Dagvaarding

Wat is een dagvaarding?

Met een dagvaarding wordt aan iemand duidelijk gemaakt dat hij of zij door het openbaar ministerie wordt vervolgd. Uit de dagvaarding blijkt bij welke rechtbank, op welke datum en op welk tijdstip de zitting zal plaatsvinden. Verder staat er op een ingewikkelde manier beschreven waar een verdachte van wordt verdacht. Dit wordt ook wel de tenlastelegging genoemd.

We geven een voorbeeld. Mishandeling kan op een tenlastelegging als volgt zijn verwoord;

 

  • “hij op of omstreeks 20 februari 2014 te Amsterdam, in elk geval in Nederland, opzettelijk [slachtoffer] heeft mishandeld, bestaande die mishandeling uit het eenmaal of meermalen (met kracht) slaan/stompen in/tegen het gezicht/hoofd, in elk geval tegen het lichaam van voornoemde [slachtoffer], waardoor deze letsel heeft bekomen en/of pijn heeft ondervonden.”

De diefstal van een iPad kan als volgt zijn beschreven;

 

  • “hij op of omstreeks 15 september 2015 in de gemeente Diepenveen met het oogmerk van wederrechtelijke toe-eigening heeft weggenomen een iPad mini (merk Apple), in elk geval enig goed, geheel of ten dele toebehorende aan winkelbedrijf Mediamarkt, in elk geval aan een ander of anderen dan aan verdachte, waarbij verdachte zich de toegang tot de plaats van het misdrijf heeft verschaft en/of die/dat weg te nemen tablet en/of iPad (telkens) onder zijn bereik heeft gebracht door het lossnijden van de beveiliging(spinner), in elk geval door middel van braak en/of verbreking.”

 

Het lijkt een zeer omslachtige manier van opschrijven waarvan iemand wordt verdacht, maar dit heeft wel degelijk nut.

Ik heb een dagvaarding ontvangen. Wat nu?

Heeft u een dagvaarding gekregen en vindt u het maar onbegrijpelijk Nederlands? Belt u gerust met een van onze gespecialiseerde advocaten, zet uw vraag online of vul het contactformulier op deze pagina in. In dat laatste geval wordt u zo snel mogelijk gebeld. Wij maken er begrijpelijk Nederlands van en leggen het u duidelijk uit.

 

Wilt u weten wat het inhoudt als de dagvaarding nietig is? Klik dan hier.

 

Wilt u meer weten over de regels omtrent het uitreiken van de dagvaarding? Klik dan hier.

Wat is een dagvaarding - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie