Ponzifraude

Ik word verdacht van ponzifraude. Wat nu?

De advocaten van ons kantoor gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij willen verdachten zo goed mogelijk bijstaan en zo duidelijk mogelijk van informatie voorzien. U krijgt bij ons meteen advies.

 

Niemand wil in een strafzaak verwikkeld raken. Als dat toch gebeurt, wilt u de beste hulp. Deskundig. U zoekt een advocaat die het strafrechtelijke proces kent als zijn broekzak. Die het dossier tot op de bodem uitspit. Een creatieve oplossing bedenkt. U krijgt bij ons de beste hulp.

Wat kan er gebeuren?

Als u verdacht wordt van ponzifraude, kunnen er een paar dingen gebeuren;

 

  • Het is mogelijk dat u een uitnodiging heeft ontvangen voor verhoor.Het kan zijn dat u een brief van de politie heeft gehad. Het kan ook zijn dat de politie telefonisch contact met u heeft opgenomen. Doe uzelf het plezier niet te makkelijk te denken over dit verhoor. Er worden in Nederland nog steeds veel mensen veroordeeld alleen op wat ze tegen de politie gezegd hebben. Heb dus vóór dit verhoor overleg met een goede advocaat. Die advocaat zal een advies geven wat het meest verstandig is: zwijgen of een inhoudelijke verklaring afleggen. Neem ook een advocaat mee naar het verhoor. Het kan het verschil maken tussen een vrijspraak of veroordeling.
  • Indien u een dagvaarding heeft ontvangen, wil dat zeggen dat justitie van mening is dat er genoeg bewijs tegen u ligt voor een veroordeling. Het is dus tijd tegengas te geven en het gevecht met justitie aan te gaan. Denk ook hier niet dat het verstandig is hier alleen naar toe te gaan. U maakt het justitie anders te makkelijk u te veroordelen. En dat is eeuwig zonde.
  • Justitie ziet ponzifraude als een delict dat hard moet worden bestreden. Verdachten worden voor dit feit regelmatig in voorlopige hechtenis genomen.

Advocaat ponzifraude

  • Ons kantoor Zuketto Hermens Advocaten is een in het strafrecht gespecialiseerd advocatenkantoor. Wij staan in heel Nederland verdachten bij en hebben twee bezoeklocaties waar u snel langs kunt komen; Rotterdam en Maastricht.
  • Ons telefoonnummer is 0683568246. Dan krijgt u meteen strafrechtadvocaat en partner van kantoor Peter Hermens aan de lijn. U hoeft uw verhaal dus niet eerst aan een secretaresse uit te leggen. Wilt u liever worden teruggebeld? Vul het online contactformulier dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
  • Het is natuurlijk ook mogelijk dat u deze pagina leest, omdat uw partner, familielid of goede vriend is aangehouden. Mocht dit het geval zijn, kunt u natuurlijk ook gewoon contact met ons opnemen om eens overleg met ons te hebben hoe we de zaak zien.
  • Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
  1. Het is belangrijk eerst het dossier te krijgen. Onze cliënten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken.
  2. Als onze cliënten gedetineerd zijn, komen we regelmatig langs in de gevangenis.
  3. De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen. Hier wordt goed over nagedacht.
  4. Onze cliënten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
  5. Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen. Verder is het ook afhankelijk van de drukte in onze praktijk of wij de zaak pro-deo kunnen doen.

Ik heb al een advocaat, maar ik ben niet tevreden

Het is belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij de advocaat die u nu bijstaat. Of de advocaat die uw partner, ouder, kind of goede vriend nu bijstaat. Als u dat gevoel niet heeft, wordt de verdediging niet goed genoeg gevoerd. Als iemand naar ons overstapt, krijgen wij vaak te horen dat die advocaat slecht bereikbaar is, het dossier niet genoeg kent, net niet creatief genoeg is in het bedenken van oplossingen of dossierstukken niet wilt delen. Dat kan niet de bedoeling zijn.

 

Natuurlijk kunt u naar ons overstappen als u gewoon niet tevreden genoeg bent over uw huidige advocaat. Als u contact met ons opneemt, leggen wij u hoe dit in zijn werk gaat en kijken we of er een wederzijdse klik is. Want ook die wederzijdse klik is heel belangrijk.

 

Wat is ponzifraude?

Een ‘’ponzifraude‘’ of een ‘’ponzi scheme‘’is een investeringsschema waarbij de opbrengsten van investeerders worden betaald met de inleg van nieuwe investeerders.  Een ponzifraude is vaak ontworpen om het idee van een winstgevende investering te geven, vaak met hoge rendementen en met een laag risico. Er worden nieuwe investeerders aangetrokken door hen hoge winsten te beloven, die worden betaald door de inleg van nieuwe investeerders. Het schema stort in wanneer er niet genoeg nieuwe investeerders worden aangetrokken of wanneer er te veel investeerders tegelijkertijd proberen hun geld op te nemen.

 

Ponzifraude is niet in een apart wetsartikel strafbaar gesteld. Het openbaar ministerie legt verdachten dan vaak oplichting en/of verduistering ten laste. Ook witwassen is regelmatig op de tenlastelegging te vinden. Net als deelname aan een criminele organisatie.

Maatschappelijke aandacht voor ponzifraude

Hoewel ponzifraude al lang bestaat, is het recentelijk weer veel in het nieuws. Dit komt door de opkomst van sociale media en de groeiende populariteit van cryptovaluta. Mensen worden verleid door het idee snel rijk te kunnen worden. De snelle verspreiding van financiële informatie op sociale media maakt beleggers extra kwetsbaar voor bedrog. Bovendien wordt het ingewikkelder door het gebruik van crypto’s waar veel mensen toch net iets te weinig vanaf weten.

 

Ponzifraude heeft de aandacht van het Openbaar Ministerie (OM) getrokken. Justitie realiseert zich nu meer dan ooit dat er de noodzaak is voor bewustwording en bescherming van de burger tegen deze praktijken. Wanneer er een ponzifraude wordt opgerold, en wanneer de verdachten in beeld zijn in Nederland, dan wil het OM graag een voorbeeld stellen. Dat doet het OM door harde straffen te eisen.

Natuurlijk is het zo dat het openbaar ministerie eerst sterk bewijs moet hebben voor een zware beschuldiging als ponzifraude.

Welke vormen van ponzifraude zijn er?

Een ponzifraude kan verschillende vormen aannemen. Maar bij alle vormen worden investeerders misleid door hen hoge rendementen te beloven. Maar in het echt worden de latere investeringen gebruikt om eerdere investeerders uit te betalen. De investeerders denken dat ze investeren in:

  • Vastgoed
  • Cryptocurrency
  • Olie- en Gas
  • Grondstoffen
  • Aandelen

Wat is het verschil tussen ponzifraude en een piramidespel?

De termen Ponzifraude en piramidespelen worden vaak met elkaar verward. Er bestaan echter toch wel kleine verschillen tussen een piramidespel en ponzifraude. Het grootste verschil is dat bij ponzifraude de organisatoren voor nieuwe investeerders zorgen, terwijl bij piramidespellen de deelnemers voor nieuwe deelnemers zorgen. Bij ponzifraude is de oplichting dus lastiger te identificeren, omdat de investeerders geen weet hebben van het feit dat de rendementen uit nieuwe investeerders gehaald worden. Bij piramidespellen hebben de deelnemers enigszins bewustzijn over het feit dat nieuwe deelnemers geld opleveren. Ook is de uitbetaling die je krijgt bij een piramidespel afhankelijk van het aantal nieuwe deelnemers dat je aanbrengt terwijl bij een ponzifraude je uitkering afhankelijk is van de tijdsduur en je inleg.

 

Verdachten die schuldig worden bevonden aan het runnen van een piramidespel kunnen ook veroordeeld worden voor overtreding van de Wet op de Kanspellen. Deze veroordeling is niet mogelijk wanneer het een ponzifraude betreft.

 

Plaats hier een openbare vraag of reactie