Mishandeling

Wat is mishandeling?

Mishandeling is strafbaar gesteld in artikel 300 van het Wetboek van Strafrecht. Dit wordt in juridische termen als eenvoudige mishandeling aangeduid. Het Wetboek van Strafrecht kent ook andere varianten zoals zware mishandeling en mishandeling met de dood tot gevolg.

 

Er moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan om te kunnen spreken van eenvoudige mishandeling;

 

 1. Ten eerste moet er sprake zijn pijn of letsel. Een ‘hevige onlust’ die wordt veroorzaakt aan of op het lichaam kan daar ook onder vallen. Een voorbeeld hiervan is iemand in een koude rivier gooien of zonder toestemming iemands haar afknippen.
 2. Er moet sprake zijn van opzet. Er is geen sprake van een strafbaar feit als het per ongeluk ging. Zo werd een verdachte vrijgesproken die in een drukke kroeg bezig was een verhaal te vertellen. Tijdens dit verhaal hief zij het glas op en raakte iemand die achter haar stond. Degene die achter haar stond hield daar een pijnlijke wond op de wang aan over. Onder het motto dat een ongeluk nu eenmaal in een klein hoekje zit, kon er niet worden bewezen dat de verdachte opzettelijk had gehandeld.
 3. Een actieve handeling van de verdachte zoals slaan, knijpen of bijten is vereist. Hier bestaat echter een uitzondering op. Er kan ook sprake zijn van eenvoudige mishandeling wanneer iemands gezondheid opzettelijk wordt benadeeld. Denk hier bijvoorbeeld aan het niet geven van geneesmiddelen aan iemand die zelf niet in staat is de geneesmiddelen te nemen. Deze vorm van eenvoudige mishandeling zien we echter weinig terug op dagvaardingen.

Ik word verdacht van mishandeling. Wat nu?

 

 • Indien u een uitnodiging heeft ontvangen voor verhoor, adviseren wij vooraf overleg te hebben met een gespecialiseerde advocaat om uw situatie te bespreken. De advocaat zal u hierop een advies geven over de in te nemen positie: zwijgen tijdens het verhoor of een inhoudelijke verklaring afleggen. Wij adviseren verder een advocaat mee te nemen naar het verhoor. Een politieverhoor is namelijk een intimiderende situatie. Een advocaat heeft alleen uw belangen op het oog en zal tijdens het verhoor ingrijpen wanneer de vragen dubbelzinnig of te dwingend worden gesteld.
 • Indien u een dagvaarding heeft ontvangen, is ons advies hetzelfde als bij de uitnodiging voor verhoor. Neem op tijd contact op met een gespecialiseerde advocaat en maak een afspraak op kantoor. Neem hoe dan ook een advocaat mee naar de zitting. Op de dagvaarding staat of u wordt gedagvaard bij de politierechter of de meervoudige kamer. Wanneer u bij de politierechter moet komen, wilt dit zeggen dat de zaak als minder ernstig wordt ingeschat dan wanneer het gaat om een meervoudige kamer.
 • Ons kantoor heeft jarenlange ervaring met het bijstaan van mensen die verdacht worden van mishandeling. Wij zijn bereikbaar op 035-3038110. U kunt ook het online contactformulier invullen dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Goed om te weten.

 

 •  Het komt met grote regelmaat voor dat er aangifte wordt gedaan van mishandeling terwijl er onvoldoende bewijs is voor een veroordeling. Alleen een aangifte is namelijk niet genoeg voor een veroordeling. In de juridische wereld wordt dit aangeduid met ‘één getuige is geen getuige’. Er zal meer bewijs moeten zijn. Denk hier aan foto’s van het letsel of verklaringen van andere personen dan de persoon die aangifte heeft gedaan.
 •  Er zal in een sport- en spelsituatie minder snel sprake zijn van een mishandeling, vooral wanneer de sport wat ruwer is. Deelnemers aan een sport hebben tot op zekere hoogte gevaarlijke gedragingen van elkaar te verwachten. Toch wil dit niet zeggen dat er geen veroordeling kan volgen voor mishandeling in een sport -en spelsituatie.
 • Een poging tot mishandeling is niet strafbaar. Denk hierbij aan het doen alsof men iemand trapt of slaat.

Welke straf kan worden opgelegd?

 

De maximale straf die op mishandeling staat, is drie jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 20.500,-. Indien het geweld gericht was tegen een politieagent, professionele hulpverlener (ambulancebroeder, brandweerman) of een functionaris in het openbaar vervoer (buschauffeur, conducteur), werkt dit strafverzwarend.

 

Het openbaar ministerie heeft de mogelijkheid een eenvoudige mishandeling buiten het bereik van de rechter te houden.Dit wordt een strafbeschikking genoemd. Wij adviseren een dergelijke strafbeschikking niet te accepteren en in verzet te gaan. Het is altijd beter wanneer een rechter naar de zaak kijkt. Wanneer het openbaar ministerie wel overgaat tot dagvaarden, zal de zaak bijna altijd worden aangebracht bij de politierechter. De zaak zal dan worden beoordeeld door een enkelvoudige rechter die maximaal één jaar gevangenisstraf mag opleggen

Wat is mishandeling - Problemen met justitie

 

16 Comments

 1. Monique

  Hoi hoi
  Mijn zoon van 15 moet morgen bij de politie komen omdat er aangifte tegen hem is gedaan.
  De volwassen man is kwaad op mijn zoon afgelopen en hij ging met zijn hoofd tegen het hoofd van mijn zoon aanstaan. Mijn zoon was toen nog 14 jaar. Mijn zoon heeft hem hard van zich afgeduwd waarop hij dus nu aangifte heeft geen tegen mijn zoon .
  Wat moet ik nu doen?
  Gr Monique ui Zwolle

  1. hermensvanspanje

   Beste Monique,
   Wat een vervelende situatie. Het is allereerst van belang op te merken dat je zoon minderjarig is. Hij moet daarom altijd begeleid worden door een ouder of verzorger of een advocaat. Hij mag absoluut niet alleen naar het bureau gaan en alleen gehoord worden door de politie. Ten tweede is het belangrijk om voor het bezoek aan de politie even uitgebreid overleg te voeren met een advocaat gespecialiseerd in jeugdstrafrecht. Je mag ons altijd even bellen voor advies. Onze gegevens tref je op deze website aan.

   Met vriendelijke groet,
   Annemiek van Spanje
   Advocaat bij Hermens Van Spanje Advocaten

 2. hermensvanspanje

  Geachte mevrouw Verhagen,

  ik heb nog wat meer informatie nodig om uw vraag te kunnen beantwoorden;

  – wanneer bent u mishandeld?
  – heeft u aangifte gedaan? Zo ja, wanneer heeft u gedaan?
  – bent u mishandeld in de sportschool?
  – is de doktersverklaring opgemaakt kort na de mishandeling?

  Ik hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet,

  Peter Hermens
  Advocaat bij Hermens Van Spanje Advocaten

  1. Ria verhagen

   Het is 24 aug gebeurd om 18.30. Ben daarna direct bij de politie aangifte gaan , doen , ik ben nadat ik bij de politie naar de huisartsenpraktijk gebeld en daar kon ik op 20.30 terecht , ben er geweest , en die dokter zag een zwelling op mijn. Wang , maar die dokter was niet van plan om een rapport op te maken ik had pijn in mijn schouder , hij heeft er niet naar gekeken , ben dus die andere dag naar de huisarts gegaan , mijn eigen huisarts was op vakantie, dus naar de plaatsvervangende , ik had heel da nacht niet geslapen i.v. M. Hoofdpijn , en pijn in mijn schouder, de dokter vertelde dat ik een milde hersenschudding had , en omdat ik 2 jaar geleden een froze Sholder had , ik vertelde dat ze mij met haar telefoon naar mij gegooid had , omdat een vrouw er tussen was gesprongen , wie dat was weet ik niet , en omdat ik weg liep naar de eigenaar van de sportschool, zij dus achter mij aan wilde komen , gooide ze dus de tel . Boven op mijn schouder , de dokter zei ik kan u 80% zeggen dat het een slijmbeurs wordt , omdat ik 2 jaar geleden die froze sholder had , ik vertelde opveren die arts van de hap , en deze dokter zei , ik weet het ze hebben geen zin om er een rapport van te maken , hij deed dat dus wel ik ben maandag , naar mijn eigen huisarts gegaan en heb een verklaring van die andere arts gevraagd dat is uit geprint , en ik kreeg een verwijzing voor de fysio , ben die zelfde dag ( maandag ) nog naar het bureau gegaan en deze papieren afgeven ,die zelfde avond ben ik weer wezen sporten , maar zei was er niet ik heb tegen de eigenaar gezegd dat dit niet kan je heb toch huisregels , en die heeft zei geschonden , maar de eigenaar denkt alleen maar om de centen , ik zei dat het voor mij een onveilige situatie is en ook voor de mensen die het gezien ,heeft , en die mensen heb ik gesproken maar er is er niet 1 bij die wil getuigen , ja dat is Nederland , want zei is donker en komt uit kaap verdie , en ik vermoed dat ze bang zijn voor haar dus ik voel mij weer het slachtoffer omdat de eigenaar haar niet de toegang ontzegt is , nou dat is het heb nu 2 mensen die kunnen bewijzen dat ze die avond bedreigend naar mij over kwam en dat ze had gezegd valdood 3 x ,

   1. hermensvanspanje

    In grote lijn kan ik er het volgende over zeggen. Een verdachte kan niet worden veroordeeld op een aangifte alleen. Dan moet er meer bewijs zijn. U moet dan denken aan letsel dat is geconstateerd door een dokter of een verklaring van een getuige. U kunt proberen af te dwingen dat zij vervolgd wordt. Die beslissing ligt bij een officier van justitie. Wanneer de officier van justitie besluit niet te vervolgen, kunt u dit proberen af te dwingen bij het gerechtshof.

    Indien u wenst dat wij u hier bij helpen, kunt u contact opnemen met 0353038110 en vragen naar Peter Hermens of Annemiek van Spanje.

 3. Ria verhagen

  Oke als het nodig is neem ik contact op gisteren heeft de politie gebeld en het is nu naar de officier van justitie, die gaan het verder bekijken de politie zei dat het geen zwaar delict is, en daar ben ik niet blij mee want als ik ze tegen komt en ze heeft weer een kort lontje , wat dan , een mes ?…? Dank u voor u bericht mischien is het niet nodig en komt het voor mij goed zo niet neem ik contact met U op

  Gr mevr Verhagen

 4. Me

  Hallo,
  Mijn vriend is verdachte van eenvoudige mishandeling van een verkeersregelaar. Het slachtoffer heeft gekneusde ribben opgelopen en kleren zijn kapot. Hij zit nu ziek thuis . Slachtoffer heeft een getuige. Mijn vriend heeft een brief van de reclassering gekregen en krijgt een gedragsanalyse. In het verleden heeft hij uitspraken tegen de politie gedaan en aangiftes gedaan. Vandaar misschien gedragsanalyse?! Hij moet voorkomen bij de politierechter. Wat voor straf zou hij kunnen krijgen?
  Alvast bedankt.

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Een goedemiddag.

   Laat ik beginnen met uw laatste vraag. De rechter heeft in Nederland grote vrijheid bij het bepalen van de straf. Er zijn wel richtlijnen waar rechters zich geregeld aan houden. Dat uw vriend echter veroordeeld wordt is nog helemaal niet zeker, ook niet wanneer het vermeende slachtoffer een getuige heeft. Het is namelijk mogelijk dat de verklaring van het vermeende slachtoffer ongeloofwaardig of onbetrouwbaar is. Hetzelfde zou kunnen gelden voor de verklaring van de getuige. Dit is sterk afhankelijk van de inhoud van het dossier. Wanneer moet uw vriend voorkomen? Zit hij vast voor die mishandeling.

   Een gedragskundig onderzoek wordt vaak bevolen wanneer er sprake is, van wij juristen noemen, recidive. Dat wil zeggen dat iemand in het verleden soortgelijke feiten gepleegd heeft.

   Mocht u nog behoefte hebben aan overleg, dan horen wij het graag. Wij zijn te bereiken op 035-3038110.

   Met vriendelijke groet,

   Peter Hermens
   Hermens Van Spanje Advocaten

 5. Me

  Goeiemorgen,

  Volgende maand moet hij voorkomen. Hij zit niet vast.

  Dus mijn vriend zou zoiets in het verleden al een keer of meerdere keren gedaan hebben?
  De rechter neemt dat dus ook mee in zijn besluit zeg maar.
  Hij wilt dat alleen zijn vader met iemand van de reclassering gaat praten en verder niemand anders.

 6. J

  Een vriend van mij is door zijn vriendin aangevallen. Hij heeft haar weggeduwd en ze is op grond gevallen. Toen ze opstond begon ze opnieuw. Hij heeft haar toen stevig vast gehouden en gezegd dat ze moest stoppen. Omdat haar kind rondliep is hij in de auto gestapt en naar zijn huis gereden. Zij heeft gelijk fotos gemaakt en op haar facebook dit geplaatst met zijn naam er bij. Ze heeft suiker waardoor elk klein stootje al een blauwe plek opleverd. Die vriend heeft gelijk in de auto politiebureau gebeld en verteld wat er gebeurd is. Zij heeft gelijk aangifte gedaan. Dit alles is 2 mnd terug gebeurd. Hij heeft nu van politie verzoek gekregen om op bureau te komen als verdachte van een kleine mishandeling. In de tussenliggende 2 maanden hebben ze gewoon normaal contact gehad. Zij heeft op straat een doktersverklaring die politie bij zich had getekend terwijl die vriend bij haar in de keuken stond. Ze schrijft intussen de gekste dingen indirect over hem en mij op haar Facebook . Hier heb ik samen met hem aangifte tegen gedaan. Mijn vraag is wat kan er met die vriend gebeuren op het buro en zijn er dingen waar we aan moeten denken?

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Geachte mevrouw,

   Een vervelende situatie voor uw vriend. Indien er aangifte is gedaan dient de politie de persoon tegen wie aangifte is gedaan als verdachte te horen. Hier kan, zoals u zich afvraagt, niets geks gebeuren. Uit uw verhaal begrijp ik dat uw vriend als eerste is aangevallen. Dit impliceert dat uw vriend een beroep doet op noodweer, namelijk het recht om zich te verdedigen. Het is belangrijk dat uw vriend dit goed gaat uitleggen. Indien er namelijk een succesvol beroep wordt gedaan op noodweer, kan uw vriend hier niet voor worden bestraft.

   Mochten wij nog iets voor u kunnen doen, dan horen wij dat vanzelfsprekend graag. Dit geldt ook voor het geval dat het openbaar ministerie op enig moment van plan is uw vriend verder te gaan vervolgen.

   Met vriendelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten
   http://www.hermensvanspanje.nl/

 7. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

  Geachte,

  wat een vervelende situatie voor u. Als u werd aangevallen heeft u het recht zich te verdedigen. Dit noemt men in juridische termen noodweer. Om dit te kunnen laten slagen zijn er een aantal voorwaarden waar uw zaak aan moet voldoen. Het is verstandig een advocaat in de arm te nemen, zodat u goed wordt bijgestaan. Heb dus voor de zitting overleg met de advocaat om zo ook te bespreken of uw man een getuigenverklaring moet afleggen.

