Doodslag

Wat is doodslag?

Doodslag is het opzettelijk van het leven beroven van een ander zonder voorbedachte rade en/of vooropgezet plan. De wet stelt doodslag strafbaar in artikel 287 Wetboek van Strafrecht.

 

Hij die opzettelijk een ander van het leven berooft, wordt, als schuldig aan doodslag, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijfentwintig jaren of geldboete van de vijfde categorie.”

Wat betekent dit in normaal Nederlands?

Kort gezegd is er sprake van doodslag wanneer iemand met opzet, maar niet met voorbedachte rade, wordt beroofd van zijn leven. Aan de wijze van beroving worden geen eisen gesteld: de dood van een ander kan in het dagelijks leven namelijk op heel veel manieren worden veroorzaakt. De belangrijkste vraag is of het slachtoffer door toedoen van de verdachte is gestorven en of de verdachte hier opzet op heeft gehad.

Onderscheid tussen moord en doodslag

Het verschil tussen moord en doodslag zit hem in het feit dat voor moord ‘voorbedachte rade’ vereist is. Tot 2012 werd in de rechtspraak snel aangenomen dat een verdachte voorbedachte rade had bij het plegen van het feit. Er kon al sprake zijn van voorbedachte rade indien een verdachte 10 seconden de tijd had om over zijn handelen na te denken. Tegenwoordig ligt dat anders. De eisen aan de motivering van de voorbedachte rade zijn veel strenger geworden.

Wie zijn wij en wat kunnen wij voor u doen?

  • Ons kantoor Zuketto Hermens Advocaten is een gespecialiseerd strafrechtkantoor. Wij staan in heel Nederland verdachten bij en hebben twee bezoeklocaties waar u snel langs kunt komen; Rotterdam en Maastricht.
  • Ons telefoonnummer is 0683568246. Dan krijgt u meteen strafrechtadvocaat en partner van kantoor Peter Hermens aan de lijn. U hoeft uw verhaal dus niet eerst aan een secretaresse uit te leggen. Wilt u liever worden teruggebeld? Vul het online contactformulier dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
  • Het is natuurlijk ook mogelijk dat u deze pagina leest, omdat uw partner, familielid of goede vriend is aangehouden. Mocht dit het geval zijn, kunt u natuurlijk ook gewoon contact met ons opnemen om eens overleg met ons te hebben hoe we de zaak zien.
  •  Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
  1. Het is belangrijk eerst het dossier te krijgen. Onze cliënten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken.
  2. Als onze cliënten gedetineerd zijn, komen we regelmatig langs in de PI.
  3. De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen. Hier wordt goed over nagedacht.
  4. Onze cliënten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
  5. Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen. Verder is het ook afhankelijk van de drukte in onze praktijk of wij de zaak pro-deo kunnen doen.

Welke straf kan worden opgelegd?

De maximale straf voor doodslag is 25 jaar gevangenis en/of een geldboete van 82.000 euro. Tot 1 juli 2023 was de maximale straf voor doodslag 15 jaar. Die straf is dus aanzienlijk verhoogd.

 

Plaats hier een openbare vraag of reactie