Valsheid in geschrifte

Wat is valsheid in geschrifte?

De advocaten van ons kantoor gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij willen verdachten zo goed mogelijk bijstaan en zo goed mogelijk van informatie voorzien. U krijgt bij ons meteen advies.

Bij valsheid in geschrifte gaat het om het bewust misleiden van een ander met iets dat op schrift staat. Niet iedere vorm van misleiding is strafbaar.

 

In artikel 225 Wetboek van Strafrecht wordt het als volgt verwoord:

 

,, Hij die een geschrift dat bestemd is is om tot bewijs van enig feit te dienen, valselijk opmaakt of vervalst, met het oogmerk om het als echt en onvervalst te gebruiken, wordt als schuldig aan valsheid aan geschrift bestraft”.

Valsheid in geschrifte - Problemen met justitie

Wat betekent dit in normaal Nederlands?

Allereerst moet er sprake zijn van een geschrift. Dat is een schriftelijk stuk dat maatschappelijk als belangrijk wordt gezien. Verder moet het schriftelijk stuk bedoeld zijn om tot bewijs te dienen. Denk hier aan bedrijfsadministratie, facturen, arbeidsovereenkomsten, een aanvraagformulier voor een rijbewijs, een offerte of een paspoort. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om buitenlandse of Nederlandse geschriften. Daarnaast moet blijken dat een verdachte van plan is het geschrift te gebruiken. Tot slot moet er sprake zijn van opzet.

 

De wet kent een aantal vormen van valsheid in geschrifte;

 

  1. Wanneer iemand het schriftelijk stuk valselijk opmaakt of vervalst
  2. Wanneer iemand gebruik maakt van het valse of vervalste geschrift.

Ik word verdacht van valsheid in geschrifte. Wat nu?

  • Indien u een uitnodiging heeft ontvangen voor verhoor  of wanneer u op een andere manier weet dat u hiervan verdachte wordt, adviseren wij vooraf overleg te hebben met een gespecialiseerde advocaat om uw situatie te bespreken. De advocaat zal u hierop een advies geven over de in te nemen positie: zwijgen tijdens het verhoor of een inhoudelijke verklaring afleggen. Wij adviseren verder een advocaat mee te nemen naar het verhoor. Een politieverhoor is namelijk een intimiderende situatie. Een advocaat heeft alleen uw belangen op het oog en zal tijdens het verhoor ingrijpen wanneer de vragen dubbelzinnig of te dwingend worden gesteld.
  • Indien u een dagvaarding heeft ontvangen, is ons advies hetzelfde als bij de uitnodiging voor verhoor. Neem op tijd contact op met een gespecialiseerde advocaat en maak een afspraak op kantoor. Neem hoe dan ook een advocaat mee naar de zitting. Op de dagvaarding staat of u wordt gedagvaard bij de politierechter of de meervoudige kamer. Wanneer u bij de politierechter moet komen, wilt dit zeggen dat de zaak als minder ernstig wordt ingeschat dan wanneer het gaat om een meervoudige kamer.
  •  Als u telefonisch contact met ons opneemt, krijgt u meteen advocaat Peter Hermens aan de lijn. Wilt u liever worden teruggebeld? Geen probleem. U kunt ook het online contactformulier invullen dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. Bij ons krijgt u meteen advies.

Welke straf kan worden opgelegd?

De maximale straf die op beide vormen van valsheid in geschrifte staat, is zes jaar gevangenisstraf of een geldboete van 82.000 euro. De wet kent een hogere straf toe wanneer het geschrift een authentieke akte, aandeel of handelspapier betreft. De maximale gevangenisstraf is dan zeven jaar. De maximale geldboete blijft gelijk, namelijk 82.000 euro.

 

Plaats hier een openbare vraag of reactie