  Wanneer moet u voorkomen en waar? Heeft u al een dagvaarding?

  Wij kunnen u bijstaan als u dat wenst?

  U kunt contact met ons opnemen op 0353038110.

  Met vriendelijke groet,

  Hermens Van Spanje Advocaten

 8. S

  Goedendag,

  Ik heb helaas een art van bet centrale huisartsenpost een klap gegeven doordat ik zo boos werd toen ik heel lang moest wachten ‘ s nachts en er totaal geen andere artsen waren.
  Ik heb een verklaring afgegeven en heb een paar uurtjes doorgebracht op het politie bureau. Ik werd met de mededeling naar huis gestuurd en dat ik het binnen 14 dagen zou horen.

  Wat kan ik verder verwachten, ik heb in het verleden nog nooit zo iets gehad en heb in mijn verklaring duidelijk aangegeveb dat ik er heel erg spijt van heb van wat ik heb gedaan.

  Tevens heb ik ook een excuus brief gestuurd naar de chp.

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Geachte,

   binnen de artsenwereld is het gebruikelijk dat er aangifte wordt gedaan wanneer er sprake is van geweld. Het openbaar ministerie gaat meestal ook over tot vervolging. Wat u kunt verwachten is, helaas, een oproep voor een OM zitting of een dagvaarding voor de politierechter. Als hiervan sprake is, is het verstandig zo snel mogelijk contact op te nemen met een advocaat om zo de verdere stappen te bespreken. Als wij iets u voor u kunnen doen, horen wij dat vanzelfsprekend graag.

   Met vriendelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten
   https://www.hermensvanspanje.nl/

 9. K. den T

  Eind oktober moet ik komen voor een om zitting voor een vechtpartij in augustus 2018, mijn minderjarige dochter was geslagen door een vrouw van 24 waarna ik een gesprek wilde aangaan met de dader. Echter liet zij 2 vriendinnen tussen ons komen die mij beetje bij beetje dmv kleine duwtjes 10 tallen meters nar achter “dwongen” uiteindelijk escaleerde dit doordat ik mij in het nauw gedreven voelde en heb ik 1 van hen geslagen met als gevolg dat er chaos bestond en er 2 aan me gingen trekken en 1 me aan ‘n har trok. Ik ben om me heen gaan slaan om los te komen en daarna was het voorbij en stond ik weer alleen. Uiteindelijk bleken ze beiden aangifte te hebben gedaan en heb ik mijn kant vh verhaal verteld bij de politie. Nu moet ik dus naar een om zitting. Wat kan ik verwachten en hoe gaat dat in zijn werk? In de uitnodiging staat dat ze ij een geldboete of taakstraf gaan opleggen. Is zo een gesprek 1 op 1 of voor de rechter? En heb ik een advocaat nodig? Dat zou dan pro deo moeten want financiele middelen heb ik niet

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Geachte,

   In de uitnodiging staat inderdaad dat de officier van justitie voornemens is een strafbeschikking uit te vaardigen. Dat wil echter nog niet zeggen dat de officier van justitie ook tot een bewezenverklaring hoeft te komen. Met andere woorden, het is nog steeds mogelijk dat uw zaak wordt geseponeerd. Om die reden en ook andere redenen is het belangrijk dat een advocaat met u mee gaat naar die OM zitting. Wij staan ook verdachten ook pro-deo bij. Neem maandagochtend even contact met ons op. U kunt ons bereiken op 0353038110. Wij helpen u graag.

   Wij hebben hier nog wat extra uitleg over die OM zitting: https://www.problemenmetjustitie.nl/onderwerpen/om-zitting/

   Met vriendelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten
   http://www.hermensvanspanje.nl/

Plaats hier een openbare vraag of reactie