Pro forma-zitting

Wat is een pro forma zitting?

Een pro forma-zitting vindt plaats tijdens de voorlopige hechtenis van de verdachte. Wanneer de verdachte 110 dagen in voorlopige hechtenis heeft gezeten, moet de strafzaak op zitting worden gebracht. Het kan zijn dat het onderzoek tegen de verdachte op dat moment nog niet is afgerond. Als het onderzoek nog niet is afgerond, wordt de zaak op zitting pro forma behandeld. Dit betekent dat de zaak op zitting komt, maar nog niet inhoudelijk wordt behandeld. Het gaat hier om een openbare zitting. Tijdens de zitting wordt de voortgang van het onderzoek besproken. Ook kan de advocaat van de verdachte verzoeken om de verdachte in vrijheid te stellen. De advocaat kan een verzoek doen tot opheffing of schorsing van de voorlopige hechtenis. Daarom is het van groot belang dat de advocaat een pro forma-zitting bijwoont.

Wilt u weten wat een regiezitting is? Klik hier.

Wilt u weten hoe de inhoudelijke behandeling verloopt? Klik hier.

Wilt u weten wat een voorgeleiding is. Klik hier.

Wat is een pro forma-zitting - Problemen met justitie

2 Reacties

 1. N

  Worden bij een pro forma zitting en een regiezitting de aanklachten tegen de verdachte nu wel of niet opgenoemd/opgelezen? Aangezien het alleen de voortgang van het onderzoek betreft en eventuele aanvragen tot (meer) onderzoek en een eventuele schorsing van de verdachte, is mij niet duidelijk of bij een dergelijke openbare zitting de aanklachten worden benoemd tijdens deze zitting

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Geachte,

   De tenlastelegging wordt tijdens een pro-forma dan wel regiezitting voorgedragen. Hier geldt 1 uitzondering op. Wanneer er al meerdere pro-formazittingen hebben plaatsgevonden zien wij dat voorzitters er nog wel eens vanaf zien wanneer de opkomst voor de zaak niet al te groot is.

   Wij horen het vanzelfsprekend graag indien wij verder nog iets voor u kunnen betekenen.

   Met vriendelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten
   https://www.hermensvanspanje.nl/

Plaats hier een openbare vraag of reactie