Regiezitting

Wat is een regiezitting?

De term regiezitting staat nergens in de wet. Een dergelijke zitting wordt ingepland wanneer de zaak wat complexer is en/of er meerdere verdachten zijn. Tijdens een regiezitting wordt er besproken of de verdediging of het openbaar ministerie nog nader onderzoek wenst voordat de inhoudelijke behandeling van de strafzaak kan beginnen.

Om welk onderzoek gaat het?

Grofweg zijn er de volgende onderzoekswensen te bedenken;

 

  • het horen van getuigen. Dat kunnen getuigen zijn die al eerder door de politie gehoord zijn of juist nog niet zijn gehoord.
  • het horen van deskundigen. Dat kunnen allerlei soorten deskundigen zijn: DNA deskundigen, medici, accountants etc.
  • het laten doen van aanvullend onderzoek. Dat kan echt van alles zijn. Denk aan DNA onderzoek op nog niet onderzochte sporen of het verder laten onderzoeken van een alibi van de verdachte.
  • wanneer de telefoon van een verdachte getapt is, kan het gebeuren dat alleen een samenvatting van de gesprekken in het dossier zit. Een advocaat kan om de volledige transcripties vragen. Die liggen namelijk wel bij het openbaar ministerie. Hetzelfde zien wij bij zaken waar het gaat om EncroChat en Sky ECC. Het openbaar ministerie kiest er in die zaken vaak voor alleen een selectie van het meest belastende aan het dossier toe te voegen. TIjdens een regiezitting kan de advocaat verzoeken om alle chatgesprekken die aan de verdachte worden toegeschreven, te mogen inzien.
  • bij tapgesprekken kan er ook verzocht worden om die gesprekken te mogen uitluisteren. Om te controleren of de politie het wel goed heeft opgeschreven of om kennis te nemen van de toon waarop iets gezegd is.

Voorlopige hechtenis

Net als bij een pro forma-zitting kan de advocaat van de verdachte om de vrijlating van een verdachte verzoeken. Advocaten zeggen dan dat zij de voorlopige hechtenis aan de orde willen stellen. Lees hier meer hoe het Nederlandse stelsel van voorlopige hechtenis in elkaar steekt.

Wat kunnen jullie voor mij doen?

Ons kantoor Zuketto Advocaten is een gespecialiseerd advocatenkantoor. Wilt u meer informatie of een zaak vrijblijvend aan ons voorleggen, schroom niet om contact met ons op te nemen via 0683568246. U krijgt dan meteen strafrechtadvocaat Peter Hermens aan de lijn. Of vul het ons contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Wij hebben twee bezoeklocaties waar u kunt langskomen voor een gesprek; Rotterdam en Maastricht.

 

Wat is een regiezitting - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie