Gevangenhouding

Wat is gevangenhouding?

Na de inbewaringstelling kan er worden gevorderd dat een verdachte nog langer blijft vastzitten. Dat is de gevangenhouding. Dit is een onderdeel van de voorlopige hechtenis. De officier van justitie vordert de gevangenhouding als hij wil dat de verdachte na de eerste 17 dagen voorarrest nog langer blijft vastzitten. Alleen de raadkamer kan dit bevelen. De raadkamer bestaat uit drie rechters.

De verdachte wordt in de regel bijgestaan door een advocaat. De verdachte en de verdachte moeten op de vordering worden gehoord.

Termijnen van de gevangenhouding

De gevangenhouding kan voor maximaal 90 dagen worden opgelegd. De raadkamer kan ook bepalen dat de gevangenhouding voor een kortere periode wordt verlengd, in de regel zal het dan voor 30 of 60 dagen worden verlengd. Deze periode hangt af van de ernst van het feit. Ook moet de raadkamer rekening houden met de straf die kan worden opgelegd voor de feiten waarvan de verdachte wordt verdacht. De gevangenhouding mag namelijk nooit langer duren dan de toekomstige straf die voor het feit kan worden opgelegd.

Gevallen gevangenhouding

Er moet sprake zijn van verdenking van een feit waarvoor een gevangenisstraf van 4 jaar of meer kan worden opgelegd. Daarnaast zijn er nog enkele specifieke misdrijven waarvoor de gevangenhouding kan worden opgelegd, zoals belaging, mishandeling, vernieling en verduistering.

Ernstige bezwaren gevangenhouding

Er moeten ernstige bezwaren bestaan dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het feit of de feiten waarvan hij wordt verdacht. Er hoeft nog geen wettig en overtuigend bewijs te zijn, enkel het ernstige vermoeden dat de verdachte betrokken is bij het strafbare feit.

Gronden gevangenhouding

De gevangenhouding kan alleen worden bevolen als er gronden voor zijn, zoals bijvoorbeeld een ernstig gevaar voor vlucht of een eerdere veroordeling van minder dan 5 jaar geleden voor bedreiging, mishandeling, diefstal, verduistering, oplichting, vernieling, of heling. Ook collusiegevaar levert een grond op. Collusiegevaar betekent dat het onderzoek mogelijk wordt gefrustreerd als de verdachte zou worden vrijgelaten. Denk hier aan getuigen die de politie nog moet horen.

Wat kunnen wij u doen?

Onze advocaten hebben veel kennis over voorlopige hechtenis. U kunt uw zaak of die van uw familie, vriend of goede kennis altijd geheel vrijblijvend aan ons voorleggen. U krijgt meteen advies. Wij zijn bereikbaar op 0683568246. U kunt ook het online contactformulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Goed om te weten.

  1. De eerste zitting waar de gevangenhouding wordt besproken, is niet openbaar. Die vindt plaats achter gesloten deuren. Pas vanaf de eerste (pro-forma) zitting is het voor publiek toegankelijk.
  2.  Bij de aanhouding krijgt de verdachte een piketadvocaat toegewezen. Het staat elke verdachte echter vrij een eigen advocaat te kiezen. Soms zegt de politie dat de verdachte een eigen advocaat zelf moet betalen, maar dat is bij een gedetineerde verdachte onjuist. Die zaken kunnen pro-deo worden gedaan. Het is belangrijk dat er vertrouwen bestaat in de kundigheid van de advocaat.
  3. het is belangrijk stevig verweer te voeren op de vordering tot gevangenhouding. Als een advocaat een verzoek doet om gevangenhouding te schorsen, is het belangrijk dat dit goed wordt onderbouwd.
  4. De zitting van de gevangenhouding duurt vaak maar enkele minuten. Als de advocaat graag wat langer aan het woord wil zijn, is het verstandig dit vooraf aan de rechter te laten weten.

 

 

Wat is gevangenhouding - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie