Verschil tussen moord en doodslag

Wat is het verschil tussen moord en doodslag?

Het verschil tussen moord en doodslag zit in de voorbedachte raad. Wat betekent voorbedachte raad? Kort gezegd heeft een verdachte dan de tijd gehad om na te denken over zijn daden. Het is dan niet gebeurd in een opwelling. Als er geen sprake is geweest van voorbedachte raad, maar wel van het opzettelijk doden van een persoon, dan is er sprake van doodslag.

Ik word verdacht van moord/doodslag. Wat nu?

Belangrijk om te weten:
• De laatste jaren is de Hoge Raad kritischer geworden bij de beantwoording van de vraag of er sprake is geweest van “voorbedachte raad”. Er is zodoende minder snel sprake van moord of poging tot moord.
• Moord is één van de meest zware verdenkingen die het strafrecht kent. Daarbij is het essentieel dat er van meet af aan een goede verdedigingsstrategie ligt. Dat kan alleen wanneer de advocaat veel tijd besteed aan u en uw zaak.

Welke straf kan worden opgelegd?


De maximale straf die op doodslag staat, is vijftien jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 82.000,-. De maximale straf voor moord is een levenslange gevangenisstraf of een geldboete van € 82.000,-. Met de juiste verdediging zal de maximale straf nooit opgelegd worden. Neem contact met ons op zodat wij samen naar de best mogelijke oplossing kunnen zoeken: 035-3038110.

Tip:

Ook wanneer u tevreden bent met uw advocaat, kan het bij zware verdenkingen goed zijn een second opinion bij een andere advocaat te vragen. Een frisse blik doet soms wonderen. Wij hebben ruime ervaring met het schrijven van second opions. Neem vrijblijvend contact op met ons kantoor via 035-303 8110, vul het contactformulier in op deze site. Wij nemen in dat laatste geval zo spoedig contact met u op.

 

Wat is het verschil tussen moord en doodslag - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie