verklaring van de verdachte. Als dat onderzoek onvoldoende is, moet een verdachte worden vrijgesproken. Hier ligt voor verdachten een belangrijk verweer.

 

Als een verdachte door het openbaar ministerie gevraagd wordt de herkomst van een goed toe te lichten, wordt dit een zes-stappenbrief genoemd. Het is belangrijk hier goed over na te denken en juridisch advies in te winnen.

Wat is hawala bankieren?

Hawala bankieren is een vorm van ondergronds bankieren die al honderden jaren wordt gedaan. Het werd gedaan om mensen geld te laten overmaken naar andere mensen in een ander land. Er komt bij deze vorm van bankieren geen gebruik gemaakt van een erkende bank. Een netwerk van boekhouders / bankiers zorgt ervoor dat als iemand geld geeft, het in een ander land wordt uitbetaald. De boekhouders verrekenen dit onderling.

 

Justitie ziet hawala bankieren altijd als verdacht en vaak ook als witwassen. In oktober 2019 heeft justitie een grote zoekactie verricht op een industrieterrein in Beverwijk in de hoop een netwerk van hawala bankiers achter de tralies te krijgen. Dikke pakken administratie worden meegenomen, omdat zij hopen hier wettig en overtuigend bewijs te vinden voor witwassen.

 

Hoewel justitie hawala bankieren dus blijft zien als verdacht, wil dit niet zeggen dat hieruit volgt dat het geld afkomstig is uit enig misdrijf. Justitie moet daar meer bewijs voor hebben. In een zaak die speelde bij de rechtbank Rotterdam ging het ook om hawala bankieren. Geld werd overgedragen in plastic tassen en sporttassen. Bovendien bleek uit afgeluisterde telefoongesprekken dat er in codetaal gesproken werd. Toch was dit volgens de rechtbank niet voldoende. Het vonnis leest u hier.

Welke straf kan er voor witwassen worden opgelegd?

De maximale straf die op opzettelijk witwassen staat, is zes jaar of een geldboete van 74.000 euro. Bij gewoonte witwassen is de maximale gevangenisstraf acht jaar. Bij schuldwitwassen is dat twee jaar. De maximale boete is bij gewoonte witwassen en schuldwitwassen hetzelfde als bij opzettelijk witwassen. Tot slot is de maximale straf die op eenvoudig witwassen staat maximaal 6 maanden of een geldboete van 18.500 euro.

Witwassen - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie