OM-zitting

We geven antwoord op de volgende vragen met betrekking tot een OM-zitting;

 1. Wat is een OM-zitting?
 2. Welke straf mag er worden opgelegd?
 3. Ik ben uitgenodigd voor een OM-zitting. Wat nu?

Wat is een OM-zitting?

Het is sinds 2008 mogelijk dat het openbaar ministerie een straf oplegt zonder tussenkomst van een rechter. Dit wordt een strafbeschikking genoemd. Wanneer het openbaar ministerie van plan is een strafbeschikking op te leggen, kunt u een oproep krijgen voor een zogenaamde OM-zitting. Het woord zegt het eigenlijk al, het is een zitting van het openbaar ministerie waar geen rechter bij aanwezig is. Tijdens een OM-zitting wordt u als verdachte gewezen op uw zwijgrecht. U hoeft namelijk geen verklaring af te leggen als u dat niet wilt. De vertegenwoordiger van het openbaar ministerie neemt de inhoud van het dossier met u door en bespreekt ook uw persoonlijke omstandigheden. Hierna krijgt u te horen of het openbaar ministerie van mening is dat er voldoende bewijs tegen u is. Daarnaast krijgt u te horen welke straf wordt opgelegd.

Welke straf mag er worden opgelegd?

Het openbaar ministerie mag u geen gevangenisstraf opleggen. Dat mag alleen de rechter. Het openbaar ministerie mag u het volgende opleggen;

 • Een taakstraf van maximaal 180 uur.
 • Een geldboete.
 • Het betalen van een geldbedrag aan het vermeende slachtoffer.
 • Een rijontzegging voor maximaal 6 maanden.

Wanneer u niet tevreden bent over de uitkomst van een OM – zitting, kunt u tegen die beslissing in verzet. Uw zaak wordt dan alsnog beoordeeld door een rechter. Het verzet moet binnen 14 dagen worden ingediend. Houd die 14 dagen termijn goed in de gaten. Als u die termijn namelijk laat verlopen, wordt u niet-ontvankelijk verklaard.

Ik ben uitgenodigd voor een OM-zitting. Wat nu?

 1. Benader zo snel mogelijk een gespecialiseerde advocaat. Hij of zij kan voor u het dossier opvragen, het dossier met u bespreken, een strategie uitstippelen en met u meegaan naar de OM – zitting. Tijdens die zitting kan de advocaat voor u het woord voeren om zo het beste resultaat te behalen. Ons kantoor Hermens Van Spanje Advocaten is gespecialiseerd in het strafrecht. Wij zijn bereikbaar op 035-3038110. U kunt ook ons online contactformulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.
 2. Houd er rekening mee dat de straffen in de richtlijnen van het openbaar ministerie vele malen hoger zijn dan de straffen in de richtlijnen van rechters. Dat betekent dat de kans groot is dat de taakstraf, (on)voorwaardelijke rijontzegging of geldboete die de rechter u oplegt lager is dan de straf die het OM u in de strafbeschikking aanbiedt. In verzet gaan na de OM – zitting kan dus heel verstandig zijn.
 3. Gaat u na of u in aanmerking komt voor pro deo rechtsbijstand op de website van de Raad voor Rechtsbijstand. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor via 035-3038110, het contactformulier invullen of uw vraag online stellen. Misschien kost een advocaat u maar heel weinig.

OM-zitting - Problemen met justitie

2 Comments

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Geachte mevrouw,

   wanneer de officier van justitie na afloop van de TOM zitting tot de conclusie gekomen is dat u zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit en dat u daarom een schadevergoeding aan het vermeende slachtoffer moet betalen, heeft u inderdaad een aantekening op uw documentatie. Dit wordt ook wel een strafblad genoemd.

   Mochten wij nog iets voor u kunnen doen, dan horen wij dat vanzelfsprekend graag.

   Met vriendelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten
   http://www.hermensvanspanje.nl/

Plaats hier een openbare vraag of reactie