Mishandeling met de dood tot gevolg

Wat is mishandeling met de dood tot gevolg?

De wet kent verschillende vormen van mishandeling. Zo heb je eenvoudige mishandeling, zware mishandeling, zware mishandeling met voorbedachte rade en mishandeling met de dood tot gevolg. Deze laatste vorm staat omschreven in het tweede lid van artikel 302 Wetboek van Strafrecht. De letterlijke wettekst zegt:

 

Indien het feit [de mishandeling] de dood ten gevolge heeft, wordt de schuldige gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste tien jaren of geldboete van de vijfde categorie.”

 

Een mishandeling met de dood tot gevolg is de meest zware variant. Dit betekent dat het overlijden van iemand door middel van zware mishandeling wordt gezien als een strafverzwarende omstandigheid. In dat geval wordt de dader ook harder gestraft.

Ik word verdacht van mishandeling met de dood tot gevolg. Wat nu?

Het openbaar ministerie is de instantie die dingen moet bewijzen. Een verdachte hoeft dat niet. Grofweg moet het openbaar ministerie het volgende bewijzen;

 

  • Dat een verdachte de mishandeling daadwerkelijk gepleegd heeft.
  • Vervolgens moet het openbaar ministerie bewijzen dat het letsel dat heeft geleid tot de dood aan de verdachte te wijten is. Er moet dus een verband bestaan tussen de feitelijke handelingen van de verdachte en het letsel van het slachtoffer. Daarnaast moet er een verband bestaan tussen dit letsel en de dood. Als iemand (mede) door een andere oorzaak kan zijn overleden na de zware mishandeling, is de dood niet het directe gevolg van de zware mishandeling.
  • Tot slot moet kunnen worden bewezen dat de verdachte opzet had op het ingetreden gevolg. Hieronder valt ook de voorwaardelijke opzet.

 

Het komt met enige regelmaat voor dat een verdachte iemand weliswaar sterk mishandeld heeft, maar dat hij of zij van mening is dat het ging om zelfverdediging. Wij juristen noemen dat ook wel noodweer of noodweerexces. Een verdachte hoeft niet te bewijzen dat hem of haar een beroep op zelfverdediging toekomt. De verdachte moet het aannemelijk maken. Het is dan onverstandig pas tijdens de inhoudelijke zitting een verklaring af te leggen. In zaken waar het gaat om zelfverdediging moet er sneller “geschakeld’ worden.

Wat kunnen wij voor u doen?

  • Ons kantoor staat al jarenlang mensen bij die verdacht worden van mishandeling. Wij doen dat in heel Nederland en hebben twee bezoeklocaties waar u langs kunt komen: Rotterdam en Maastricht. Ons telefoonnummer is 0683568246. U krijgt meteen strafrechtadvocaat Peter Hermens aan de lijn. Wilt u liever worden teruggebeld? Geen probleem. Vul dan het online contactformulier dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
  • Het eerste telefoongesprek is natuurlijk altijd gratis.
  •  Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
  1. Het allerbelangrijkste dat er in het begin gedaan moet worden, is het krijgen van het dossier. Onze cliënten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken. Meestal doen we zo’n bespreking op kantoor, maar het kan ook telefonisch.
  2. Indien onze cliënten gedetineerd zijn, komen we regelmatig langs in het huis van bewaring.
  3. De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen.
  4. Onze cliënten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
  5. Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen.
  6. Wij staan in heel Nederland onze cliënten bij.

Ik heb al een advocaat, maar ik ben niet tevreden

Het is belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij de advocaat die u nu bijstaat. Als u dat gevoel niet heeft, wordt de verdediging niet goed genoeg gevoerd. Als iemand overstapt, krijgen wij vaak te horen dat die advocaat slecht bereikbaar is, het dossier niet genoeg kent, net niet creatief genoeg is in het bedenken van oplossingen of dossierstukken niet wilt delen. Dat kan niet de bedoeling zijn.

 

Natuurlijk kunt u naar ons overstappen als u niet tevreden genoeg bent over uw huidige advocaat. Als u contact met ons opneemt, leggen wij u hoe dit in zijn werk gaat en kijken we of er een wederzijdse klik is. Want óók die wederzijdse klik is heel belangrijk.

Welke straf kan worden opgelegd? 

Artikel 302 lid 2 Wetboek van Strafrecht stelt dat er op zware mishandeling met de dood tot gevolg een maximale gevangenisstraf van 10 jaar staat of een geldboete van maximaal EUR 82.000.

 

Volgens artikel 304 Wetboek van Strafrecht kunnen deze straffen met een derde worden verhoogd als de zware mishandeling (met de dood tot gevolg) gericht is tegen de moeder, vader, echtgenoot, levensgezel of het kind van een dader.  Daarnaast geldt deze strafverzwaring ook als het misdrijf gericht is tegen een ambtenaar tijdens de rechtmatige uitoefening van zijn beroep.

Mishandeling met de dood tot gevolg - Problemen met justitie

Een reactie

  1. S. C

    De juridische hulp en bijstand die ik van advocatenbureau Zuketto Advocaten heb mogen ontvangen, en dan met name van mr. P.W. Hermens, was van zo’n hoge kwaliteit dat ik het nauwelijks kan omschrijven. Ik zat diep in de problemen en voelde mij niet echt serieus genomen door mijn vorige aangewezen advocaten en begon langzaam alle hoop op een goede verdediging te verliezen, totdat ik contact had gekregen met P.W. Hermens. Door zijn inzet en kundigheid, zonder mij wonderen te beloven, gaven mij eindelijk het gevoel dat ik gehoord en serieus genomen werd. Iets wat ik niet had bij zijn voorgangers. Zijn kennis van de wet, zijn gedrevenheid en interesse in mijn zaak zijn alleen maar als bewonderingswaardig te omschrijven. Altijd bereikbaar en behulpzaam. Dankzij hem begon ik weer het vertrouwen terug te winnen dat ik verloren had. Hij begeleide mij en oefende met mij en gaf me goede adviezen tijdens de hele gang naar de rechtbank. Mijn dank aan hem en Zuketto Advocaten is daarom erg groot en ben ik zeer zeer tevreden met hen!!! Alleen maar lof voor hun manier van werken. Bedankt!!!

Plaats hier een openbare vraag of reactie