Oplichting

Wat is oplichting?

Oplichting is opgenomen in artikel 326 van het Wetboek van Strafrecht. Dit luidt: hij die, met het oogmerk om zich of een ander wederrechtelijk te bevoordelen, hetzij door het aannemen van een valse naam of van een valse hoedanigheid, hetzij door listige kunstgrepen, hetzij door een samenweefsel van verdichtsels, iemand beweegt tot de afgifte van enig goed, tot het ter beschikking stellen van gegevens met geldswaarde in het handelsverkeer, tot het aangaan van een schuld of tot het teniet doen van een inschuld, wordt, als schuldig aan oplichting, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie.

Wat betekent dit in normaal Nederlands?

Oplichting is net als fraude een vorm van bedrog. Er bestaan vele soorten van oplichting. Denk bijvoorbeeld aan babbeltrucs, whatsapp-fraude, marktplaats-fraude en tikkie-fraude. Bij oplichting wordt er altijd gebruik gemaakt van oplichtingsmiddelen. De wet noemt er vier; het aannemen van een valse naam of valse hoedanigheid, een listige kunstgreep of een samenweefsel van verdichtsels.

Oplichtingsmiddelen

 • Vals naam of valse hoedanigheid: de dader neemt een valse naam of valse hoedanigheid aan om het slachtoffer op te kunnen lichten. Gedacht kan worden aan een persoon die zich voordoet als monteur van een energieleverancier om zo de eigen bijdrage in ontvangst te nemen i.v.m. de vervanging van de meter.
 • Listige kunstgreep: de dader verricht een misleidende feitelijke handeling om het slachtoffer op te kunnen lichten. Gedacht kan worden aan een persoon die briefpapier van KPN gebruikt om zo een bank met een valse betaalopdracht te bewegen tot overboeking van een geldbedrag naar zijn eigen rekening.
 • Samenweefsel van een verdichtsels: de dader vertelt leugens om het slachtoffer op te kunnen lichten. Er moet sprake zijn van meerdere leugens of een leugen van voldoende gewicht. Een enkele leugenachtige mededeling is vaak onvoldoende. Een voorbeeld is de investeerder die aangeeft dat de geïnvesteerde bedragen zullen worden terugbetaald met een hoge rente, terwijl hij deze intentie helemaal niet heeft en daartoe ook niet in staat

Als geen van de bovenstaande oplichtingsmiddelen is gebruikt, is er geen sprake van een strafbare oplichting. De verdachte moet dan worden vrijgesproken. In de praktijk is het onderscheid tussen de vier oplichtingsmiddelen niet altijd even duidelijk. Het kan dus gebeuren dat de oplichtingsmiddelen elkaar overlappen.

Ik word verdacht van oplichting. Wat nu?

 • Indien u een uitnodiging heeft ontvangen voor verhoor  of wanneer u op een andere manier weet dat u hiervan verdacht wordt, adviseren wij vooraf overleg te hebben met een gespecialiseerde advocaat om uw situatie te bespreken. De advocaat zal u hierop een advies geven over de in te nemen positie: zwijgen tijdens het verhoor of een inhoudelijke verklaring afleggen. Wij adviseren verder een advocaat mee te nemen naar het verhoor. Een politieverhoor is namelijk een intimiderende situatie. Een advocaat heeft alleen uw belangen op het oog en zal tijdens het verhoor ingrijpen wanneer de vragen dubbelzinnig of te dwingend worden gesteld.
 • Indien u een dagvaarding heeft ontvangen, is ons advies hetzelfde als bij de uitnodiging voor verhoor. Neem op tijd contact op met een gespecialiseerde advocaat en maak een afspraak op kantoor. Neem hoe dan ook een advocaat mee naar de zitting. Op de dagvaarding staat of u wordt gedagvaard bij de politierechter of de meervoudige kamer. Wanneer u bij de politierechter moet komen, wilt dit zeggen dat de zaak als minder ernstig wordt ingeschat dan wanneer het gaat om een meervoudige kamer.
 • Ons kantoor Hermens Van Spanje Advocaten heeft jarenlange ervaring met het bijstaan van mensen die verdacht worden van oplichting. Wij zijn bereikbaar op 0683568246. U kunt ook het online contactformulier invullen dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Goed om te weten.

Hoewel het openbaar ministerie dit anders ziet, levert niet iedere vorm van oneerlijk zakendoen automatisch een oplichting op. De Hoge Raad is de laatste jaren erg kritisch geworden over oplichting. Zo wordt met name internetoplichting steeds meer benadert als een probleem tussen burgers onderling. Er zal bij internetoplichting dus met regelmaat vrijspraak kunnen volgen. Om die reden heeft de wetgever een nieuw wetsartikel bedacht. Hiermee wordt internetoplichting een afzonderlijk strafbaar feit. Dit artikel is ingegaan op 1 maart 2019.

 

Een kritische houding van de rechter zien wij ook terug bij andere gebieden dan de internetoplichting. Zo kwam de rechtbank Limburg tot een vrijspraak voor oplichting. Het opmaken van valse facturen valt volgens de rechtbank niet onder de oplichtingsmiddelen.

Welke straf kan worden opgelegd?

De maximale straf die op oplichting staat, is vier jaar gevangenisstraf of een geldboete van 82.000 euro. Voorlopige hechtenis is mogelijk voor oplichting.

Wat is oplichting - Problemen met justitie

2 Comments

 1. dieteren

  wat gebeurd er met aangifte en proces verbaal
  ben opgelicht op marktplaats aangifte gedaan verder niks meer vernomen van de kant van marktplaats en politie

Plaats hier een openbare vraag of reactie