Strafbeschikking

Wat is een strafbeschikking?

Sinds 2008 is het mogelijk dat justitie een straf oplegt zonder tussenkomst van een rechter. Dit heet een strafbeschikking. Justitie kan geen gevangenisstraf of voorwaardelijke straf opleggen, dat mag alleen de rechter. Er mag wel een taakstraf of een geldboete worden opgelegd. Als u de strafbeschikking accepteert, dan hoeft u niet meer bij de rechter te komen.  Dat lijkt misschien een uitkomst. Het is namelijk nooit fijn om verantwoording te moeten afleggen bij een rechter. Maar bij acceptatie van een strafbeschikking erkent u het feit te hebben gepleegd en krijgt u een strafblad.

Ons kantoor heeft vele cliënten bijgestaan die besloten de strafbeschikking niet te accepteren. De ervaring leert dat dit vrijwel altijd tot een positiever resultaat leidt. Dat heeft een aantal redenen. Ten eerste vindt u bij de rechtbank, in tegenstelling tot het Openbaar Ministerie, een luisterend oor voor úw kant van het verhaal. Ten tweede hanteert de rechtbank een richtlijn waarin lagere straffen zijn vastgesteld dan het Openbaar Ministerie oplegt in de strafbeschikking. Tenslotte mag de rechter ook een deel van de straf voorwaardelijk opleggen.

Er is aan mij een strafbeschikking opgelegd. Wat nu?

Als u het bedrag op de strafbeschikking betaalt, erkent u het feit te hebben gepleegd en krijgt u een strafblad. Indien u het niet eens bent met de strafbeschikking, is het dus van belang dat u niet betaalt.

 1. Maakt u bezwaar tegen de strafbeschikking door een verzetschrift in te stellen. Zo een verzetschrift is vormvrij om in te dienen. Na ontvangst van het verzetschrift wordt u middels een dagvaarding uitgenodigd bij de rechtbank. Laat u vrijblijvend adviseren door een van onze gespecialiseerde advocaten. Wij kunnen u echter niet adviseren wanneer u een strafbeschikking heeft gekregen voor een snelheidsovertreding.
 2. Houd u er rekening mee dat de straffen in de richtlijnen van het openbaar ministerie vele malen hoger zijn dan de straffen in de richtlijnen van de rechters. Dat betekent dat de kans groot is dat de taakstraf, (on)voorwaardelijke rijontzegging of geldboete die de rechter u oplegt lager is dan de straf die het OM u in de strafbeschikking aanbiedt om strafvervolging te voorkomen.
 3. Gaat u na of u in aanmerking komt voor pro deo rechtsbijstand op de website van de Raad voor Rechtsbijstand. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor via 035-3038110, het contactformulier invullen of uw vraag online stellen. Misschien kost een advocaat u maar heel weinig.
 4. Houd u er rekening mee dat het betalen van de strafbeschikking mogelijk roet in het eten kan gooien als u een Verklaring omtrent Gedrag nodig heeft. Bijvoorbeeld: Bent u taxichauffeur en bent u aangehouden voor een snelheidsovertreding of voor rijden onder invloed? Houdt u er dan rekening mee dat een veroordeling rechtstreeks van invloed zal zijn op uw aanvraag om een Verklaring Omtrent Gedrag of uw taxipas. Het KIWA kan uw vergunning voor taxivervoer intrekken. Hier kunt u wel bezwaar tegen aantekenen, maar dan mag u tussentijds niet rijden.
 5. Controleer de termijn binnen welke uw verzetschrift moet zijn ingediend. Deze staat in de brief.
 6. Neem contact op met een gespecialiseerde advocaat. Ons kantoor Hermens Van Spanje Advocaten is gespecialiseerd in het strafrecht. Wij zijn bereikbaar op 035-3038110. U kunt ook het online contactformulier invullen.Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. Het eerste gesprek is altijd gratis. Zoals eerder opgemerkt kunnen en zullen wij echter niet adviseren wanneer het gaat om snelheidsovertredingen.

Strafbeschikking - Problemen met justitie

23 Comments

 1. Middel

  Ik krijg een strafbeschikking inake een verkeersovertreding echter op de beschikking staat een foutief kenteken ,ook de gemeente waar het plaats vond is fout echter de plaats is wel juist ! moet ik dn deze strafbeschikking betalen of valt dit onder vormfouten ?

  1. hermensvanspanje

   Deze strafbeschikking moet u niet betalen. In dat geval bekent u immers met dat kenteken op die plek te hebben gereden, terwijl dat niet het geval is geweest. U dient een verzetschrift in te dienen. Heeft u nog vragen? Belt u dan gerust even met ons kantoor.

 2. Roland van de Wall

  Stel het omschreven strafbare feit luidt slechts: je hebt op 1-09-2017 met meer dan 2 hengels gevist. Je hebt zelf een op die datum geldige vispas met een derde-hengel toestemming erop. Kun je dan in verzet gaan, omdat het aldus omschreven strafbare feit in dit geval niet strafbaar is?

  1. hermensvanspanje

   Geachte heer Van de Wall,

   dat kan zeker. Mocht u hier hulp bij nodig hebben, horen wij het graag.

   Met vriendelijke groet,

   Peter Hermens
   Advocaat bij Hermens Van Spanje Advocaten.

 3. Naomi

  Ik heb bijna een jaar later pas een strafbeschikking ontvangen. Wat is de termijn hiervoor? (Het is geen verkeersboete) Kan ik hier tegen in verzet gaan?

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Geachte mevrouw,

   Het is mogelijk dat het langere tijd duurt voordat u een strafbeschikking ontvangt. U kunt tegen een strafbeschikking in verzet mits u geen oproep heeft gekregen voor een OM zittng. Let goed op de termijn voor het instellen van verzet. Dit dient binnen 14 dagen na het uitreiken van de strafbeschikking. Mocht u nog nader overleg willen, dan staan wij u graag te woord. U kunt ons bereiken op 035-3038110.

   Met vriendelijke groet,

   Peter Hermens
   Hermens Van Spanje Advocaten

 4. yvonne

  Ik heb een bekeuring gehad voor het loslaten lopen van mijn hondje en moet nu voorkomen een vriendin zegt dat ik dan veel hogere kosten ga krijgen als ik het verlies klopt dit

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Geachte mevrouw,

   Mag ik aannemen dat u moet voorkomen bij de kantonrechter? Dit leidt niet automatisch tot hogere kosten. In een strafrechtelijke procedure bent u geen griffiekosten verschuldigd. Wel is het mogelijk dat u een hogere boete krijgt van de kantonrechter. Het is dus belangrijk een goed verhaal/goede uitleg te hebben wanneer u de zaak laat voorkomen.

   Met vriendelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten
   http://www.hermensvanspanje.nl/

 5. Tinus

  Ik heb een strafbeschikking “negeren stopteken dmv rode lamp” Ik heb op tijd bezwaar gemaakt. Binnen welke termijn moet de officier van justitie reageren? Ik heb begrepen dat daar een bepaalde termijn voor staat en als ze die termijn overschrijden de boete automatisch vervalt. Kunt u dit ophelderen? Dank u

 6. Bianca

  Ik heb een strafbeschikking gekregen (boete van 95 euro) voor het aanbieden van andere categorieën huishoudelijke afvalstoffen via het inzamelmiddel, dan waarvoor het bestemd is (kattenbakgrind en papieren tasje in de groene container). Ik heb begrepen dat dit een overtreding is op de wet economische delicten en daarom per definitie geregistreerd wordt in mijn justitiële documentatie, ook al is de boete minder dan 100 euro.

  Klopt dit? En heeft het zin om verzet in te stellen? En wat betekent dit voor een eventuele VOG-aanvraag?

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Geachte mevrouw,

   Elke overtreding of misdrijf wordt geregistreerd in uw documentatie. Laten wij u echter wel meteen gerust stellen voor wat betreft een eventuele VOG-aanvraag. Het is moeilijk voor te stellen dat dit consequenties heeft hiervoor. Indien u toch twijfelt, kunt u vanzelfsprekend contact opnemen met ons kantoor.

