Zware mishandeling

Wat is zware mishandeling?

Ons kantoor staat alleen verdachten bij. Geen personen die aangifte hebben gedaan of nog gaan doen van zware mishandeling.

 

Bij een zware mishandeling is er sprake van heftiger letsel dan bij een ‘normale’ mishandeling. De wet geeft geen definitie van zwaar lichamelijk letsel, maar geeft wel enkele voorbeelden. Wanneer iemand zodanig is mishandeld dat er geen zicht meer is op volledig herstel, dan is er bijvoorbeeld sprake van zware mishandeling. Hetzelfde geldt wanneer iemand door een mishandeling zijn beroep niet meer kan uitoefenen.

Ik word verdacht van zware mishandeling. Wat nu?

 • Indien u een uitnodiging heeft ontvangen voor verhoor, adviseren wij vooraf overleg te hebben met een gespecialiseerde advocaat. De advocaat zal u hierop een advies geven over de in te nemen positie: zwijgen tijdens het verhoor of een inhoudelijke verklaring afleggen. Wij bieden maatwerk op het gebeid van een verhoortraining. U wordt zo het best voorbereid op het verhoor. Wij adviseren verder een advocaat mee te nemen naar het verhoor. Een politieverhoor is namelijk een intimiderende situatie. Een advocaat heeft alleen uw belangen op het oog en zal tijdens het verhoor ingrijpen wanneer de vragen dubbelzinnig of te dwingend worden gesteld.
 • Indien u een dagvaarding heeft ontvangen, is ons advies hetzelfde als bij de uitnodiging voor verhoor. Neem op tijd contact op met een gespecialiseerde advocaat en maak een afspraak op kantoor. Neem hoe dan ook een advocaat mee naar de zitting. Op de dagvaarding staat of u wordt gedagvaard bij de politierechter of de meervoudige kamer. Wanneer u bij de politierechter moet komen, wilt dit zeggen dat de zaak als minder ernstig wordt ingeschat dan wanneer het gaat om een meervoudige kamer.

Advocaat zware mishandeling

 • Ons kantoor Zuketto Hermens Advocaten heeft jarenlange ervaring met het bijstaan van mensen die verdacht worden van zware geweldsfeiten. Wij zijn bereikbaar op 0683568246. U krijgt dan meteen strafrechtadvocaat en partner van kantoor Peter Hermens aan de lijn. U hoeft uw verhaal dus niet eerst aan een secretaresse uit te leggen. Het eerste telefoongesprek is natuurlijk helemaal gratis.
 • Ons kantoor heeft twee bezoeklocaties waar u kunt langskomen als u graag een persoonlijk gesprek wilt; Rotterdam en Maastricht.
 • U kunt ook het online contactformulier invullen dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Goed om te weten

 • Zoals net al is vermeld, geeft de wet geen definitie van zwaar lichamelijk letsel. Er is in de rechtszaal dus veel over dit onderwerp te doen. Levert een gebroken oogkas, neus of kaak een zware mishandeling op? Of wat te denken van een gebroken been? Er kan veel winst voor u worden behaald wanneer hier goed en stevig verweer op wordt gevoerd. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de aard van de breuk. Verder speelt het ook een rol hoe snel de breuk geneest. En tot slot of een volledig herstel te verwachten is. Volgens de rechtbank Amsterdam zijn een gebroken kaak, gebroken duim en loszittende tanden te kwalificeren als zwaar lichamelijk letsel. Het vonnis leest u hier.
 • Psychische gevolgen van de persoon die is mishandeld, spelen geen rol bij de vraag of er sprake is van zware mishandeling.
 • Wij schakelen regelmatig zelf een medisch deskundige in. Stel dat er aangifte is gedaan van zware mishandeling. Dan komt het regelmatig voor dat we van onze cliënten te horen krijgen dat die persoon bij de politie gejokt heeft. Dan kan het tactisch heel verstandig zijn een deskundige in te schakelen om ook echt te bewijzen dat er dingen in de aangifte niet kunnen kloppen.
 • Een poging zware mishandeling wordt bijna altijd minder streng bestraft dan een voltooide zware mishandeling.

Een voorbeeld uit de praktijk

Een verdachte werd vervolgd voor een zware mishandeling. Als daar niet genoeg bewijs voor was, vond de officier van justitie dat de verdachte kon worden veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling. Juristen noemen dit een primair subsidiair tenlastelegging. De verdachte had iemand met een glas in het gezicht geslagen. Die persoon had daar twee littekens aan over gehouden. Hoewel die littekens blijvend waren, vond de rechter dat er geen sprake was van zware mishandeling. Wel was de rechter van mening dat er sprake was van een poging tot zware mishandeling. Het vonnis leest u hier

Welke straf kan worden opgelegd?

De maximale straf is acht jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 82.000. Indien het geweld gericht was tegen een politieagent, professionele hulpverlener (ambulancebroeder, brandweerman) of een functionaris in het openbaar vervoer (buschauffeur, conducteur), werkt dit strafverzwarend. Met de juiste verdediging zal de maximale straf nooit worden opgelegd.

 

Er bestaan richtlijnen voor het bestraffen van zware mishandeling. Hier kan de rechter altijd vanaf wijken. Zowel in het voordeel van de verdachte alsook in het nadeel van de verdachte. Geen enkele strafzaak is immers hetzelfde. Als er voldoende wettig en overtuigend bewijs is voor een veroordeling, is het voor de verdachte dus altijd belangrijk omstandigheden naar voren te brengen die ervoor zorgen dat de rechter op een gunstige wijze afwijkt van die richtlijnen.

 

3 Reacties

 1. S.Si

  Ik ben zeer goed geholpen met Mrs Peter Hermes hij was gelijk vanaf eerste contact goed gevoel bij…
  Hij bespreken met jou alles mogelijkheden om te verdegering hij is simple en duidelijk
  Zeer tevreden…

 2. Christel V

  Ik kreeg te horen dat mijn vriend was gearresteerd voor zware mishandeling. Hij kreeg een advocaat toegewezen. Hier waren we niet tevreden over. Veel advocaten gebeld en gekozen voor mr. Peter Hermens. Hier hadden we meteen een goed gevoel bij.

  Peter gebruikt nie van die moeilijke taal, heel goed te bereiken en weet heel goed wat hij doet. Heeft een super goed pleidooi gehouden waar de rechters goed naar luisterden. Het is allemaal goed afgelopen. Wij vinden Peter een topper.

 3. E.S.

  De professionaliteit en deskundigheid van Hermens Van Spanje advocaten is het eerste wat ons opviel.

  De heer Hermens heeft mijn broer in een complexe zaak zeer goed bijgestaan.

  Hij adviseert op basis van de voorliggende situatie, gegevens en jurisprudentie.

  De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 4 jaar.

  Het vonnis was 1 jaar.
  Naar onze mening is de rechtbank tot deze uitspraak gekomen door het diepgaand bestuderen van het dossier door de heer Hermens en de strijdvaardige houding van de heer Hermens bij de rechter.

  Daarnaast heeft hij ook aandacht voor de persoonlijke kant van de cliënt en toont zij zich een betrokken advocaat. Met enige regelmaat werd mijn broer bezocht en werd ik uitgenodigd op kantoor om nieuwe ontwikkelingen te bespreken of de stand van zaken door te nemen. Je hebt als cliënt echt het gevoel dat je serieus wordt genomen.

  Hij is een bijzonder prettig en benaderbare advocaat en is zijn tarief mee dan waard!
  Wij kunnen dit advocatenkantoor bij iedereen met een juridische kwestie van harte aanbevelen!

Plaats hier een openbare vraag of reactie