Phishing

Ik word verdacht van phishing. Wat nu?

De advocaten van ons kantoor gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij willen verdachten zo goed mogelijk bijstaan en zo goed mogelijk van informatie voorzien. Niemand wil in een strafzaak verwikkeld raken. Als dat toch gebeurt, wilt u de beste hulp. Deskundig. U zoekt een advocaat die het strafrechtelijke proces kent als zijn broekzak. Die het dossier tot op de bodem uitspit. Een creatieve oplossing bedenkt. U krijgt bij ons de beste hulp.

 

 • Er is veel aandacht voor phishing. Justitie neemt deze zaken vaak hoog op. Wat we steeds meer zien, is dat verdachten van phishing zonder aankondiging van justitie worden aangehouden. De ernst van het feit en de vraag of justitie bewijs heeft tegen de verdachte bepalen vaak of iemand de voorlopige hechtenis in gaat.
 • Het is natuurlijk ook mogelijk dat justitie niet meteen overgaat tot het arresteren van de verdachte. In dat geval krijgt u een uitnodiging voor verhoor. De politie doet dit schriftelijk of ze bellen u. Doe uzelf het plezier niet te makkelijk te denken over dit verhoor. Er worden in Nederland nog steeds vele mensen veroordeeld alleen op wat ze tegen de politie gezegd hebben. Heb dus vóór dit verhoor overleg met een goede advocaat. Die advocaat zal een advies geven wat het meest verstandig is: zwijgen tijdens het verhoor of een inhoudelijke verklaring afleggen. Neem ook een advocaat mee naar het verhoor. Het kan het verschil maken tussen een vrijspraak of veroordeling.
 • Indien u een dagvaarding heeft ontvangen, wil dat zeggen dat justitie van mening is dat er genoeg bewijs tegen u ligt voor een veroordeling. Het is dus tijd tegengas te geven en het gevecht met justitie aan te gaan.

Wie zijn wij en wat kunnen wij voor u doen?

Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;

 

 1. Wij zijn een gespecialiseerd strafrechtkantoor. De naam van ons kantoor is Zuketto Hermens Advocaten.
 2. Voor alle feiten die te maken hebben met cybercrime, geldt dat kennis van IT belangrijk is. Je zou zeggen dat dit een open deur is, maar dat is het niet. Ook bij rechtbanken gaat daar nog wel eens iets mis. Dat liet de rechtbank Amsterdam zien in een vonnis van 25 maart 2020. Volgens de rechtbank was komen vast te staan dat de verdachte was binnengedrongen op een webportal. Dat kan echter niet. Je kunt alleen binnendringen op een server.
 3. Onze cliënten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken. We doen die besprekingen op kantoor of in het Huis van Bewaring.
 4. Indien onze cliënten gedetineerd zijn, komen we regelmatig langs.
 5. De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen.
 6. Onze cliënten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
 7. Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen en de vraag of de verdachte gedetineerd is. Gedetineerde verdachten kunnen namelijk altijd pro-deo worden bijgestaan.
 8. U kunt uw zaak altijd geheel vrijblijvend aan ons voorleggen.
 9. Het is natuurlijk mogelijk dat u als lezer zelf geen verdachte bent, maar dat u iemand kent die hiervan wordt verdacht. Ook dan kunt u altijd geheel vrijblijvend contact met ons opnemen om de zaak eens te bespreken.
 10. Als u telefonisch contact opneemt, krijgt u meteen strafrechtadvocaat en partner van kantoor Peter Hermens aan de lijn. Wilt u liever worden gebeld? Geen probleem. Als het contactformulier invult nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wat is phishing? 

In 1992 is de Wet Computercriminaliteit ingetreden. Deze wet was het gevolg van de toenemende rol van de technologie in de maatschappij. Steeds vaker werden strafbare feiten via het internet of met behulp van technologische apparaten gepleegd. Een voorbeeld hiervan is phishing.

Phishing is een vorm van cybercrime. Bij phishing worden gevoelige gegevens van een gebruiker achterhaald zoals diens inloggegevens of creditcardgegevens. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt voor eigen doeleinden. Een voorbeeld hiervan is dat er door middel van een virus wordt meegekeken op iemands computer, waardoor bankgegevens worden achterhaald. Met deze inloggegevens wordt vervolgens ingelogd en geld naar een andere rekening overgeboekt.

Hoe vertaal je phishing strafrechtelijk?

 • Het Wetboek van Strafrecht kent geen apart artikel voor phishing. Het kan onder meerdere artikelen vallen. Het kan vallen onder oplichting (artikel 326 Wetboek van Strafrecht), computervredebreuk (artikel 138ab Wetboek van Strafrecht) of het vernielen of manipuleren van informatie in een geautomatiseerd werk en het verspreiden van virussen (artikel 350a Wetboek van Strafrecht). Ook kan er sprake zijn van valsheid in geschrifte, waardoor artikel 225 van het Wetboek van Strafrecht dan tevens phishing kan omvatten. Daarnaast is vastgesteld dat ook ‘digitale goederen’ kunnen vallen onder de definitie van diefstal. Hierdoor kan een verdachte van phishing in sommige gevallen ook diefstal ten laste worden gelegd.
 • Meestal zien wij dat phishing door justitie als oplichting wordt gezien en dat verdachten voor dit feit worden vervolgd.

Goed om te weten

Elke zaak is anders. Het ligt dus altijd aan de inhoud van het dossier. Grofweg zijn er drie typen verweren;

 

 • Formele verweren: ons wetboek kent vele regels. Als de politie zich daar niet aan houdt, voert een goede advocaat hier verweer op. Hoe zit het bijvoorbeeld met het doorzoeken van smartphones zonder machtiging van een officier van justitie of rechter?
 • Materiële verweren. We geven een voorbeeld. Is een kaartlezer een geautomatiseerd werk in de zin van de wet? Een dergelijke vraag kan heel relevant zijn voor de verdere invulling van een zaak.
 • Inhoudelijke verweren. Kan justitie wel bewijzen dat de verdachte  betrokken is geweest? In een zaak die speelde bij de rechtbank Utrecht in 2015 kon justitie dat niet en werd de verdachte vrijgesproken.

Welke straf kan worden opgelegd?

Het strafmaximum varieert van 2 tot 6 jaar gevangenisstraf of een boete van 20.500 euro tot maximaal 82.000 euro.

 

Ook hier geldt dat elke zaak weer anders is. In een algemene zin kunnen wij dus niet zeggen hoe hoog de straf is wanneer de rechter tot een veroordeling komt. Het ligt aan veel factoren; om hoeveel gevallen gaat het, is er sprake van schade en zo ja, hoe hoog is die schade, hoe lang heeft het geduurd voordat de zaak door de rechter is behandeld, hoe het gaat met de verdachte etc.

 

Plaats hier een openbare vraag of reactie