   Het instellen van verzet zou zin kunnen hebben indien u gerede twijfel kunt zaaien over uw toezicht op de groene container. Denk hierbij aan een buurman/buurvrouw die geregeld zijn of haar grind voor de katten in uw container deponeerde. Anders adviseren wij de strafbeschikking te accepteren.

   Met vriendelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten
   http://www.hermensvanspanje.nl/

 7. Joost

  Hallo, ik heb een strafbeschikking gehad voor een mishandeling, ik heb op het politiebureau ontkent dat het een mishandeling was. een van de getuigen heeft geklaard dat hij het ook niet zag als mishandeling. ik begrijp dat als in een strafbeschikking accepteer dat ik mij schuldig heb gemaakt aan deze vermeende mishandeling, onder aan de brief staat heel dreigend bij niet verschijnen ga ik u dagvaarden, moet ik nu antwoorden op deze strafbeschikking of mijzelf laten dagvaarden? ik heb erg weining zin om zonder dat ik mijn verhaal kan toelichten schuld te bekenen aan iets waar ik geen schuld aan aan heb. alvast bedankt voor uw uitleg vriendelijk groet Joost

 8. c,v kuik

  ik heb eenstrabeschikking voor het rijden op een weggedeelte met een rood kruis.
  Dedatum op de beschikking is 25-03-2018 maar op die datum was ik daar niet,wel op24-03-2018.
  Moet ik hier tegen in verzet gaan.

 9. Bastiaan W.

  Goedenavond, ik heb 2011 een strafbeschikking gekregen en ik ben direct verzet gegaan, en deze is geaccepteerd.

  We zitten nu in 2018 en heb nog nooit iets gehoord.
  Maar ik zie wel dat hij open staat in mijncjib.

  Ik wil dat deze eruit word gehaald, wat kan ik doen.

  Voorkomen wil ik trouwens heel graag.
  Mvg

 10. de heer J.

  Beste,

  Ik heb een strafbeschikking ontvangen voor het rijden op de vluchtstrook van de snelweg tijdens een file.
  Ik was als zorgverlener (fysiotherapeut) onderweg naar het ziekenhuis om een poli te doen waar meerdere specialisten een patient zien. Omdat de wachttijd van deze poli erg lang is wilde ik de patient niet voor niets laten komen en ben ik over de vluchtstrook gaan rijden.
  Nu heb ik 2 vragen: 1: geeft een dergelijke reden lans op vermindering van de straf?
  2: geeft een dergelijke strafbeschikking in de toekomst problemen bij bijvoorbeeld het aanvragen van een VOG?

  MVG,

  Jos

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Geachte heer,

   ik geef puntsgewijs antwoord op uw vragen;

   ad 1) Ja, dat is zeker mogelijk.Toch is het afhankelijk van de kantonrechter die u treft bij het behandelen van uw verzetschrift. Het is aan te bevelen dat u een bewijs bij uw verzetschrift voegt waaruit blijkt dat u die dag dienst had bij de poli.
   ad 2) Dit is niet eenduidig met een ja of een nee te beantwoorden. Aangezien het hier gaat om een relatief lichte overtreding is de kans groot dat dit geen consequenties heeft voor het aanvragen van een VOG.

   Wij hopen uw vragen naar tevredenheid te hebben beantwoord.

   Met vriendelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten
   http://www.hermensvanspanje.nl/

 11. D van der M

  Hallo,

  Vandaag heb ik een strafbeschikking gekregen voor te hard rijden. Nu ben ik zelf een therapeut. Heeft dit invloed op mijn VOG?

 12. Anoniem

  Dit is geen openbare vraag, maar meer een openbare opmerking. Ik had ook te maken met een opgelegde strafbeschikking. Ik zou iedereen aanraden zich te laten ondersteunen door een advocaat. In mijn geval was dit dus Hermens van Spanje advocaten en deze heeft dit naar volle tevredenheid gedaan.

Plaats hier een openbare vraag of reactie