OM zitting

Ik heb een oproep voor een OM zitting. Wat nu?

De advocaten van ons kantoor gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij willen verdachten zo goed mogelijk bijstaan en zo goed mogelijk van informatie voorzien. U krijgt bij ons meteen advies.

 

Niemand wil in een strafzaak verwikkeld raken. Als dat toch gebeurt, wilt u de beste hulp. Deskundig. U zoekt een advocaat die het strafrechtelijke proces kent als zijn broekzak. Die het dossier tot op de bodem uitspit. Een creatieve oplossing bedenkt. U krijgt bij ons de beste hulp.

 

Ook op youtube geven wij uitleg over de OM zitting. Klik dan hier.

 

 1. Ga nooit zonder advocaat naar een OM zitting, ook niet wanneer u denkt dat de zaak niet zoveel voorstelt of dat u denkt dat u het verhaal zelf al perfect aan de officier van justitie kunt uitleggen. Er zijn meerdere redenen waarom wij adviseren nooit zonder advocaat naar zo’n OM zitting te gaan. We noemen er een paar; vaak zit er in een zaak een juridisch verweer dat u als leek niet ziet. Verder weten strafrechtadvocaten ook beter hoe een goed verweer op de strafmaat in elkaar wordt gezet. Een officier van justitie zal u dus sneller veroordelen en een hogere straf opleggen wanneer u zonder advocaat gaat
 2. Er staat in die oproep dat de officier van justitie voornemens is een strafbeschikking uit te vaardigen. Dat is misleidend. Zoals het er staat, lijkt het erop dat de officier van justitie van mening is dat u schuldig bent. Dat klopt niet. Of u schuldig bent, zal de officier pas na afloop van de OM zitting zeggen.
 3. Ons advocatenkantoor is gespecialiseerd in het strafrecht en hebben al veel cliënten succesvol bijgestaan tijdens OM zittingen. Zittingen waar het ging om mishandeling, openlijke geweldpleging, bedreiging, belediging, diefstal, heling, verduistering en rijden onder invloed. Wij hebben er vaak voor gezorgd dat de zaak werd geseponeerd of dat de officier van justitie een veel lagere straf oplegde dan hij aanvankelijk van plan was
 4. Wanneer u telefonisch contact met ons opneemt, heeft u meteen contact met strafrechtadvocaat Peter Hermens. Wilt u liever worden gebeld? Geen probleem. U kunt ook ons online contactformulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op. Het eerste gesprek is altijd gratis.
 5. Wij staan verdachten bij door heel Nederland en doen dit ook pro-deo. Wij kunnen altijd voor u nagaan of u hiervoor in aanmerking komt.
 6. Een verdachte mag een advocaat machtigen om voor hem of haar naar een OM zitting te gaan. De advocaat hoeft geen schriftelijke machtiging te laten zien. Het woord van de advocaat dat hij gemachtigd is, is voldoende.

Hoe werken wij?

 1. Na het eerste telefoongesprek kunnen wij snel voor u aan de slag. Het belangrijkste is dat wij snel het dossier krijgen. Dit hebben we meestal binnen een paar dagen. Wij gaan ook na of u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand. Dat is afhankelijk van uw inkomen. Als u hiervoor in aanmerking komt, betaalt de overheid bijna alle advocaatkosten.
 2. Wij sturen het dossier dan ook meteen naar u. Het voeren van de verdediging doen we namelijk samen met de cliënt. Daarna wordt een uitgebreide bel afspraak ingepland of een afspraak op kantoor. We hebben twee bezoeklocaties in Nederland.
 3. Er wordt ook altijd een tweede bespreking ingepland. Dat doen we het liefst 1 dag voor de OM zitting. Dan zit het nog vers in uw geheugen.
 4. Als het nodig is meer dan twee besprekingen te hebben als voorbereiding op de OM zitting, is dat natuurlijk geen probleem.
 5. Vanzelfsprekend gaan we ook met u mee naar de OM zitting om daar voor u het gevecht met justitie aan te gaan.

Wat is een OM zitting?

Het is sinds 2008 mogelijk dat het openbaar ministerie een straf oplegt zonder tussenkomst van een rechter. Dit wordt een strafbeschikking genoemd. Wanneer het openbaar ministerie van plan is een strafbeschikking op te leggen, kunt u een oproep krijgen voor een zogenaamde OM zitting. Dit gebeurt altijd schriftelijk. Het woord zegt het eigenlijk al, het is een zitting van het openbaar ministerie waar geen rechter bij aanwezig is. Tijdens een OM zitting wordt u als verdachte gewezen op uw zwijgrecht. U hoeft namelijk geen verklaring af te leggen als u dat niet wilt.

 

De vertegenwoordiger van het openbaar ministerie neemt de inhoud van het dossier met u door en bespreekt ook uw persoonlijke omstandigheden. Indien een advocaat aanwezig is tijdens de OM zitting krijgt de advocaat mogelijkheid verweer te voeren. Hierna krijgt u te horen of het openbaar ministerie van mening is dat het feit bewezen kan worden of dat de zaak moet worden geseponeerd.. Als de vertegenwoordiger van het OM van mening is dat er genoeg bewijs is, krijgt u te horen welke straf wordt voorgesteld. Die straf hoeft u niet te accepteren. U kunt uw zaak altijd nog voorleggen aan de rechter.

 

Ons kantoor heeft meegewerkt aan een artikel van het NRC over strafbeschikkingen en OM zittingen. Dit artikel leest u hier

 

Een paar voorbeelden van onterechte strafbeschikkingen die wij zijn tegengekomen;

 

 • dossiers waar behalve een aangifte geen enkel ander bewijs was.
 • politieagenten die compleet tegenstrijdige verklaringen in het dossier hadden afgelegd.
 • duidelijke gevallen dat verdachten zich tegen een aanval mochten verdedigen en dus een beroep konden doen op noodweer.
 • medeschuld die aangevers bij een incident hadden etc.

 

5 Reacties

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Geachte mevrouw,

   wanneer de officier van justitie na afloop van de TOM zitting tot de conclusie gekomen is dat u zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit en dat u daarom een schadevergoeding aan het vermeende slachtoffer moet betalen, heeft u inderdaad een aantekening op uw documentatie. Dit wordt ook wel een strafblad genoemd.

   Mochten wij nog iets voor u kunnen doen, dan horen wij dat vanzelfsprekend graag.

   Met vriendelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten
   http://www.hermensvanspanje.nl/

 1. H.H R.

  Beste lezers,

  Advocaat Peter Hermens van Spanje, heeft mi een heel goed advies, en tevens morele ondersteuning gegeven, tijdens een OM zitting, ten onterechte tegen mij.De zaak is geseponeerd.

  Advocaat Peter Hermens gaat zeer professioneel te werk, en komt zijn afspraken na. Ik kan hem zeker aanbevelen.

  Met vriendelijke groet,

 2. S. B.

  Zeer goede advocaat. Heeft me zeker gerust gesteld voor, tijdens en na de OM-zitting. Kan er zeker vanuit gaan dat u goed en snel geholpen word.

  Met Vriendelijk Groet,

Plaats hier een openbare vraag of reactie