ISD- Maatregel Inrichting voor Stelselmatige daders

Wat is een ISD-maatregel?

De ISD-maatregel wordt opgelegd aan meerderjarige stelselmatige daders, die bekend staan om het plegen van reeksen misdrijven en onveiligheid veroorzaken. Bij oplegging van deze dwangmaatregel wordt de stelselmatige dader voor een maximale periode van twee jaar in een specifieke inrichting geplaatst. De maatregel heeft tot doel om de uitzichtloze keten van het plegen van misdrijven en de telkens daarop volgende gevangenisstraf te doorbreken.

Het is een bijzondere maatregel, want iemand kan na een veroordeling voor een relatief licht feit bij oplegging van deze maatregel twee jaar komen vast te zitten. Dat komt omdat de rechter alle eerder gepleegde strafbare feiten meeweegt bij oplegging van de maatregel. Uiteraard moet iemand dan wel aan alle voorwaarden voldoen en dus “ISD-waardig” zijn.

Aan wie wordt ISD opgelegd?

Zoals gezegd is de maatregel bedoeld voor de zogenaamde draaideurcriminelen, meestal met een verslaving- of psychiatrisch probleem. De korte gevangenstraffen die worden opgelegd stimuleren niet of onvoldoende om zich vrijwillig te laten opnemen of bijvoorbeeld behandeling te accepteren. Ook niet als deze voorwaarden als bijzondere voorwaarden bij een schorsing zijn opgelegd.

Tips:

De advocaat van de verdachte doet er goed aan – in ieder geval – het volgende te controleren:

 1. Een ISD-maatregel kan enkel door de meervoudige kamer van de rechtbank worden opgelegd. Er moeten dus altijd drie rechters over beslissen.
 2. ISD kan enkel worden opgelegd bij een veroordeling voor een feit waarvoor voorlopige hechtenis kan worden opgelegd.
 3. De verdachte moet in de vijf jaar voorafgaand aan het door hem begane feit tenminste drie keer wegens een misdrijf onherroepelijk tot een straf of maatregel zijn veroordeeld. Deze straffen en/of maatregelen moeten daarnaast ook ten uitvoer zijn gelegd.
 4. De veiligheid van personen of goederen eist het opleggen van de maatregel.
 5. Er moet een goed onderbouwd voorlichtingsrapport en advies van de reclassering aan de rechter worden voorgelegd.
 6. Een ISD-zaak moet over het algemeen binnen drie maanden op zitting worden behandeld.
 7. De advocaat moet controleren of alle openstaande zaken onder de ISD-maatregel zijn gebracht en dus bij oplegging van deze maatregel worden afgedaan.

Wit u meer weten? Neem dan gerust contact. Wij zijn te bereiken op telefoonnummer 035-303 8110. U kunt uw vraag ook online stellen of ons contactformulier invullen. In dat laatste geval nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

 ISD - Problemen met justitie

2 Reacties

 1. i

  Bij wie kan ik hulp krijgen, omdat ik zit in een klieniek fpa rozenburg in den donder, en er word echt niks voor mij gedaan, ze zeggen je ziet het niet maar we zijn er wel voor je bezig. niemand weet wat isd inhoud, wat ze moeten en of horen te doen, reclaserring is ook een colega van ze werk met meerdere clienten op de terein. ik zit zes maanden hier heb geen uitkerring, geen reiskosten om naar werk of verlof te kunnen gaan, er ik zit tussen psishieshe mensen ongehorzaam. Advocaat, van Dijk, bij Spong Advocaten. zeg tegen mij dat ze niks kan doen alleen afwachten bij de toetsing. wat is dat voor onzin. voor wat heb je dan een advocaat. Mijn vraag is wat waar moet ik zijn om hulp in te roepen zodat wel uiteindelijk dingens beginnen telopen. ik weet wat ze voor mij horen te doen. alles dus. maar er gebeurt. NUL. ik heb de wetboek 2017 ziet alles. maar tog gebeurt er niks. ik zit ook vol. veel frustraties.

  me volgende vraag is; in hoeveel fase is isd gedeeld,

  hopend u voldoende te hebben geinformeert inafwachting op uw reactie,

  met vriendelijke Groet;

  1. hermensvanspanje

   Beste I,
   De FPA Rozenburg is geen pretje, dus ik kan mij voorstellen dat je wilt weten hoe lang je daar moet verblijven. ISD wordt in de regel voor twee jaar opgelegd of korter. Ik ken natuurlijk jouw dossier niet, dus het is moeilijk om je heel specifiek advies te geven. Het is ook beter om dat niet openbaar te doen. Ik lees dat je wordt bijgestaan door een advocaat van Spong Advocaten. Deze advocaat ken ik niet persoonlijk, maar ik weet dat Spong Advocaten een kundig kantoor is voor wat betreft strafzaken. Het is vervelend te horen dat je er zelf minder vertrouwen in hebt. Je bent vast in goede handen, maar mocht je daarover twijfelen dan mag je altijd even naar ons kantoor bellen. Wij doen veel ISD-zaken op ons kantoor en kunnen vast je vragen beantwoorden.

   Met vriendelijke groet,

   Annemiek van Spanje
   Hermens Van Spanje Advocaten

Plaats hier een openbare vraag of reactie