Bedreiging

Wat is bedreiging?

Een bedreiging kan mondeling, schriftelijk of door een handeling plaatsvinden. Er kan met veel worden gedreigd: met brandstichting, moord, gijzeling, verkrachting, etc. Om te kunnen spreken van een bedreiging is het noodzakelijk dat die zodanig is geweest dat bij de bedreigde een redelijke vrees kon ontstaan dat hetgeen waarmee gedreigd werd, ook zou worden uitgevoerd. Het gaat dan om de effectiviteit van de bedreiging.

Ik word verdacht van bedreiging. Wat nu?

 • Indien u een uitnodiging heeft ontvangen voor verhoor, adviseren wij vooraf overleg te hebben met een gespecialiseerde advocaat om uw situatie te bespreken. De advocaat zal u hierop een advies geven over de in te nemen positie: zwijgen tijdens het verhoor of een inhoudelijke verklaring afleggen. Wij adviseren verder een advocaat mee te nemen naar het verhoor. Een politieverhoor is namelijk een intimiderende situatie. Een advocaat heeft alleen uw belangen op het oog en zal tijdens het verhoor ingrijpen wanneer de vragen dubbelzinnig of te dwingend worden gesteld.
 • Indien u een dagvaarding heeft ontvangen, is ons advies hetzelfde als bij de uitnodiging voor verhoor. Neem op tijd contact op met een gespecialiseerde advocaat en maak een afspraak op kantoor. Neem hoe dan ook een advocaat mee naar de zitting.
 • Ons kantoor heeft jarenlange ervaring met het succesvol bijstaan van mensen die verdacht worden van bedreiging. Wij zijn bereikbaar op 0683568246. U kunt ook het online contactformulier invullen dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Het openbaar ministerie heeft de mogelijkheid een bedreiging buiten het bereik van de rechter te houden. Dit kan op twee manieren;

 

 1. Het toesturen van een strafbeschikking. Dit wilt niets anders zeggen dat u een brief krijgt waarin staat dat iemand een geldboete moet betalen Wij adviseren een dergelijke strafbeschikking niet te accepteren en in verzet te gaan. Dit laatste kunnen wij ook voor u doen. Het is altijd beter wanneer een rechter naar de zaak kijkt.
 2. Een OM zitting in te plannen. Iemand wordt dan uitgenodigd om bij een officier van justitie te komen praten over hetgeen is voorgevallen. Ook hierin kunnen wij u adviseren en bijstaan.

Goed om te weten.

 1.  Met enige regelmaat kunnen de ten laste gelegde bedreigingen op meerdere manieren worden geïnterpreteerd. Een goed voorbeeld is ‘ik krijg je nog wel’. In veel gevallen is dit onvoldoende specifiek om te kunnen stellen dat er gedreigd wordt met moord, doodslag of een zware mishandeling. U dient in dat geval te worden vrijgesproken.
 2.  De laatste jaren komen wij steeds meer bedreigingen op tenlasteleggingen tegen die op het internet zouden zijn gepleegd. Hieronder vallen bijvoorbeeld het bedreigen van een politicus, van een bekende Nederlander of van een willekeurig persoon op Twitter of Facebook. Ook hier zal er gekeken moeten worden naar wat er precies gezegd is. Dan pas komt u erachter of de uiting gekwalificeerd kan worden als een strafrechtelijke bedreiging.
 3.  Soms wordt een bedreiging geuit tijdens een ruzie. In dat geval kan er goed worden betoogd dat het alleen maar een uiting was van onmacht en woede en geen bedreiging.

Welke straf kan worden opgelegd?

De maximale straf, is twee jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 20.500. Met de juiste verdediging zal de maximale straf nooit opgelegd worden.

Wat is bedreiging - Problemen met justitie

 

2 Reacties

 1. R.m taskin

  Ben 8 jaar geleden bedreigd toen kreeg ze contact verbod.poosje niks van ze gehoord nu begint het weer.via sms .Heb het bewaard het gesprek.wat kan ik nu tegen doen.

Plaats hier een openbare vraag of reactie