Openlijke geweldpleging

Wat is openlijke geweldpleging?

Er is sprake van openlijke geweldpleging wanneer minimaal twee personen op een publieke plaats geweld hebben gebruikt tegen mensen of voorwerpen. Ook als u zelf geen geweld heeft gebruikt, maar wel op een andere manier heeft bijgedragen aan het geweld van anderen, kan er sprake zijn van openlijke geweldpleging. Soms kunnen dezelfde feiten ook als mishandeling of als zware mishandeling op de dagvaarding worden gezet.

Openlijke geweldpleging wordt vaak in de dagvaarding opgenomen wanneer het gaat om uitgaansgeweld, geweld bij sportwedstrijden of politieke demonstraties.

Ik word verdacht van openlijke geweldpleging. Wat nu?

  • De wet stelt als eis dat het geweld op een publieke plek heeft plaatsgevonden. Er kan dus geen sprake zijn van openlijke geweldpleging wanneer het geweld heeft plaatsgevonden in een woning of bedrijfsruimte.
  •  U kunt alleen worden veroordeeld voor openlijke geweldpleging wanneer uw bijdrage aan het geweld aanzienlijk is geweest. Dit wordt een significante en wezenlijke bijdrage genoemd. Zo is niet het voldoende wanneer u alleen in de groep heeft gestaan en niets heeft gedaan of gezegd. In dat geval moet u worden vrijgesproken.
  • Uit het dossier zal vanzelfsprekend moeten volgen dat u aanwezig was toen het geweld werd gebruikt. Dit zadelt het openbaar ministerie nog wel eens op met een bewijsprobleem. De aanwezigheid van een verdachte volgt in de regel uit getuigenverklaringen of camerabeelden. Vaak kan er het één en ander worden afgedongen op de betrouwbaarheid van de getuigenverklaringen. Er zal namelijk vaak sprake zijn geweest van een hectische situatie met veel verschillende personen in de directe omgeving. Hoewel de kwaliteit van de camerabeelden de laatste jaren is verbeterd, zijn er vaak nog problemen om tot een deugdelijke herkenning te komen.

Welke straf kan worden opgelegd?

De maximale straf die op openlijke geweldpleging staat, is vierenhalf jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 20.500,- Indien er schade of letsel is toegebracht, werkt dit strafverzwarend. Hoe meer schade of letsel er is toegebracht, des te zwaarder de straf. Met de juiste verdediging zal de maximale straf echter nooit worden opgelegd.

Heeft u een dagvaarding ontvangen of een uitnodiging voor verhoor? Neem contact met een gespecialiseerde advocaat zodat wij samen naar de best mogelijke oplossing kunnen zoeken. U kunt ons bereiken op 0353038110. U kunt ook ons contactformulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Wat is openlijke geweldpleging - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie