Laster

Wat is laster?

Laster wordt geregeld in artikel 262 Wetboek van Strafrecht. Het artikel luidt: “Hij die het misdrijf van smaad of smaadschrift pleegt, wetende dat het te laste gelegde feit in strijd met de waarheid is, wordt, als schuldig aan laster, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.

Wat betekent dit in normaal Nederlands?

Laster is een vorm van belediging, net als eenvoudige belediging en smaad. Hiervan is sprake wanneer u opzettelijk een ander zwart maakt door deze persoon van feiten te beschuldigen met leugens. Met andere woorden beschuldigt u een persoon ergens van, terwijl u weet dat deze persoon zich daar helemaal niet schuldig aan heeft gemaakt. Een voorbeeld is dat u op uw Facebook een valselijke opmerking plaatst. U schrijft: “Koop geen aquarium van Henk de Jong op Marktplaats.nl. Hij stuurt het aquarium niet naar je op en hij geeft je geld ook niet terug”. Dit is echter onterecht. Henk stuurt de aquaria altijd netjes op na betaling. In dat geval maakt u zich schuldig aan laster.

Wat is het verschil tussen laster en smaad?

Het verschil tussen smaad en laster is dan ook dat het in dat laatste geval altijd gaat om beschuldigingen die niet waar zijn. U bent dan ook pas strafbaar op grond van laster wanneer u iemands goede naam aantast door beschuldigingen die niet waar zijn.

Ik word verdacht van laster. Wat nu?

Laster is een vorm van belediging die relatief hoog wordt gestraft. De eenvoudige belediging en smaad worden minder zwaar gestraft dan laster. Reden hiervoor is dat de verdachte bij laster iemands goede naam aantast door beschuldigingen, waarvan hij weet dat deze beschuldigingen in strijd zijn met de waarheid. Het is dan ook belangrijk dat een advocaat nagaat of überhaupt wel kan worden bewezen dat u wist dat de beschuldigingen onjuist zijn. Ook is van belang of de beschuldigingen daadwerkelijk onjuist zijn. Wanneer u namelijk iemands goede naam aantast door de waarheid te vertellen, kan dit onder smaad vallen en zal een lagere straf worden opgelegd.

Welke straf kan worden opgelegd?

De maximale straf die op laster staat, is een gevangenisstraf van twee jaar of geldboete van € 20.500,00.  Met de juiste verdediging zal de maximale straf nooit worden opgelegd. Overleg met een gespecialiseerd advocaat. Wij zijn bereikbaar op 035-3038110. U kunt ook het contactformulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Laster - Problemen met justitie

 

Plaats hier een openbare vraag of reactie