Regiezitting

Wat is een regiezitting?

De term regiezitting staat nergens in de wet. Zo een zitting wordtĀ ingepland wanneer de zaak wat complexer is en/of er meerdere verdachten zijn. Tijdens deze zitting wordt er besproken of een verdachte of justitie nog nader onderzoek wenst voordat de inhoudelijke behandeling van de strafzaak kan aanvangen.

 

Grofweg zijn er de volgende onderzoekswensen te bedenken;

 

  • het horen van getuigen. Dat kunnen getuigen zijn die al eerder door de politie gehoord zijn of juist nog niet zijn gehoord.
  • het horen van deskundigen. Dat kunnen allerlei soorten deskundigen zijn: DNA deskundigen, medici, accountants etc.
  • het laten doen van aanvullend onderzoek. Dat kan echt van alles zijn. Denk aan DNA onderzoek op nog niet onderzochte sporen of het verder laten onderzoeken van een alibi van de verdachte.
  • Wanneer de telefoon van een verdachte getapt is, kan het gebeuren dat alleen een samenvatting van de gesprekken in het dossier zit. Dan kun je om de volledige transcripties vragen. Die liggen namelijk wel bij het openbaar ministerie.

 

Net als bij een pro forma-zitting kan de advocaat van de verdachte om de vrijlating van een verdachte verzoeken. Advocaten zeggen dan dat zij de voorlopige hechtenis aan de orde willen stellen. Lees hier meer hoe het Nederlandse stelsel van voorlopige hechtenis in elkaar steekt.

 

Wilt u meer informatie of een zaak vrijblijvend aan ons voorleggen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen via 0683568246. U krijgt dan meteen strafrechtadvocaat Peter Hermens aan de lijn. Of vul het ons contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Wat is een regiezitting - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie