Hypotheekfraude

Wat is hypotheekfraude?

Het afsluiten van een hypotheek is alleen mogelijk wanneer de financiële situatie stabiel en goed is, zodat het waarschijnlijk is dat de hypotheek gewoon zal worden afbetaald. Hypotheekfraude houdt onder andere in dat een beter beeld wordt schetst van de financiële situatie dan in werkelijkheid het geval is. Dit om in aanmerking te komen voor een hypotheek waarop eigenlijk geen aanspraak gemaakt kan worden. Veelvoorkomende varianten van hypotheekfraude zijn;
• Bedragen aanpassen in loonstroken;
• Bedragen of jaartallen aanpassen in jaaropgaven;
• Doen alsof men een (hoger) inkomen heeft door een valse werkgeversverklaring in te dienen;
• De financiering gebruiken voor andere dingen dan de hypotheekverstrekker had beoogd.

Hypotheekfraude kent geen afzonderlijke bepaling in het Wetboek van Strafrecht. Het openbaar ministerie zal het als valsheid in geschrifte of oplichting ten laste leggen.

Ik word verdacht van hypotheekfraude. Wat nu?

Tip 1: Voor hypotheekfraude geldt altijd dat moet blijken dat u het opzettelijk heeft gedaan. Wanneer u zich simpelweg heeft vergist, is dat niet strafbaar.

Tip 2: Verder is het belangrijk na te gaan of de bank daadwerkelijk schade heeft geleden. Zo is het mogelijk dat u niet de juiste gegevens heeft aangeleverd, maar dat u nog steeds netjes uw hypotheek betaalt. Dit is zeker van belang voor uw zaak.

Tip 3: Bespreek uw zaak met een gespecialiseerd advocaat. Wij zijn bereikbaar op 035-3038110. U kunt uw vraag ook online stellen of ons contactformulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Welke straf kan worden opgelegd?

De maximale straf die op hypotheekfraude staat, is vier jaar gevangenisstraf of een geldboete van                       € 82.000,-. Met de juiste verdediging zal de maximale straf nooit opgelegd worden.

Wat is hypotheekfraude - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie