Verzetschrift

Wat is een verzetschrift?

Wanneer u een strafbeschikking heeft ontvangen, dan kunt u tegen deze opgelegde straf verzet aantekenen. Dat doet u door een verzetschrift in te dienen. U kunt hier verschillende redenen voor hebben, bijvoorbeeld omdat u het feit niet heeft gepleegd of omdat er sprake was van overmacht, noodweer, noodweerexces of medeschuld van de aangever.

Waar moet u aan denken als u een verzetschrift opstelt?

Het instellen van een verzetschrift tegen een strafbeschikking is niets meer of minder dan het opstellen van een goede brief.

  1. Voeg altijd een kopie van de strafbeschikking bij uw verzetschrift. Op die manier is bij de ontvanger gelijk bekend waar uw verzoekschrift betrekking op heeft.
  2. Vermeld het kenmerknummer van de strafbeschikking.
  3. Vermeld uw naam en uw adresgegevens.
  4. Zeg kort iets over de reden van uw verzet. Ga hier echter nog niet te uitgebreid op in! Het is verstandig om uw verdediging pas uit te werken nadat u op de hoogte bent van alle aspecten van de zaak tegen u. Dat betekent dat u eerst uw dossier goed moet lezen. U moet het dus vooral simpel houden. Bijvoorbeeld door te zeggen dat u het strafbare feit niet heeft gepleegd en daarom verzet aantekent. Vermeld dat u bereid bent om dit op een later moment nader te motiveren. (Bijvoorbeeld: “Het strafbare feit waarvan ik word verdacht, heb ik niet gepleegd. Ik zal dat ter zitting nader toelichten“)
  5. Vergeet niet om uw verzoekschrift te ondertekenen.
  6. Verzend uw brief aangetekend, zodat u kunt aantonen dat u het tijdig heeft ingediend.
  7. Het allerbelangrijkste: het verzet dient binnen 14 dagen na ontvangst van de strafbeschikking te zijn ingediend. Om discussie te voorkomen, adviseren wij altijd om het verzet in te stellen binnen 14 dagen na de datum op de strafbeschikking. Dan weet u zeker dat er over de tijdige indiening geen discussie op zitting zal ontstaan.

Wat gebeurt er na de indiening van mijn verzetschrift?

Nadat u een verzetschrift heeft ingediend, zult u een dagvaarding ontvangen van de rechtbank. Op de dagvaarding staat wanneer u wordt verwacht voor de inhoudelijke behandeling van uw zaak. Wij raden u aan om u altijd te laten adviseren en/of bij te laten staan door een ervaren strafrechtadvocaat als een strafblad voor u een probleem kan zijn. Het accepteren van een strafbeschikking en een veroordeling voor een strafbaar feit zullen namelijk worden vermeld op uw strafblad. Dat kan een probleem vormen bij de aanvraag voor een Verklaring Omtrent Gedrag. Een dergelijke verklaring heeft u tegenwoordig voor heel veel banen nodig.

Wenst u advies of bijstand? U kunt ons bereiken op 035-3038110 of stuur een bericht via ons contactformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Maakt u zich zorgen over de kosten van een advocaat? Dat is vermoedelijk niet nodig. De Raad voor Rechtsbijstand vergoed in veel gevallen het grootste gedeelte van de kosten voor de advocaat. Ook daar vertellen wij u graag meer over.

Verzetschrift - Problemen met justitie

 

Plaats hier een openbare vraag of reactie