Gevangenhouding

Wat is gevangenhouding?

Na de inbewaringstelling kan er worden gevorderd dat een verdachte nog langer blijft vastzitten. Dat is de gevangenhouding. De officier van justitie vordert de gevangenhouding als hij wil dat de verdachte na de eerste 17 dagen voorarrest nog langer blijft vastzitten. Alleen de raadkamer kan dit bevelen. De raadkamer bestaat uit drie rechters. Het is de laatste fase van de voorlopige hechtenis.

De verdachte wordt bijgestaan door een advocaat en wordt gehoord op de vordering. De advocaat zal vrijwel altijd betogen dat de vordering gevangenhouding moet worden afgewezen of dat de gevangenhouding moet worden geschorst.

Termijnen van de gevangenhouding

De gevangenhouding kan voor maximaal 90 dagen worden opgelegd. De raadkamer kan ook bepalen dat de gevangenhouding voor een kortere periode wordt verlengd, in de regel zal het dan voor 30 of 60 dagen worden verlengd. Deze periode hangt af van de ernst van het feit. Ook moet de raadkamer rekening houden met de straf die kan worden opgelegd voor de feiten waarvan de verdachte wordt verdacht. De gevangenhouding mag namelijk nooit langer duren dan de toekomstige straf die voor het feit kan worden opgelegd.

Gevallen gevangenhouding

Er moet sprake zijn van verdenking van een feit waarvoor een gevangenisstraf van 4 jaar of meer kan worden opgelegd. Daarnaast zijn er nog enkele specifieke misdrijven waarvoor de gevangenhouding kan worden opgelegd, zoals belaging, mishandeling, vernieling en verduistering.

Ernstige bezwaren gevangenhouding

Er moeten ernstige bezwaren bestaan dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het feit of de feiten waarvan hij wordt verdacht. Er hoeft geen wettig en overtuigend bewijs te zijn, enkel het ernstige vermoeden dat de verdachte bij de feiten betrokken is.

Gronden gevangenhouding

De gevangenhouding kan alleen worden bevolen als er gronden voor zijn, zoals bijvoorbeeld een ernstig gevaar voor vlucht of een eerdere veroordeling van minder dan 5 jaar geleden voor bedreiging, mishandeling, diefstal, verduistering, oplichting, vernieling, of heling. Ook collusiegevaar levert een grond op. Collusiegevaar betekent dat het onderzoek mogelijk wordt gefrustreerd als de verdachte zou worden vrijgelaten. Denk hier aan getuigen die de politie nog moet horen.

Tips:

1: Uw advocaat kan schorsing van de voorlopige hechtenis voor u aanvragen. De rechter zal dat verzoek honoreren wanneer uw persoonlijke belangen zwaarder wegen dan het algemeen belang dat de maatschappij heeft bij een langere voorlopige hechtenis. In de kern is de vraag of u voor schorsing in aanmerking komt altijd een afweging van de ernst van het feit en de omstandigheden van het geval. Ook uw persoonlijke belangen en de negatieve gevolgen die een langere vrijheidsbeneming voor u kunnen hebben, zijn van belang.

2: Toon aan dat u een baan heeft die u mogelijk verliest als u nog langer vast blijft zitten. Als u bang bent uw huurhuis te verliezen, is dat ook een legitiem argument. Alle zwaarwegende omstandigheden moeten door uw advocaat goed onderbouwd naar voren worden gebracht. Al deze persoonlijke omstandigheden vergroten uw kans op een schorsing.

3: De advocaat kan voorstellen om een voorwaarde aan de schorsing te verbinden, waardoor de raadkamer misschien sneller geneigd zal zijn dit verzoek te honoreren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een straatverbod, huisarrest, een verplicht reclasseringscontact of meldplicht bij een politiebureau.

4: Bij de aanhouding krijgt de verdachte een piketadvocaat toegewezen. Het staat elke verdachte echter vrij een eigen advocaat te kiezen. Soms zegt de politie dat de verdachte een eigen advocaat zelf moet betalen, maar dat is bij een gedetineerde verdachte onjuist. Het is belangrijk dat er vertrouwen bestaat in de kundigheid van de advocaat. U kunt dus altijd vrijblijvend bij andere advocaten informeren hoe zij u zouden bijstaan.

Wilt u vrijblijvend en gratis overleg met een van onze advocaten? Geen probleem. Belt u met 035-303 8110 of vul het contactformulier in op deze pagina, dan bellen wij u.

 

Wat is gevangenhouding - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie