Zware mishandeling

Wat is zware mishandeling?

Bij een zware mishandeling is er sprake van heftiger letsel dan bij een ‘normale’ mishandeling. De wet geeft geen definitie, maar geeft wel enkele voorbeelden. Wanneer iemand zodanig is mishandeld dat er geen zicht meer is op volledig herstel, dan is er bijvoorbeeld sprake van zware mishandeling. Hetzelfde geldt wanneer iemand door een mishandeling zijn of haar beroep niet meer kan uitoefenen.

Ik word verdacht van zware mishandeling. Wat nu?

 • Indien u een uitnodiging heeft ontvangen voor verhoor, adviseren wij vooraf overleg te hebben met een gespecialiseerde advocaat. De advocaat zal u hierop een advies geven over de in te nemen positie: zwijgen tijdens het verhoor of een inhoudelijke verklaring afleggen. Wij adviseren verder een advocaat mee te nemen naar het verhoor. Een politieverhoor is namelijk een intimiderende situatie. Een advocaat heeft alleen uw belangen op het oog en zal tijdens het verhoor ingrijpen wanneer de vragen dubbelzinnig of te dwingend worden gesteld.
 • Indien u een dagvaarding heeft ontvangen, is ons advies hetzelfde als bij de uitnodiging voor verhoor. Neem op tijd contact op met een gespecialiseerde advocaat en maak een afspraak op kantoor. Neem hoe dan ook een advocaat mee naar de zitting. Op de dagvaarding staat of u wordt gedagvaard bij de politierechter of de meervoudige kamer. Wanneer u bij de politierechter moet komen, wilt dit zeggen dat de zaak als minder ernstig wordt ingeschat dan wanneer het gaat om een meervoudige kamer.
 • Ons kantoor heeft jarenlange ervaring met het bijstaan van mensen die verdacht worden van zware mishandeling. Wij zijn bereikbaar op 035-3038110. U kunt ook het online contactformulier invullen dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Goed om te weten.

 • Zoals net al is weergegeven geeft de wet geen definitie van zware mishandeling. Er is in de rechtszaal dan ook veel over dit onderwerp te doen. Levert een gebroken oogkas, neus of kaak een zware mishandeling op? Of wat te denken van een gebroken been? Er kan veel winst voor u worden behaald wanneer hier goed en stevig verweer op wordt gevoerd. Zie hier voor een voorbeeld uit de praktijk.

Welke straf kan worden opgelegd?

De maximale straf is acht jaar gevangenisstraf of een geldboete van 82.000 euro. Indien het geweld gericht was tegen een politieagent, professionele hulpverlener (ambulancebroeder, brandweerman) of een functionaris in het openbaar vervoer (buschauffeur, conducteur), werkt dit strafverzwarend. Met de juiste verdediging zal de maximale straf nooit worden opgelegd.

Wat is zware mishandeling - Problemen met justitie

One Comment

 1. E.S.

  De professionaliteit en deskundigheid van Hermens Van Spanje advocaten is het eerste wat ons opviel.

  De heer Hermens heeft mijn broer in een complexe zaak zeer goed bijgestaan.

  Hij adviseert op basis van de voorliggende situatie, gegevens en jurisprudentie.

  De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 4 jaar.

  Het vonnis was 1 jaar.
  Naar onze mening is de rechtbank tot deze uitspraak gekomen door het diepgaand bestuderen van het dossier door de heer Hermens en de strijdvaardige houding van de heer Hermens bij de rechter.

  Daarnaast heeft hij ook aandacht voor de persoonlijke kant van de cliënt en toont zij zich een betrokken advocaat. Met enige regelmaat werd mijn broer bezocht en werd ik uitgenodigd op kantoor om nieuwe ontwikkelingen te bespreken of de stand van zaken door te nemen. Je hebt als cliënt echt het gevoel dat je serieus wordt genomen.

  Hij is een bijzonder prettig en benaderbare advocaat en is zijn tarief mee dan waard!
  Wij kunnen dit advocatenkantoor bij iedereen met een juridische kwestie van harte aanbevelen!

Plaats hier een openbare vraag of reactie