Oplichting

Ik word verdacht van oplichting. Wat nu?

De advocaten van ons kantoor staan alleen verdachten bij. Geen mensen die aangifte hebben gedaan of zullen doen van oplichting.

 

De advocaten van ons kantoor gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij willen verdachten zo goed mogelijk bijstaan en zo goed mogelijk van informatie voorzien. U krijgt bij ons meteen advies.

 

Niemand wil in een strafzaak verwikkeld raken. Als dat toch gebeurt, wilt u de beste hulp. Deskundig. U zoekt een advocaat die het strafrechtelijke proces kent als zijn broekzak. Die het dossier tot op de bodem uitspit. Een creatieve oplossing bedenkt. U krijgt bij ons de beste hulp.

 

Als u verdachte bent, kunnen er een paar dingen gebeuren;

 

  • Het is mogelijk dat u een uitnodiging heeft ontvangen voor verhoor. Doe uzelf het plezier niet te makkelijk te denken over dit verhoor. Denk dus niet dat u het de politie wel even zult uitleggen. Er worden in Nederland nog steeds veel mensen veroordeeld alleen op wat ze tegen de politie gezegd hebben. Heb dus vóór dit verhoor overleg met een goede advocaat. Die advocaat zal een advies geven wat het meest verstandig is: zwijgen tijdens het verhoor of een inhoudelijke verklaring afleggen. Neem ook een advocaat mee naar het verhoor. Het kan het verschil maken tussen een vrijspraak of veroordeling.
  • Indien u een dagvaarding of een uitnodiging voor een OM zitting heeft ontvangen, wil dat zeggen dat justitie van mening is dat er genoeg bewijs tegen u ligt voor een veroordeling. Het is dus tijd tegengas te geven en het gevecht met justitie aan te gaan.
  • U kunt een strafbeschikking krijgen. Dit wilt niets anders zeggen dat u een brief krijgt waarin staat dat u een geldboete moet betalen Wij adviseren een dergelijke strafbeschikking niet te accepteren en in verzet te gaan. Dit laatste kunnen wij natuurlijk ook voor u doen. Als u in verzet gaat, wil dit zeggen dat uw zaak altijd wordt voorgelegd aan een rechter. En dat is altijd beter.

Wat kunnen wij voor u doen?

  • Ons kantoor heeft jarenlange ervaring met het succesvol bijstaan van mensen die verdacht worden van oplichting.
  • Als u telefonisch contact met ons opneemt, krijgt u meteen advocaat Peter Hermens aan de lijn. U kunt ook het online contactformulier invullen dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. Bij ons krijgt u meteen advies. Het eerste telefoongesprek is natuurlijk altijd gratis.
  • Indien u een persoonlijk gesprek wilt op kantoor, kan dat natuurlijk. We hebben twee bezoeklocaties waar u kunt langskomen; Rotterdam en Maastricht.
  •  Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
  1. Het allerbelangrijkste is het krijgen van het dossier. Onze cliënten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken. Meestal doen we zo’n bespreking op kantoor, maar het kan ook telefonisch of via skype.
  2. Indien onze cliënten gedetineerd zijn, komen we regelmatig langs.
  3. De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen.
  4. Onze cliënten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
  5. Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen.

Wat is oplichting?

Oplichting is net als fraude een vorm van bedrog. Er bestaan vele soorten van oplichting. Denk bijvoorbeeld aan babbeltrucs, whatsappfraude, marktplaatsfraude,  tikkiefraude en spoofing. Bij oplichting wordt er altijd gebruik gemaakt van een oplichtingsmiddel. De wet noemt er vier; het aannemen van een valse naam of valse hoedanigheid, een listige kunstgreep of een samenweefsel van verdichtsels.

Oplichtingsmiddelen

  • Vals naam of valse hoedanigheid: de dader neemt een valse naam of valse hoedanigheid aan om het slachtoffer op te kunnen lichten. Gedacht kan worden aan een persoon die zich voordoet als monteur van een energieleverancier om zo de eigen bijdrage in ontvangst te nemen i.v.m. de vervanging van de meter.
  • Listige kunstgreep: de dader verricht een misleidende feitelijke handeling om het slachtoffer op te kunnen lichten. Gedacht kan worden aan een persoon die briefpapier van KPN gebruikt om zo een bank met een valse betaalopdracht te bewegen tot overboeking van een geldbedrag naar zijn eigen rekening.
  • Samenweefsel van een verdichtsels: de dader vertelt leugens om het slachtoffer op te kunnen lichten. Er moet sprake zijn van meerdere leugens of een leugen van voldoende gewicht. Een enkele leugenachtige mededeling is vaak onvoldoende. Een voorbeeld is de investeerder die aangeeft dat de geïnvesteerde bedragen zullen worden terugbetaald met een hoge rente, terwijl hij deze intentie helemaal niet heeft en daartoe ook niet in staat

Als er geen oplichtingsmiddel is gebruikt, is er geen sprake van een strafbare oplichting. De verdachte moet dan worden vrijgesproken. In de praktijk is het onderscheid tussen de vier oplichtingsmiddelen niet altijd even duidelijk. Het kan dus gebeuren dat de oplichtingsmiddelen elkaar overlappen.

 

Goed om te weten

  • Hoewel het openbaar ministerie dit anders ziet, levert niet iedere vorm van oneerlijk zakendoen automatisch een oplichting op. De Hoge Raad is de laatste jaren erg kritisch geworden over oplichting. Zo wordt met name internetoplichting steeds meer benadert als een probleem tussen burgers onderling. Er zal bij internetoplichting dus met regelmaat vrijspraak kunnen volgen. Om die reden heeft de wetgever een nieuw wetsartikel bedacht. Hiermee wordt internetoplichting een afzonderlijk strafbaar feit. Dit artikel is ingegaan op 1 maart 2019.
  • Een kritische houding van de rechter zien wij ook terug bij andere gebieden dan de internetoplichting. Zo kwam de rechtbank Limburg tot een vrijspraak voor oplichting. Het opmaken van valse facturen valt volgens de rechtbank niet onder de oplichtingsmiddelen.
  • Voorlopige hechtenis is mogelijk voor oplichting.

Welke straf kan worden opgelegd?

De maximale straf die op oplichting staat, is vier jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 82.000. Aan het opleggen van een mogelijke straf komen we vanzelfsprekend alleen toe als de rechter van mening is dat het feit wettig en overtuigend bewezen is.

 

Wij krijgen vaak de vraag hoeveel straf er wordt opgelegd voor een oplichting in de vorm van een babbeltruc, whatsappfraude, marktplaatsfraude en tikkiefraude. Die vraag is heel goed voor te stellen, maar er is geen algemeen antwoord op te geven. De hoogte van de straf is afhankelijk van een aantal factoren zoals het bedrag waarvoor is opgelicht, de omstandigheden waaronder het delict is gepleegd en de persoon van de verdachte.

 

U kunt de zaak natuurlijk altijd vrijblijvend aan ons voorleggen.

 

Wat is oplichting - Problemen met justitie

3 Reacties

  1. Dieter S

    Goed dit. duidelijke uitleg. ik snap het nu. Mijn vorige advocaat kon me dit niet goed uitleggen

  2. dieteren

    wat gebeurd er met aangifte en proces verbaal
    ben opgelicht op marktplaats aangifte gedaan verder niks meer vernomen van de kant van marktplaats en politie

Plaats hier een openbare vraag of reactie