diefstal

Wat is diefstal?

Diefstal is opgenomen in artikel 310 van het Wetboek van Strafrecht. Dit luidt: ,,hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie”.

Wat betekent dit in normaal Nederlands?

Diefstal is het door iemand wegnemen van een goed van een ander met het idee dit weggenomen goed aan zich toe te eigenen. Juridisch gezien is het soms lastig te zeggen wat eronder valt en wat niet. Een alledaags voorbeeld kan zich afspelen in de supermarkt. Een product wordt in de eigen tas gedaan en niet in de mand of kar van de supermarkt. Bij de kassa is het product nog niet uit de eigen tas gehaald. Is dat al voldoende om te kunnen spreken over diefstal? Maakt het in dit voorbeeld uit of het in de tas gedaan is, omdat de mand of kar van de supermarkt al vol zat? Klik voor een voorbeeld uit de rechtspraak hier.

De Hoge Raad gebruikt als criterium bij diefstal of een verdachte een goed aan de feitelijke heerschappij van de rechthebbende heeft onttrokken. Lees hier een voorbeeld van de Hoge Raad.

Als er is sprake is van diefstal door meer dan een persoon of bijvoorbeeld middels braak, dan wordt er gesproken over gekwalificeerde diefstal. Gekwalificeerde diefstal is een zwaardere variant en wordt ook zwaarder bestraft.

Welke straf kan worden opgelegd?

De maximale straf is vier jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 20.500,-. Winkeldiefstal wordt over het algemeen minder zwaar gestraft dan diefstal van particulieren. Indien er geweld aan te pas is gekomen, werkt dit strafverzwarend. Met de juiste verdediging zal de maximale straf nooit worden opgelegd.

Heeft een dagvaarding ontvangen? Of bent u uitgenodigd voor verhoor? Overleg dan met een gespecialiseerde advocaat. Wij zijn bereikbaar op 035-3038110. U kunt ook ons online contact formulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wat is diefstal - Problemen met justitie

 

6 Comments

 1. christien l

  iemand zegt dat ik haar kleren heb gestolen, dit is niet het geval, ze gaat dit rondvertellen in het dorp dat ik haar kleren (zijn van mij geweest) heeft gestolen. Ik heb dit niet gestolen.

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Geachte mevrouw,

   uiteraard heel vervelend voor u. Indien zij deze uitlatingen doet in het openbaar, kunt u overwegen aangifte te doen van smaad en/of laster. Dit kunt u doen op een politiebureau bij u in de buurt. Het is altijd goed wat langer stil te staan bij de vraag of het doen van aangifte de juiste manier is deze onenigheid op te lossen.

   Met vriendelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten
   http://www.hermensvanspanje.nl/

 2. Jos B

  Beste heer mevrouw,
  Graag uw aandacht voor het volgende en indien mogelijk uw hulp.
  Afgelopen zaterdag werd ik aangehouden door de bedrijfsleider van Albert Heijn en vroeg of ik mee wilde lopen.
  Helaas liep dat uit op een erg groot conflict waarbij men me met handgemeen tegen wilde houden.
  Na me afgezet te hebben ben ik weggerend en werd ik achterna gezeten door de politie en zelfs gezocht, er reden 5 auto’s met sirenes in de rondte.
  Mijn partner die op dat moment ook boodschappen had gedaan voor mijn dochter werd na thuiskomst direct aangehouden voor winkeldiefstal en heeft 5 uur vastgezeten.
  Er werd haar medegedeeld dat ik naar huis kon komen en een oproep zou krijgen voor verhoor.
  Nu wilden ze dat ik gisteren al zou komen maar heb dat gelukkig kunnen uitstellen tot woensdag 11 uur.
  Graag verneem ik of u wat voor mij kunt betekenen in deze.
  Mvg.
  Jos B

Plaats hier een openbare vraag of reactie