Wat is een inhoudelijke behandeling van de strafzaak?
De inhoudelijke behandeling is zeer belangrijk. De rechter zal naar aanleiding van die behandeling tot een oordeel komen of een verdachte schuldig is of juist niet. Om die reden moet een verdachte door zijn advocaat goed op de inhoudelijke behandeling worden voorbereid. Dat kan meestal niet in een uurtje voorbereidingstijd. Een goede advocaat zal daarom ruimschoots de tijd nemen om met u het dossier in detail door te nemen.
Hoe verloopt de zitting?
Wanneer uw strafzaak inhoudelijk op zitting wordt behandeld, zal de voorzitter van de strafkamer eerst uw personalia (uw naam, geboortedatum en adres) controleren en u de cautie geven. Daarna zal de de officier van justitie de gelegenheid krijgen om te vertellen waar u van verdacht wordt. De rechter zal met u de inhoud van het dossier doornemen en u vragen stellen. Ook worden uw persoonlijke omstandigheden besproken. Tijdens deze bespreking krijgen ook uw advocaat en de officier van justitie de gelegenheid om vragen te stellen. Daarna volgt het requisitoir van de officier van justitie, het pleidooi van de advocaat. Er is gelegenheid tot repliek en dupliek. Daarna krijgt u het laatste woord. Tot slot zal de rechter of de meervoudige kamer uitspraak doen, dan wel aankondigen wanneer zij uitspraak zullen doen.
Tip:
- Bent u de Nederlandse taal (niet) goed machtig? Geef dit aan bij uw advocaat zodat er ter zitting een tolk aanwezig is. Leg nooit een verklaring af als u niet zeker weet of u de vraag goed hebt begrepen! Elk woord kan door de rechtbank worden meegenomen. Een tolk is daarom heel erg belangrijk.
- Het staat u vrij om zonder advocaat naar de zitting toe te gaan. Dat is echter meestal niet verstandig. Overlegt u vrijblijvend met één van onze advocaten. Vaak worden de kosten van de rechtsbijstand vergoed en kunt u voor een kleine eigen bijdrage een advocaat meenemen naar zitting. Wij zijn bereikbaar op 035-3038111. U kunt ook het contactformulier invullen, dan bellen wij u snel mogelijk terug.
Kan ik weigeren om deel te nemen aan een inhoudelijke zitting?
Ik denk dat de vraag erop ziet of u verplicht bent bij de inhoudelijke behandeling aanwezig te zijn? Als dat het geval is: de hoofdregel is dat u niet verplicht bent aanwezig te zijn. Bij de meer ernstige zaken kan het wel zo zijn dat de rechter een bevel geeft dat de verdachte aanwezig is. Dat gebeurt niet vaak.
Overigens is het wel zo dat er in april 2021 een wetsvoorstel is aangenomen in de Eerste Kamer waardoor verdachten sneller verplicht zijn aanwezig te zijn wanneer zij in voorlopige hechtenis zitten. Bij mijn weten is dit nog niet in werking getreden.
Als ik verder nog iets voor u kan doen, hoor ik het graag.
Met vriendelijke groet,
Peter Hermens, advocaat