OM zitting

 

 1. Wat is een OM zitting?
 2. Ik ben uitgenodigd voor een OM zitting. Wat nu?
 3. Welke straf mag er worden opgelegd?

Wat is een OM zitting?

Het is sinds 2008 mogelijk dat het openbaar ministerie een straf oplegt zonder tussenkomst van een rechter. Dit wordt een strafbeschikking genoemd. Wanneer het openbaar ministerie van plan is een strafbeschikking op te leggen, kunt u een oproep krijgen voor een zogenaamde OM zitting. Het woord zegt het eigenlijk al, het is een zitting van het openbaar ministerie waar geen rechter bij aanwezig is. Tijdens een OM zitting wordt u als verdachte gewezen op uw zwijgrecht. U hoeft namelijk geen verklaring af te leggen als u dat niet wilt. De vertegenwoordiger van het openbaar ministerie neemt de inhoud van het dossier met u door en bespreekt ook uw persoonlijke omstandigheden. Indien een advocaat aanwezig is tijdens de OM zitting krijgt de advocaat mogelijkheid verweer te voeren. Hierna krijgt u te horen of het openbaar ministerie van mening is dat het feit bewezen kan worden of dat de zaak moet worden geseponeerd.. Als de vertegenwoordiger van het OM van mening is dat er genoeg bewijs is, krijgt u te horen welke straf wordt voorgesteld. Die straf hoeft u niet te accepteren. U kunt uw zaak altijd nog voorleggen aan de rechter.

 

Ons kantoor heeft meegewerkt aan een artikel van het NRC over strafbeschikkingen en OM zittingen. Dit artikel leest u hier

 

Een paar voorbeelden van onterechte strafbeschikkingen die wij zijn tegengekomen;

 

 • dossiers waar behalve een aangifte geen enkel ander bewijs was.
 • politieagenten die compleet tegenstrijdige verklaringen in het dossier hadden afgelegd.
 • duidelijke gevallen dat verdachten zich tegen een aanval mochten verdedigen en dus een beroep konden doen op noodweer.
 • medeschuld die aangevers bij een incident hadden etc.

Ik ben uitgenodigd voor een OM zitting. Wat nu?

 1. Ons kantoor Hermens Van Spanje Advocaten is gespecialiseerd in het strafrecht en heeft al veel cliënten succesvol bijgestaan tijdens OM zittingen. Wij zijn bereikbaar op 035-3038110. U kunt ook ons online contactformulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op en gaan voor het beste resultaat. Het eerste gesprek is altijd gratis.
 2. Gaat u na of u in aanmerking komt voor pro deo rechtsbijstand op de website van de Raad voor Rechtsbijstand. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor via 035-3038110, het contactformulier invullen of uw vraag online stellen. Misschien kost een advocaat u maar heel weinig.

Welke straf mag er worden opgelegd?

Het openbaar ministerie mag u geen gevangenisstraf of een voorwaardelijke straf opleggen. Dat mag alleen de rechter. Het openbaar ministerie mag u het volgende opleggen;

 

 • Een taakstraf van maximaal 180 uur.
 • Een geldboete.
 • Het betalen van een geldbedrag aan het vermeende slachtoffer.
 • Een rijontzegging voor maximaal 6 maanden.

 

Wanneer u niet tevreden bent over de uitkomst van een OM zitting, kan dit na afloop kenbaar worden gemaakt. Uw zaak wordt dan alsnog beoordeeld door een rechter. Die rechter zal meestal de politierechter zijn.

OM-zitting - Problemen met justitie

4 Comments

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Geachte mevrouw,

   wanneer de officier van justitie na afloop van de TOM zitting tot de conclusie gekomen is dat u zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit en dat u daarom een schadevergoeding aan het vermeende slachtoffer moet betalen, heeft u inderdaad een aantekening op uw documentatie. Dit wordt ook wel een strafblad genoemd.

   Mochten wij nog iets voor u kunnen doen, dan horen wij dat vanzelfsprekend graag.

   Met vriendelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten
   http://www.hermensvanspanje.nl/

 1. H.H R.

  Beste lezers,

  Advocaat Peter Hermens van Spanje, heeft mi een heel goed advies, en tevens morele ondersteuning gegeven, tijdens een OM zitting, ten onterechte tegen mij.De zaak is geseponeerd.

  Advocaat Peter Hermens gaat zeer professioneel te werk, en komt zijn afspraken na. Ik kan hem zeker aanbevelen.

  Met vriendelijke groet,

Plaats hier een openbare vraag of reactie