Identiteitsfraude

Ik word verdacht van identiteitsfraude. Wat nu?

De advocaten van ons kantoor gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij willen verdachten zo goed mogelijk bijstaan en zo goed mogelijk van informatie voorzien. U krijgt bij ons meteen advies.

 

Wij staan alleen verdachten bij. Geen personen die aangifte doen of willen doen van identiteitsfraude.

 

Als u verdachte bent kunnen een paar dingen gebeuren;

 

 • Indien u een uitnodiging heeft ontvangen voor verhoor  of wanneer u op een andere manier weet dat u hiervan verdachte wordt, adviseren wij vooraf overleg te hebben met een gespecialiseerde advocaat om uw situatie te bespreken. De advocaat zal u hierop een advies geven over de in te nemen positie: zwijgen tijdens het verhoor of een inhoudelijke verklaring afleggen. Wij adviseren verder een advocaat mee te nemen naar het verhoor. Een politieverhoor is namelijk een intimiderende situatie. Een advocaat heeft alleen uw belangen op het oog en zal tijdens het verhoor ingrijpen wanneer de vragen dubbelzinnig of te dwingend worden gesteld.
 • Indien u een dagvaarding heeft ontvangen, is ons advies hetzelfde als bij de uitnodiging voor verhoor. Neem op tijd contact op met een gespecialiseerde advocaat en maak een afspraak op kantoor. Neem hoe dan ook een advocaat mee naar de zitting. Op de dagvaarding staat of u wordt gedagvaard bij de politierechter of de meervoudige kamer. Wanneer u bij de politierechter moet komen, wilt dit zeggen dat de zaak als minder ernstig wordt ingeschat dan wanneer het gaat om een meervoudige kamer.

Wat kunnen wij voor u doen?

 • Ons kantoor heeft jarenlange ervaring met het succesvol bijstaan van mensen die verdacht worden van fraudedelicten. Als u telefonisch contact met ons opneemt, krijgt u advocaat Peter Hermens aan de lijn. U kunt ook het online contactformulier invullen dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. Het eerste telefoongesprek is natuurlijk altijd gratis.
 •  Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
 1. Het allerbelangrijkste is het krijgen van het dossier. Onze cliënten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken. Meestal doen we zo’n bespreking op kantoor, maar het kan ook telefonisch.
 2. Indien onze cliënten gedetineerd zijn, komen we regelmatig langs.
 3. De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen.
 4. Onze cliënten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
 5. Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen. Wij gaan graag na of u hiervoor in aanmerking komt.

Wat is identiteitsfraude?

Identiteitsfraude staat in artikel 231b Wetboek van Strafrecht. Het is een tamelijk lastig te lezen wettekst, maar in de kern gaat het om het volgende.

 

Identiteitsfraude is een vorm van fraude. Bij identiteitsfraude wordt er onrechtmatig gebruik gemaakt van de identiteit van een ander. Er worden bijvoorbeeld persoonsgegevens zoals naam, adres, woonplaats, postadres, geboortedatum, geslacht en klantnummers van een ander persoon gebruikt. Die gegevens worden dan gebruikt om een lening af te sluiten of om iemand op te lichten. Om identiteitsfraude te kunnen bewijzen moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan;

 

 1. Een verdachte moet opzet hebben gehad op het gebruik van de persoonsgegevens van een ander. Opzet is aanwezig als een verdachte bijvoorbeeld een product bestelt op het internet met de persoonsgegevens van een ander. Omdat die persoon bewust andermans gegevens invult bij de bestelling, zal opzet worden aangenomen.
 2. De identiteitsfraude moet wederrechtelijk zijn. Wederrechtelijk betekent onrechtmatig of in strijd met de wet. Een politieagent die in opdracht van de officier van justitie de identiteit van Jan Jansen aanneemt om te kunnen infiltreren in een criminele organisatie, is niet strafbaar. Hij handelt namelijk niet onrechtmatig of in strijd met de wet.
 3. Tot slot moet er door de identiteitsfraude nadeel zijn ontstaan voor de persoon van wie de identiteitsgegevens zijn gestolen. Een voorbeeld. Er wordt met de persoonsgegevens van uw buurman materieel gehuurd. Dit wordt niet teruggebracht. Vervolgens wordt uw buurman ten onrechte aansprakelijk gesteld voor de opgelopen schade. Dan er is sprake van nadeel.

Welke straf kan worden opgelegd?

Voor identiteitsfraude kan maximaal 5 jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 82.000 worden opgelegd. Identiteitsfraude met zogenoemde ‘biometrische persoonsgegevens’ kan nog zwaarder worden gestraft. Er is sprake van identiteitsfraude met biometrische persoonsgegevens wanneer de dader van een misdrijf op de plaats delict een voorwerp met celmateriaal of vingerafdrukken van een ander achterlaat. Daardoor wordt vervolgens een ander persoon verdacht van het misdrijf. Dit is geregeld in artikel 231a van het wetboek van strafrecht.

 

Er kan voor identiteitsfraude voorlopige hechtenis worden opgelegd.

 

Identiteitsfraude - Problemen met justitie

2 Reacties

 1. J.

  In NL ben je beter af als dader van delicten dan als slachtoffer. Voor de dader is de hulp nabij, deze site is daar een voorbeeld van. Als slachtoffer, krijg je overal te horen, dat er helaas niets voor je gedaan kan worden. Gek he, dat de criminaliteit hoogtij viert? Het wordt tijd dat het een omgekeerd wordt.

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Geachte,

   wij vinden het vanzelfsprekend spijtig wanneer u het idee heeft dat verdachten beter af zijn dan slachtoffers. Het slachtoffer heeft de afgelopen jaren beduidend meer rechten gekregen dan voorheen. Mocht u slachtoffer zijn geworden van een misdrijf zijn er tal van organisaties die voor uw belangen kunnen opkomen. Er zijn ook advocaten die zich hebben gespecialiseerd in het bijstaan van slachtoffers. Die kunt u zonder al teveel moeite vinden via een zoekslag op het internet. Wij zijn echter een advocatenkantoor die zich hebben toegelegd op het bijstaan van verdachten. Die advocaten moeten er ook zijn en wij hopen op uw begrip daartoe. Tot slot laten de objectieve cijfers zien dat de criminaliteit, zoals u schrijft, zeker geen hoogtij viert. De cijfers laten zien dat de criminaliteit de afgelopen jaren is gedaald.

   Mochten wij niettemin iets voor u kunnen doen, dan zijn wij daartoe vanzelfsprekend graag bereid.

   Met vriendelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten
   https://www.hermensvanspanje.nl

Plaats hier een openbare vraag of reactie