Diefstal

Wat is diefstal?

Diefstal is opgenomen in artikel 310 van het Wetboek van Strafrecht. Dit luidt: ,,hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie”.

Wat betekent dit in normaal Nederlands?

Er moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan om te kunnen spreken van diefstal;

 

 1. Er moet sprake zijn van een handeling die gericht is op het wegnemen.
 2. Het moet opzettelijk gebeuren. De rechtspraak kijkt hiervoor naar de uiterlijke verschijningsvorm van de handelingen van de verdachte.
 3. De bedoeling van de verdachte om zich iets toe te eigenen staat centraal. De verdachte moet de bedoeling hebben gehad over iets als heer en meester te beschikken, terwijl het aan iemand anders toebehoort.In de praktijk kan hier discussie over bestaan.Een alledaags voorbeeld kan zich afspelen in de supermarkt. Een product wordt in de eigen tas gedaan en niet in de mand of kar van de supermarkt. Bij de kassa is het product nog niet uit de eigen tas gehaald. Is dat al voldoende om te kunnen spreken over diefstal? Maakt het in dit voorbeeld uit of het in de tas gedaan is, omdat de mand of kar van de supermarkt al vol zat? Klik voor een voorbeeld uit de rechtspraak hier.

Als er aan één van deze voorwaarden niet is voldaan, moet een verdachte worden vrijgesproken

 

Ik word verdacht van diefstal. Wat nu?

 • Indien u een uitnodiging heeft ontvangen voor verhoor, adviseren wij vooraf overleg te hebben met een gespecialiseerde advocaat om uw situatie te bespreken. De advocaat zal u hierop een advies geven over de in te nemen positie: zwijgen tijdens het verhoor of een inhoudelijke verklaring afleggen. Wij adviseren verder een advocaat mee te nemen naar het verhoor. Een politieverhoor is namelijk een intimiderende situatie. Een advocaat heeft alleen uw belangen op het oog en zal tijdens het verhoor ingrijpen wanneer de vragen dubbelzinnig of te dwingend worden gesteld.
 • Indien u een dagvaarding heeft ontvangen, is ons advies hetzelfde als bij de uitnodiging voor verhoor. Neem op tijd contact op met een gespecialiseerde advocaat. Neem hoe dan ook een advocaat mee naar de zitting.
 • Ons kantoor heeft jarenlange ervaring met het succesvol bijstaan van mensen die verdacht worden van diefstal. Wij zijn bereikbaar op 035-3038110. Buiten kantoortijd kunt u ons bereiken op 0683568246. U kunt ook het online contactformulier invullen dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Het openbaar ministerie heeft de mogelijkheid een diefstal buiten het bereik van de rechter te houden. Dit kan op twee manieren;

 

 1. Het toesturen van een strafbeschikking. Dit wilt niets anders zeggen dat u een brief krijgt waarin staat dat u een geldboete moet betalen. Wij adviseren een dergelijke strafbeschikking niet te accepteren en in verzet te gaan. Dit laatste kunnen wij ook voor u doen. Het is altijd beter wanneer een rechter naar de zaak kijkt.
 2. Een OM zitting in te plannen. U wordt dan uitgenodigd om bij een officier van justitie te komen praten over hetgeen is voorgevallen. Ook hierin kunnen wij u adviseren en bijstaan.

Goed om te weten.

 • Het komt met regelmaat voor dat er aangifte wordt gedaan van diefstal terwijl er onvoldoende bewijs is. Alleen een aangifte is namelijk niet genoeg voor een veroordeling. In de juridische wereld wordt dit aangeduid met ‘één getuige is geen getuige’. Er zal meer bewijs moeten zijn. Als het gestolen goed niet bij de verdachte is aangetroffen, verhoogt dit de bewijslast voor het openbaar ministerie. Er zal gekeken moeten worden of er bijvoorbeeld camerabeelden zijn van de diefstal, is er DNA van de verdachte aangetroffen op het gestolen goed of zijn er meer getuigen die het verhaal van de persoon die aangifte heeft gedaan, bevestigen. Het zal van geval tot geval moeten worden bekeken of er voldoende bewijs tegen de verdachte ligt.
 • Voorlopige hechtenis is mogelijk voor diefstal. Kort gezegd wil dat zeggen dat een verdachte enige tijd in de gevangenis zit zonder dat de rechter iemand heeft veroordeeld. De voorlopige hechtenis van een verdachte kan altijd worden aangevochten bij een rechter. De maximale straf is vier jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 20.500,-. Winkeldiefstal wordt over het algemeen minder zwaar gestraft dan diefstal van particulieren.
 • Als er is sprake is van diefstal door meer dan één persoon of bijvoorbeeld middels braak, dan wordt er gesproken over gekwalificeerde diefstal. Gekwalificeerde diefstal is een zwaardere variant en wordt ook zwaarder bestraft.
 • Indien er geweld aan te pas is gekomen bij de diefstal, wordt dit ook zwaarder bestraft dan een enkele diefstal. Geweld is juridisch een ruim begrip. Wanneer een verdachte wordt betrapt tijdens de diefstal en de verdachte zich losrukt, kan dit worden gezien als geweld.

Wat is diefstal - Problemen met justitie

 

6 Comments

 1. christien l

  iemand zegt dat ik haar kleren heb gestolen, dit is niet het geval, ze gaat dit rondvertellen in het dorp dat ik haar kleren (zijn van mij geweest) heeft gestolen. Ik heb dit niet gestolen.

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Geachte mevrouw,

   uiteraard heel vervelend voor u. Indien zij deze uitlatingen doet in het openbaar, kunt u overwegen aangifte te doen van smaad en/of laster. Dit kunt u doen op een politiebureau bij u in de buurt. Het is altijd goed wat langer stil te staan bij de vraag of het doen van aangifte de juiste manier is deze onenigheid op te lossen.

   Met vriendelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten
   http://www.hermensvanspanje.nl/

 2. Jos B

  Beste heer mevrouw,
  Graag uw aandacht voor het volgende en indien mogelijk uw hulp.
  Afgelopen zaterdag werd ik aangehouden door de bedrijfsleider van Albert Heijn en vroeg of ik mee wilde lopen.
  Helaas liep dat uit op een erg groot conflict waarbij men me met handgemeen tegen wilde houden.
  Na me afgezet te hebben ben ik weggerend en werd ik achterna gezeten door de politie en zelfs gezocht, er reden 5 auto’s met sirenes in de rondte.
  Mijn partner die op dat moment ook boodschappen had gedaan voor mijn dochter werd na thuiskomst direct aangehouden voor winkeldiefstal en heeft 5 uur vastgezeten.
  Er werd haar medegedeeld dat ik naar huis kon komen en een oproep zou krijgen voor verhoor.
  Nu wilden ze dat ik gisteren al zou komen maar heb dat gelukkig kunnen uitstellen tot woensdag 11 uur.
  Graag verneem ik of u wat voor mij kunt betekenen in deze.
  Mvg.
  Jos B

Plaats hier een openbare vraag of reactie