Brandstichting

Wat is brandstichting?

Brandstichting valt onder misdrijven waardoor de algemene veiligheid van personen of goederen in gevaar wordt gebracht. In de praktijk zien wij dat dit misdrijf als zeer ernstig wordt gezien. Er zijn twee vormen; de opzettelijk gepleegde brandstichting en de brandstichting door schuld.

Opzettelijke brandstichting

Deze variant wordt geregeld in artikel 157 Wetboek van Strafrecht. De term zegt het al: de brand moet opzettelijk zijn gesticht. Dit houdt in dat de verdachte willens en wetens brand heeft gesticht. Bijvoorbeeld door allereerst benzine op een auto te gieten en deze vervolgens in brand te steken met een lucifer. Van opzet is ook sprake als wanneer de verdachte willens en wetens de aanzienlijke kans heeft aanvaard dat brand zou ontstaan door zijn of haar handelen. Dit laatste wordt in juridische termen ‘voorwaardelijk opzet‘ genoemd. Een voorbeeld is dat u ritueel een kerstboom verbrand in het nieuwjaar naast een houten schuur en de schuur, tezamen met de woning in vlammen opgaat.

Brandstichting door schuld

De brandstichting door schuld wordt geregeld in artikel 158 Wetboek van Strafrecht. Hierbij is de brand niet opzettelijk gesticht, maar is de brand wel aan de schuld van de verdachte te wijten. Een voorbeeld hiervan is wanneer de verdachte onvoorzichtig is geweest of heeft nagelaten om voorzorgsmaatregelen te treffen. Een ander voorbeeld is dat de verdachte een hennepkwekerij heeft en wegens overbelasting kortsluiting is ontstaan. Tot slot kunnen wij als voorbeeld geven is dat een verdachte een pan met olie opwarmt, snel even iets anders gaat doen en vervolgens vergeet dat de pan op het vuur staat, waardoor brand ontstaat.

Ik word verdacht van brandstichting. Wat nu?

  • Indien u een uitnodiging heeft ontvangen voor verhoor  of wanneer u op een andere manier weet dat u hiervan verdachte wordt, adviseren wij vooraf overleg te hebben met een gespecialiseerde advocaat om uw situatie te bespreken. De advocaat zal u hierop een advies geven over de in te nemen positie: zwijgen tijdens het verhoor of een inhoudelijke verklaring afleggen. Wij adviseren verder een advocaat mee te nemen naar het verhoor. Een politieverhoor is namelijk een intimiderende situatie. Een advocaat heeft alleen uw belangen op het oog en zal tijdens het verhoor ingrijpen wanneer de vragen dubbelzinnig of te dwingend worden gesteld.
  • Indien u een dagvaarding heeft ontvangen, is ons advies hetzelfde als bij de uitnodiging voor verhoor. Neem op tijd contact op met een gespecialiseerde advocaat en maak een afspraak op kantoor. Neem hoe dan ook een advocaat mee naar de zitting. Op de dagvaarding staat of u wordt gedagvaard bij de politierechter of de meervoudige kamer. Wanneer u bij de politierechter moet komen, wilt dit zeggen dat de zaak als minder ernstig wordt ingeschat dan wanneer het gaat om een meervoudige kamer.
  • Ons kantoor heeft jarenlange ervaring met het bijstaan van mensen die verdacht worden van brandstichting. Wij zijn bereikbaar op 035-3038110. U kunt ook het online contactformulier invullen dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Goed om te weten.

  • Uit het onderzoek van het openbaar ministerie zal moeten blijken dat er daadwerkelijk sprake is van een brand die is aangestoken. Dat klinkt als een open deur, maar dat is niet. In de regel moet dit blijken uit technisch onderzoek. Indien het technisch onderzoek niet laat zien dat de brand door menselijk toedoen is ontstaan, moet dit leiden tot vrijspraak. Een voorbeeld uit de rechtspraak vindt u hier
  • Brandstichting door schuld wordt aanzienlijk lager gestraft dan de opzettelijke brandstichting. In de rechtszaal wordt dan ook veel discussie gevoerd over of een brand opzettelijk is gesticht of door schuld is ontstaan. De lijn tussen het ‘voorwaardelijk opzet’ en de schuld is vaak erg dun.

Welke straf kan worden opgelegd?

De maximale straf die op opzettelijke brandstichting staat, is een gevangenisstraf van ten hoogste 12 jaar of een geldboete van € 82.000,00. De maximale gevangenisstraf kan oplopen tot 15 jaar als door de brandstichting levensgevaar dreigt voor een persoon. Indien iemand komt te overlijden door de opzettelijke brandstichting kan een levenslange gevangenisstraf of een gevangenisstraf van 30 jaar worden opgelegd.

De maximale straf die op brandstichting door schuld staat, is een gevangenisstraf van zes maanden of een geldboete van € 20.500,00.

Brandstichting - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie