Dagvaarding

Wat is een dagvaarding?

Een dagvaarding is eigenlijk een uitnodiging voor de verdachte om aanwezig te zijn bij zijn zitting. Hierop staat bij welke rechtbank, op welke datum en op welk tijdstip de zitting zal plaatsvinden. Verder staat er op een ingewikkelde manier beschreven waar een verdachte van wordt verdacht. Dit wordt ook wel de tenlastelegging genoemd. Dit jargon kan door een advocaat worden uitgelegd.

Bijvoorbeeld “mishandeling” kan op een dagvaarding als volgt worden beschreven:

“hij op of omstreeks 20 februari 2014 te Amsterdam, in elk geval in Nederland, opzettelijk [slachtoffer] heeft mishandeld, bestaande die mishandeling uit het eenmaal of meermalen (met kracht) slaan/stompen in/tegen het gezicht/hoofd, in elk geval tegen het lichaam van voornoemde [slachtoffer], waardoor deze letsel heeft bekomen en/of pijn heeft ondervonden.”

Een “diefstal van een iPad” kan bijvoorbeeld als volgt worden beschreven:

“hij op of omstreeks 15 september 2015 in de gemeente Diepenveen met het oogmerk van wederrechtelijke toe-eigening heeft weggenomen een iPad mini (merk Apple), in elk geval enig goed, geheel of ten dele toebehorende aan winkelbedrijf Mediamarkt, in elk geval aan een ander of anderen dan aan verdachte, waarbij verdachte zich de toegang tot de plaats van het misdrijf heeft verschaft en/of die/dat weg te nemen tablet en/of iPad (telkens) onder zijn bereik heeft gebracht door het lossnijden van de beveiliging(spinner), in elk geval door middel van braak en/of verbreking.”

Ik heb een dagvaarding ontvangen. Wat nu?

Heeft u een dagvaarding gekregen en snapt u niet waar u van wordt verdacht? Belt u gerust met een van onze gespecialiseerde advocaten, zet uw vraag online of vul het contactformulier op deze pagina in. Wij zullen uw dagvaarding in begrijpelijke taal omzetten. In dat laatste geval wordt u zo snel mogelijk gebeld.

Wilt u weten wat het inhoudt als de dagvaarding nietig is? Klik dan hier.

Wilt u meer weten over de regels omtrent het uitreiken van de dagvaarding? Klik dan hier.

Wilt u weten wat een voeging ad informandum inhoudt? Klik dan hier.

Wat is een dagvaarding - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie