Taakstraf

Wat is een taakstraf?

Een taakstraf kan bestaan uit een leerstraf (een verplichte training of cursus), een werkstraf of een combinatie van beide. Het uit te voeren werk zal niet worden betaald. Deze straf kan enkel worden opgelegd bij een veroordeling voor een overtreding waarop een vrijheidsbenemende straf (gevangenis of hechtenis) is gesteld. De veroordeelde wordt bij het uitvoeren van zijn straf begeleid door de Reclassering.

De maximale duur van een taakstraf is 240 uur. Wanneer de straf niet goed uitgevoerd of niet afgerond wordt, kan een vervangende hechtenis worden opgelegd. 2 uur werkstraf staat gelijk aan 1 dag hechtenis. Er kan minimaal 1 dag en maximaal 8 maanden vervangende hechtenis worden opgelegd.

Wanneer de veroordeelde in voorlopige hechtenis heeft gezeten voordat hij een taakstraf opgelegd kreeg, dan wordt de tijd die in voorlopige hechtenis is doorgebracht, ervan afgetrokken. Ook in dit geval geldt de verhouding van 1 dag hechtenis staat gelijk aan 2 uur werkstraf. Dit betekent dat voor 1 dag in voorlopige hechtenis, 2 uur minder taakstraf hoeft te worden uitgevoerd.

In welke gevallen kan er geen taakstraf worden opgelegd?

Er kan geen taakstraf worden opgelegd bij een veroordeling voor een misdrijf waar in de wet zes of meer jaar gevangenisstraf op is gesteld. Het misdrijf moet dan wel een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer ten gevolge hebben gehad. Daarnaast zijn er ook nog enkele specifieke misdrijven waarvoor bij een veroordeling geen taakstraf opgelegd mag worden. Een voorbeelden hiervan is kinderpornografie. Ook kan er geen taakstraf worden opgelegd bij een veroordeling voor een misdrijf waarvoor de veroordeelde in de vijf jaren ervoor reeds eerder voor een soortgelijk feit een taakstraf opgelegd heeft gekregen.

Van de bovengenoemde gevallen waarin u geen taakstraf opgelegd kan worden, kan worden afgeweken wanneer u een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf of vrijheidsbenemende maatregel wordt opgelegd. In deze gevallen is het alsnog mogelijk u, naast een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf of vrijheidsbenemende maatregel, een taakstraf op te leggen. Het is dus mogelijk dat een taakstraf van 240 uur wordt opgelegd in combinatie met 1 dag gevangenisstraf. Wij zien in de praktijk dat rechters nog wel eens voor deze laatste optie kiezen. Zij doen dat wanneer zij het liefst alleen maar een taakstraf hadden opgelegd, maar zij van de wet toch een gevangenisstraf moeten opleggen.

Een taakstraf kan u (deels) voorwaardelijk opgelegd worden.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met een gespecialiseerde advocaat. U kunt ons bereiken op het telefoonnummer 035-3038110. Ook kunt u het contactformulier op onze website invullen. In dat geval zullen wij zo snel mogelijk contact met u opnemen.

Taakstraf - Problemen met justitie

 

Plaats hier een openbare vraag of reactie