Openlijke geweldpleging

Wat is openlijke geweldpleging?

Er is sprake van openlijke geweldpleging wanneer minimaal twee personen op een publieke plaats geweld hebben gebruikt tegen mensen of voorwerpen. Ook als u zelf geen geweld heeft gebruikt, maar wel op een andere manier heeft bijgedragen aan het geweld van anderen, kan er sprake zijn van openlijke geweldpleging. Soms kunnen dezelfde feiten ook als mishandeling of als zware mishandeling op de dagvaarding worden gezet.

 

Openlijke geweldpleging wordt vaak in de dagvaarding opgenomen wanneer het gaat om uitgaansgeweld, geweld bij sportwedstrijden of politieke demonstraties.

Ik word verdacht van openlijke geweldpleging. Wat nu?

Als u verdachte bent, kunnen er een paar dingen gebeuren;

 

  • Het is mogelijk dat u een uitnodiging heeft ontvangen voor verhoor. Doe uzelf het plezier niet te makkelijk te denken over dit verhoor. Er worden in Nederland nog steeds vele mensen veroordeeld alleen op wat ze tegen de politie gezegd hebben. Heb dus vóór dit verhoor overleg met een goede advocaat. Die advocaat zal een advies geven wat het meest verstandig is: zwijgen tijdens het verhoor of een inhoudelijke verklaring afleggen. Neem ook een advocaat mee naar het verhoor. Het kan het verschil maken tussen een vrijspraak of veroordeling.
  • Indien u een dagvaarding of een uitnodiging voor een OM zitting heeft ontvangen, wil dat zeggen dat justitie van mening is dat er genoeg bewijs tegen u ligt voor een veroordeling. Het is dus tijd tegengas te geven en het gevecht met justitie aan te gaan.

Wat kunnen wij voor u doen?

  • Ons kantoor staat al jarenlang mensen bij die verdacht worden van geweldsfeiten. En wij doen dat met succes. Wij doen dat in heel Nederland en hebben twee bezoeklocaties waar u langs kunt komen: Rotterdam en Maastricht. Ons telefoonnummer is 0683568246. U krijgt meteen strafrechtadvocaat Peter Hermens aan de lijn. Wilt u liever worden teruggebeld? Geen probleem. Vul dan het online contactformulier dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
  • Het eerste telefoongesprek is natuurlijk altijd gratis.
  •  Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
  1. Het allerbelangrijkste dat er in het begin gedaan moet worden, is het krijgen van het dossier. Onze cliënten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken. Meestal doen we zo’n bespreking op kantoor, maar het kan ook telefonisch.
  2. Indien onze cliënten gedetineerd zijn, komen we regelmatig langs in het huis van bewaring.
  3. De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen.
  4. Onze cliënten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
  5. Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen.
  6. Wij staan in heel Nederland onze cliënten bij.

Ik heb al een advocaat, maar ik ben niet tevreden

Het is belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij de advocaat die u nu bijstaat. Als u dat gevoel niet heeft, wordt de verdediging niet goed genoeg gevoerd. Als iemand overstapt, krijgen wij vaak te horen dat die advocaat slecht bereikbaar is, het dossier niet genoeg kent, net niet creatief genoeg is in het bedenken van oplossingen of dossierstukken niet wilt delen. Dat kan niet de bedoeling zijn.

 

Natuurlijk kunt u naar ons overstappen als u gewoon niet tevreden genoeg bent over uw huidige advocaat. Als u contact met ons opneemt, leggen wij u hoe dit in zijn werk gaat en kijken we of er een wederzijdse klik is. Want ook die wederzijdse klik is heel belangrijk.

Wat zijn de vereisten voor openlijke geweldpleging?

  • De wet stelt als eis dat het geweld op een publieke plek heeft plaatsgevonden. Er kan dus geen sprake zijn van openlijke geweldpleging wanneer het geweld heeft plaatsgevonden in een woning of bedrijfsruimte.
  •  U kunt alleen worden veroordeeld voor openlijke geweldpleging wanneer uw bijdrage aan het geweld aanzienlijk is geweest. Dit wordt een significante en wezenlijke bijdrage genoemd. Zo is niet het voldoende wanneer u alleen in de groep heeft gestaan en niets heeft gedaan of gezegd. In dat geval moet u worden vrijgesproken.
  • Uit het dossier zal vanzelfsprekend moeten volgen dat u aanwezig was toen het geweld werd gebruikt. Dit zadelt het openbaar ministerie nog wel eens op met een bewijsprobleem. De aanwezigheid van een verdachte volgt in de regel uit getuigenverklaringen of camerabeelden. Vaak kan er het één en ander worden afgedongen op de betrouwbaarheid van de getuigenverklaringen. Er zal namelijk vaak sprake zijn geweest van een hectische situatie met veel verschillende personen in de directe omgeving. Hoewel de kwaliteit van de camerabeelden de laatste jaren is verbeterd, zijn er vaak nog problemen om tot een deugdelijke herkenning te komen.

Welke straf kan worden opgelegd?

Een straf kan natuurlijke pas aan de orde zijn als er genoeg wettig en overtuigend bewijs tegen de verdachte ligt.

 

De maximale straf die op openlijke geweldpleging staat, is vierenhalf jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 20.500,- Indien er schade of letsel is toegebracht, werkt dit strafverzwarend. Hoe meer schade of letsel er is toegebracht, des te zwaarder de straf. Natuurlijk wordt er ook altijd gekeken naar de persoonlijke omstandigheden van een verdachte. Wanneer een verdachte werk heeft en/of een zogenaamd first offender is, werkt dit normaal gesproken ten gunste van de verdachte.

 

Wat is openlijke geweldpleging - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie