PGB-fraude / zorgfraude

Wat is PGB-faude / zorgfraude?

PGB-fraude is een bijzondere vorm van fraude. Het wordt ook wel zorgfraude genoemd. PGB staat voor persoonsgebonden budget. Het PGB is bedoeld voor mensen die door ziekte, ouderdomsgebreken of een beperking zorg nodig hebben. Aan de hand van een budget kunnen zijzelf bepalen welke zorg zij inkopen en wie zij daarvoor willen inschakelen. Voor de zorg kan een professionele zorgverlener worden ingeschakeld of een mantelzorger. De hulpbehoevende sluit daarvoor een overeenkomst met de zorgverlener.

 

De laatste jaren is er vanuit justitie een grotere aandacht voor PGB-fraude. Dit heeft geleid tot grotere strafzaken waar het ging om fraudebedragen van tienduizenden euro’s tot meer dan een miljoen euro.

 

De meest voorkomende vormen van PGB-fraude hebben betrekking op;

 

 1. het vervalsen van zorgovereenkomsten. Strafrechtelijk kan dit valsheid in geschrifte opleveren.
 2. het sturen van rekeningen voor zorg die niet verleend is. Ook dit kan valsheid in geschrifte opleveren. Daarnaast kan er sprake zijn van witwassen en/of oplichting .

Wie is de vervolgende instantie bij PGB-fraude?

Bij een verdenking van PGB-fraude verricht de inspectie voor sociale zaken en werkgelegenheid (afgekort: SZW) het onderzoek onder leiding van het functioneel parket. Het functioneel parket is een afzonderlijke afdeling van het Openbaar Ministerie. Zij hebben dezelfde bevoegdheden als het Openbaar Ministerie, alleen hebben zij een grotere kennis wanneer het aankomt op fraude. Wanneer er verder nog een verdenking bestaat dat er te weinig belasting is afgedragen, kan de FIOD ook een rol spelen bij de opsporing.

Ik word verdacht van PGB-fraude. Wat nu?

 • Indien u een uitnodiging heeft ontvangen voor verhoor, adviseren wij vooraf overleg te hebben met een gespecialiseerde advocaat om uw situatie te bespreken. Neem geen genoegen met een telefonisch consult. Maak een afspraak op het kantoor van de advocaat. Daar kunt u in alle beslotenheid uw verhaal doen. De advocaat zal u hierop een advies geven over de in te nemen positie: zwijgen tijdens het verhoor of een inhoudelijke verklaring afleggen. Wij adviseren verder een advocaat mee te nemen naar het verhoor. Een politieverhoor is namelijk een intimiderende situatie waar ambtenaren allerlei vragen op u afvuren. Een advocaat heeft alleen uw belangen op het oog en zal tijdens het verhoor ingrijpen wanneer de vragen dubbelzinnig of te dwingend worden gesteld.
 • Indien u een dagvaarding heeft ontvangen, is ons advies hetzelfde als bij de uitnodiging voor verhoor. Neem op tijd contact op met een gespecialiseerde advocaat en maak een afspraak op kantoor. Neem hoe dan ook een advocaat mee naar de zitting. Op de dagvaarding staat of u wordt gedagvaard bij de politierechter of de meervoudige kamer. Wanneer u bij de politierechter moet komen, wilt dit zeggen dat de zaak als minder ernstig wordt ingeschat dan wanneer het gaat om een meervoudige kamer.

Advocaat PGB-fraude / zorgfraude

 • Ons kantoor Zuketto Hermens Advocaten staat al jarenlang mensen bij die verdacht worden van allerlei vormen van fraude. En wij doen dat met succes. Wij doen dat in heel Nederland en hebben twee bezoeklocaties waar u langs kunt komen: Rotterdam en Maastricht. Ons telefoonnummer is 0683568246. U krijgt meteen strafrechtadvocaat en partner van kantoor Peter Hermens aan de lijn. Wilt u liever worden teruggebeld? Geen probleem. Vul dan het online contactformulier dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
 • Het eerste telefoongesprek is natuurlijk altijd gratis.
 •  Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
 1. Het allerbelangrijkste dat er in het begin gedaan moet worden, is het krijgen van het dossier. Onze cliënten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken. Meestal doen we zo’n bespreking op kantoor, maar het kan ook telefonisch.
 2. Indien onze cliënten gedetineerd zijn, komen we regelmatig langs in het huis van bewaring.
 3. De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen.
 4. Onze cliënten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
 5. Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen.
 6. Wij staan in heel Nederland onze cliënten bij.

Ik heb al een advocaat, maar ik wil graag overstappen

Het is belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij de advocaat die u nu bijstaat. Als u dat gevoel niet heeft, wordt de verdediging niet goed genoeg gevoerd. Als iemand overstapt, krijgen wij vaak te horen dat die advocaat slecht bereikbaar is, het dossier niet genoeg kent, net niet creatief genoeg is in het bedenken van oplossingen of dossierstukken niet wilt delen. Dat kan niet de bedoeling zijn.

 

Natuurlijk kunt u naar ons overstappen als u gewoon niet tevreden genoeg bent over uw huidige advocaat. Als u contact met ons opneemt, leggen wij u hoe dit in zijn werk gaat en kijken we of er een wederzijdse klik is. Want ook die wederzijdse klik is heel belangrijk.

Welke straf kan er worden opgelegd?

Zoals hierboven uitgelegd kan er sprake zijn van valsheid in geschrifte en/of witwassen;

 

 • De maximale straf die op valsheid in geschrifte staat, is zes jaar gevangenisstraf of een geldboete van EUR 82,000.
 • De maximale straf die op opzettelijk witwassen staat, is zes jaar of een geldboete van EUR 74.000. Bij gewoonte witwassen is de maximale gevangenisstraf acht jaar en bij schuldwitwassen twee jaar. De maximale boete is bij gewoonte witwassen en schuldwitwassen hetzelfde als bij opzettelijk witwassen. Tot slot is de maximale straf die op eenvoudig witwassen staat maximaal 6 maanden of een geldboete van EUR 18.500,00
 • Voorlopige hechtenis is mogelijk. Lees hier meer over dit onderwerp

 

Plaats hier een openbare vraag of reactie