Dagvaarding nietig verklaard

Wanneer wordt de dagvaarding nietig verklaard?

De dagvaarding wordt nietig verklaard als er sprake is van grote tekortkomingen. We geven enkele voorbeelden van die grote tekortkomingen;

  1. Wanneer niet op de dagvaarding staat waar of wanneer de verdachte moet verschijnen. Het gebeurt vrijwel nooit dat hier sprake van is
  2. Als de dagvaarding niet op de juiste wijze bekend is gemaakt aan de verdachte. Dit noemt men in het jargon ook het betekenen van de dagvaarding. Aangezien het hier om tamelijk technische en gecompliceerde regels gaat, worden hier nog wel eens fouten gemaakt.
  3. Als de tenlastelegging niet voldoende duidelijk is. Het moet voor een verdachte altijd kenbaar zijn wat hem verweten wordt. Ook hier worden met grote regelmaat fouten door het openbaar ministerie gemaakt.

De vraag is wat de consequentie is van een nietige dagvaarding? Er wordt nog wel eens gedacht dat het openbaar ministerie zijn vervolgingsrecht daarmee heeft verspeeld en dat de verdachte geen verwijt meer kan worden gemaakt. Dat is niet noodzakelijkerwijs het geval.

Wanneer een dagvaarding geen melding maakt van dag, tijdstip of de aangewezen rechtbank, dan gaat de zitting niet door. Een verdachte kan daarna wel opnieuw worden gedagvaard. Soms gebeurt het niet, omdat het openbaar ministerie simpelweg vergeet opnieuw te dagvaarden. Als de tenlastelegging niet voldoende duidelijk is, zal de rechter dit tijdens de zitting of in het vonnis laten blijken. De rechter kan dan niet toekomen aan de vraag of er voldoende wettig en overtuigend bewijs is. Het kan voor een verdachte dus wel nuttig en belangrijk zijn dat er door de advocaat goed naar de dagvaarding gekeken wordt.

Kleine schrijffouten op een dagvaarding leiden niet tot een nietige dagvaarding. Dit worden kennelijke verschrijvingen genoemd. Die fouten worden door de rechter in het vonnis hersteld.

 

 

Wilt u weten wat een dagvaarding is en wat u moet doen als u er één heeft ontvangen? Klik dan hier.

 

 

 

Dagvaarding nietig - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie