Bezit van een vuurwapen

Ik word verdacht van bezit van een vuurwapen. Wat nu?

 

De term bezit van een vuurwapen zult u in de wet niet tegenkomen. Dat is geen juridische term. De wet spreekt van het voorhanden hebben van een vuurwapen,

 

Bij ons geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Gewoon een duidelijke uitleg. Wij vinden namelijk dat je ook moeilijke onderwerpen eenvoudig moet kunnen uitleggen. Niemand wil in een strafzaak verwikkeld raken. Als dat toch gebeurt, wilt u de beste hulp. Deskundig. U zoekt een advocaat die het strafrechtelijke proces kent als zijn broekzak. Die het dossier tot op de bodem uitspit. Een creatieve oplossing bedenkt. U krijgt bij ons de beste hulp.

 

De Wet Wapens en Munitie is niet makkelijk te lezen. Veel artikelen staan namelijk niet op een logische plek. Juristen gebruiken hiervoor het woord ‘gelaagde structuur’. De Wet Wapens en Munitie wet gebruikt 4 verschillende categorieën om een wapen strafbaar te stellen. Zo is het strafbaar om stiletto’s, boksbeugels en ploertendoders voorhanden te hebben. De meest in het oog springende wapens zijn natuurlijk de vuurwapens.

 

Wanneer u verdacht wordt van het voorhanden hebben van (vuur)wapen wordt er natuurlijk eerst gekeken om wat voor een wapen het gaat. Als het gaat om een vuurwapen, wordt dit door justitie als veel ernstiger gezien dan het voorhanden hebben van een boksbeugel. De aard van het wapen bepaalt dus hoe justitie de zaak vanaf het begin aanpakt.

 

Als het gaat om wapens waarmee gestoken of geslagen wordt, zal de verdachte normaal gesproken niet langer dan 3 dagen op het politiebureau hoeven te blijven. Bij het bezit van een vuurwapen zien we dat het openbaar ministerie al snel wil dat verdachten de voorlopige hechtenis ingaan.

Wat kan er gebeuren?

Als u verdachte bent, kunnen er een paar dingen gebeuren;

 

 • Het is mogelijk dat u een uitnodiging heeft ontvangen voor verhoor. Doe uzelf het plezier niet te makkelijk te denken over dit verhoor. Er worden in Nederland nog steeds vele mensen veroordeeld alleen op wat ze tegen de politie gezegd hebben. Heb dus vóór dit verhoor overleg met een goede advocaat. Die advocaat zal een advies geven wat het meest verstandig is: zwijgen tijdens het verhoor of een inhoudelijke verklaring afleggen. Neem ook een advocaat mee naar het verhoor. Het kan het verschil maken tussen een vrijspraak of veroordeling.
 • Indien u een dagvaarding of een uitnodiging voor een OM zitting heeft ontvangen, wil dat zeggen dat justitie van mening is dat er genoeg bewijs tegen u ligt voor een veroordeling. Het is dus tijd tegengas te geven en het gevecht met justitie aan te gaan.
 • U kunt een strafbeschikking krijgen. Dit wilt niets anders zeggen dat u een brief krijgt waarin staat dat u een geldboete moet betalen Wij adviseren een dergelijke strafbeschikking niet te accepteren en in verzet te gaan. Dit laatste kunnen wij natuurlijk ook voor u doen. Als u in verzet gaat, wil dit zeggen dat uw zaak altijd wordt voorgelegd aan een rechter. En dat is altijd beter.
 • Het is natuurlijk ook mogelijk dat u deze pagina leest, omdat uw partner, familielid of goede vriend is aangehouden. Mocht dit het geval zijn, kunt u natuurlijk ook gewoon contact opnemen om eens te zien hoe wij de zaak zien.

Advocaat bezit van een vuurwapen

 • Ons kantoor Zuketto Hermens Advocaten staat al jarenlang mensen bij die verdacht worden het voorhanden hebben van een (vuur)wapen. En wij doen dat met succes. U kunt altijd telefonisch contact met ons opnemen. U krijgt meteen strafrechtadvocaat Peter Hermens aan de lijn. Wilt u liever worden teruggebeld? Geen probleem. Vul dan het online contactformulier dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
 •  Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
 1. Het allerbelangrijkste dat er in het begin gedaan moet worden, is het krijgen van het dossier. Onze cliënten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken. Meestal doen we zo’n bespreking op kantoor, maar het kan ook telefonisch.
 2. Indien onze cliënten gedetineerd zijn, komen we regelmatig langs in de PI.
 3. De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen.
 4. Onze cliënten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
 5. Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen. Wanneer een verdachte in voorlopige hechtenis zit, is pro-deo bijna altijd mogelijk.
 6. Wij staan in heel Nederland onze cliënten bij.

Wanneer is er sprake van bezit van een vuurwapen?

Het bezit van een (vuur)wapen veronderstelt opzet. De wet geeft zelf niet aan wanneer een verdachte iets voorhanden heeft. Dat is uitgemaakt in de rechtspraak. Zo kunt u hier een uitgebreid advies lezen van de adviseur van de Hoge Raad.

 

Er moet zijn voldaan aan 3 voorwaarden;

 

 1. De verdachte moet het voor het bezit van een vuurwapen aanwezig hebben gehad. Volgens de rechtspraak moet dit niet te letterlijk worden genomen. Het gaat er om dat de verdachte in de directe aanwezigheid was van het (vuur)wapen.
 2. De verdachte moet een zekere beschikkingsmacht hebben gehad over het (vuur)wapen. Vaak wordt gedacht dat dit moet betekenen dat de verdachte eigenaar is. Dat is echter niet zo. Het gaat er om of de verdachte het wapen kon gebruiken, kon weggooien, cadeau kon doen of op een andere manier kon gebruiken.
 3. De verdachte moet zich in een meer of mindere mate bewust zijn geweest van het (vuur)wapen.

Als er niet is voldaan aan 1 van deze 3 voorwaarden, moet een verdachte worden vrijgesproken. In de praktijk zien we dat de rechtspraak deze 3 voorwaarden vaak gezamenlijk worden behandeld.

Welke straf kan er worden opgelegd?

Het antwoord op deze vraag is helemaal afhankelijk van de vraag om welk type wapen het gaat. We geven 2 voorbeelden. Wordt een verdachte vervolgd voor het voorhanden hebben van een pistool, revolver of automatisch vuurwapen, dan kan er maximaal 4 jaar gevangenisstraf worden opgelegd. Voor een geluidsdemper kan maximaal 9 maanden gevangenis worden opgelegd.

 

Er bestaat een richtlijn waaruit volgt welke straf normaal gesproken wordt opgelegd. Die richtlijn noemen we de LOVS richtlijn. Voor het voorhanden hebben van een pistool of revolver staat volgens die richtlijn 3 maanden gevangenisstraf. Voor een automatisch vuurwapen 9 maanden. Ondertussen gaan er in de rechtspraak stemmen op hogere straffen op te leggen. Zo liet de rechtbank Amsterdam blijken dat zij deze straffen te laag vonden. In Amsterdam wordt het voorhanden hebben van een (vuur)wapen dus strenger bestraft dan in de rest van Nederland.

 

Elke zaak is weer anders. Er kan dus ook altijd worden afgeweken van die LOVS richtlijn. Het is helemaal afhankelijk van de omstandigheden van het geval.

 

We geven een voorbeeld uit de rechtspraak dat laat zien dat rechters steeds meer neigen naar hogere straffen. Hier een voorbeeld van een vonnis van de rechtbank Den Haag van medio 2020. De verdachte had in die zaak 1 shotgun en 1 automatisch vuurwapen voorhanden. Verder had hij twee niet van echt te onderscheiden nepwapens. De verdachte had volgens de rechtbank geen oprechte spijt getoond en veroordeelde hem tot 20 maanden gevangenisstraf waarvan 4 maanden voorwaardelijk.

 

Een ander voorbeeld leest u hier. De verdachte had een doorgeladen 9mm Luger voorhanden. De rechtbank Amsterdam hanteerde haar eigen strenge richtlijnen en veroordeelde de verdachte tot een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 2 maanden voorwaardelijk.

2 Reacties

Plaats hier een openbare vraag of reactie