Dood door schuld

Wat is dood door schuld?

Dood door schuld is strafbaar gesteld in artikel 307 van het Wetboek van Strafrecht. Hierin is bepaald:

 

“Lid 1: Hij aan wiens schuld de dood van een ander te wijten is, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.

Lid 2: Indien de schuld bestaat in roekeloosheid, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.”

Wat betekent dit in normaal Nederlands?

Met het strafbare feit ‘dood door schuld’ heeft de wetgever het (mede) verantwoordelijk zijn voor iemands overlijden strafbaar gesteld. Hiervoor is niet vereist dat dit opzettelijk is gebeurd. De opzettelijke variant hiervan wordt namelijk moord of doodslag genoemd. Bij dood door schuld gaat het erom dat de veroorzaker verwijtbaar onvoorzichtig is geweest waardoor iemand is overleden.

 

Waar moet u dan aan denken? Een voorbeeld. Een zaak die in 2015 veel in het nieuws is geweest. In 2015 verdronk een jong meisje met weinig zwemervaring na een zwemles. De begeleiders zouden onvoldoende oplettend zijn geweest. Het Openbaar Ministerie vervolgden de begeleiders daarom voor dood door schuld. Zij zouden namelijk ernstig tekort zijn geschoten in het uitvoeren van hun toezichthoudende taak.

 

Bewezen moet worden dat een verdachte zich op verwijtbare en vermijdbare wijze zo onvoorzichtig heeft gedragen, dat daardoor iemand is overleden. Hiervoor moet ook worden aangetoond dat de dood daadwerkelijk het gevolg is geweest van het handelen van de verdachte. Dit wordt het ‘causale verband’ tussen de gedraging en het gevolg genoemd.

 

Een speciale en zwaardere vorm van schuld is roekeloosheid. Als de dood het gevolg is van roekeloos gedrag, betekent dit dat het gedrag van de verdachte gedrag niet alleen zeer onvoorzichtig was, maar roekeloos. De verdachte heeft dan welbewust onaanvaardbare risico’s genomen die tot een fataal gevolg hebben geleid. Ook hier een voorbeeld. Er kan sprake zijn van roekeloosheid wanneer een verdachte bijvoorbeeld 200 kilometer per uur rijdt waar er maar 50 kilometer per uur gereden mag worden en daarbij onder invloed is van alcohol en/of verdovende middelen

Verdacht van dood door schuld. Wat nu?

Als u verdachte bent, kunnen er een paar dingen gebeuren;

 

 • Het is mogelijk dat u een uitnodiging heeft ontvangen voor verhoor. Doe uzelf het plezier niet te makkelijk te denken over dit verhoor. Er worden in Nederland nog steeds vele mensen veroordeeld alleen op wat ze tegen de politie gezegd hebben. Heb dus vóór dit verhoor overleg met een goede advocaat. Die advocaat zal een advies geven wat het meest verstandig is: zwijgen tijdens het verhoor of een inhoudelijke verklaring afleggen. Neem ook een advocaat mee naar het verhoor. Het kan het verschil maken tussen een vrijspraak of veroordeling.
 • Indien u een dagvaarding heeft ontvangen, wil dat zeggen dat justitie van mening is dat er genoeg bewijs tegen u ligt voor een veroordeling. Het is dus tijd tegengas te geven en het gevecht met justitie aan te gaan.
 • Het is natuurlijk ook mogelijk dat u deze pagina leest, omdat uw partner, familielid of goede vriend is aangehouden. Mocht dit het geval zijn, kunt u natuurlijk ook gewoon vrijblijvend contact met ons opnemen om overleg te hebben hoe wij de zaak zien.

Wie zijn wij en wat kunnen wij voor u doen?

 • Ons kantoor is een gespecialiseerd strafrechtkantoor. Wij staan verdachten in heel Nederland en hebben twee bezoeklocaties waar u langs kunt komen: Rotterdam en Maastricht. Ons telefoonnummer is 0683568246. U krijgt meteen strafrechtadvocaat en partner van kantoor Peter Hermens aan de lijn.
 • Wilt u liever worden teruggebeld? Geen probleem. Vul dan het online contactformulier dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
 • Het eerste telefoongesprek is natuurlijk altijd gratis.
 •  Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
 1. Het allerbelangrijkste dat er in het begin gedaan moet worden, is het krijgen van het dossier. Onze cliënten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken. Meestal doen we zo’n bespreking op kantoor, maar het kan ook telefonisch.
 2. Indien onze cliënten gedetineerd zijn, komen we regelmatig langs in het huis van bewaring.
 3. De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen.
 4. Onze cliënten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
 5. Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen.
 6. Wij staan in heel Nederland onze cliënten bij.

Ik heb al een advocaat, maar ik ben niet tevreden

Het is belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij de advocaat die u nu bijstaat. Als u dat gevoel niet heeft, wordt de verdediging niet goed genoeg gevoerd. Als iemand overstapt, krijgen wij vaak te horen dat die advocaat slecht bereikbaar is, het dossier niet genoeg kent, net niet creatief genoeg is in het bedenken van oplossingen of dossierstukken niet wilt delen. Dat kan niet de bedoeling zijn.

 

Natuurlijk kunt u naar ons overstappen als u gewoon niet tevreden genoeg bent over uw huidige advocaat. Als u contact met ons opneemt, leggen wij u hoe dit in zijn werk gaat en kijken we of er een wederzijdse klik is. Want ook die wederzijdse klik is heel belangrijk.

Welke straf kan worden opgelegd?

Wanneer een verdachte wordt vervolgd voor dood door schuld, is dat bij uitstek een heftige zaak met veel emotie. Het is belangrijk dat een verdachte ook hierin wordt begeleid door zijn of haar advocaat. Als de rechter tot een bewezenverklaring komt, gaat het qua straf om het volgende.

 

 • Bij een veroordeling voor dood door schuld wordt onderscheid gemaakt tussen twee varianten: de dood, veroorzaakt door een aanmerkelijke onvoorzichtigheid en de dood, veroorzaakt door roekeloos gedrag. Op de eerste variant staat volgens lid 1 van artikel 307 van het Wetboek van Strafrecht een maximale gevangenisstraf van 2 jaar. Ook kan een geldboete van Euro 20.500 worden opgelegd. Op de tweede variant, de dood veroorzaakt door roekeloos gedrag, staat een gevangenisstraf van maximaal vier jaar of tevens een geldboete van Euro 20.500.
 • Het bovengenoemde zijn natuurlijk de maximumstraffen. Die worden zelden opgelegd. Bij het bepalen van de straf gaat het altijd om;
 1. De omstandigheden waaronder het feit is gepleegd
 2. de persoon van de verdachte
 3. de proceshouding van de verdachte
 4. hoe verwijtbaar het handelen van de verdachte is geweest

 

Dood door schuld - Problemen met justitie

 

Plaats hier een openbare vraag of reactie