Schending van de redelijke termijn

Wat is een schending van de redelijke termijn?

De verdenking van een strafbaar feit zorgt bij een verdachte voor grote onzekerheid. Om die onzekerheid niet te lang te laten voortduren, heeft een verdachte het recht om binnen een redelijke termijn te worden berecht. Wanneer een verdachte in voorlopige hechtenis zit, moet een strafzaak in beginsel binnen 16 maanden is afgerond. Wanneer een verdachte niet in voorlopige hechtenis zit, moet de strafzaak in beginsel binnen 24 maanden zijn afgerond. Er zijn uitzonderingen op die 16 maanden en 24 maanden. Wanneer een strafzaak gecompliceerd en/of omvangrijk is, mag een strafzaak van de rechter langer duren. Als een verdachte tijdens het strafproces van advocaat wisselt mag een strafzaak wegens vertraging ook langer duren.

De redelijke termijn begint te lopen wanneer een verdachte er op mag vertrouwen dat hij door het openbaar ministerie zal worden vervolgd. Meestal is dat het moment dat een verdachte wordt aangehouden.

In de rechtspraak:

De redelijke termijn is opgenomen in artikel 6 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM). Een schending van de redelijke termijn zal er volgens de rechtspraak van de Hoge Raad niet toe leiden dat het openbaar ministerie niet-ontvankelijk wordt verklaard. Er is wel sprake van een vormverzuim. Volgens de Hoge Raad is het hoogst haalbare dat de rechter zal overgaan tot strafvermindering. Niettemin gebeurt het in de lagere rechtspraak nog wel eens dat er overgegaan wordt tot niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie. Er is dan sprake van rechterlijke ongehoorzaamheid. In dergelijke zaken is er sprake van een dusdanige overschrijding van de redelijke termijn, denk dan aan vele jaren, dat het openbaar ministerie zijn vervolgingsrecht heeft verspeeld.

Heeft u het vermoeden dat u niet binnen een redelijke termijn wordt berecht. Neem dan contact op met een gespecialiseerd advocaat. U kunt ons bereiken op 035-3038110 of vul het contactformulier in. Wij bellen u dan zo snel mogelijk terug.

Wat is een schending van de redelijke termijn - Problemen met justitie

10 Reacties

  1. P

    In 2020 heeft de burgemeester aangifte tegen mij gedaan, nu bijna vier jaar later heeft het OM besloten tot vervolging over te gaan. Wat kan ik hier tegen doen? De afgelopen 4 jaar ben ik financieel en emotioneel kapot gemaakt door de media en diverse civiele procedures

    1. Hermens Advocatuur

      Geachte heer,

      laat mij even enkele wedervragen stellen;

      1) moet u voor de rechter verschijnen of is het OM hoorgesprek?
      2) voor welk feit / feiten wordt u vervolgd?

      U kunt gerust ook even bellen. Mijn nummer is 0683568246.

      Met vriendelijke groet,

      Peter Hermens

  2. M

    Beste,

    Vandaag een brief gekregen dat ik op 30 januari 2024 moet voorkomen voor het verstoren van de openbare orde artikel 443 tijdens corona. Ik heb al moeten voorkomen op 15 december 2020 maar toen hadden ze het zelf verkeerd ingepland en kon ik weer naar huis ( incident is van 4 april 2020). Wat zijn mijn rechten?

    1. Hermens Advocatuur

      Geachte,

      het is het recht van elke verdachte om binnen een redelijke termijn te worden berecht. Er is sprake van een schending van dat recht. Dit leidt er echter niet toe dat de zaak de spreekwoordelijke prullenbak in gaat. Als er sprake is van een aanzienlijke overschrijding van de redelijke termijn zal dit in de regel leiden tot een (flinke) strafvermindering indien het tot een bewezenverklaring komt.

      Met vriendelijke groet,

      Peter Hermens, advocaat.

  3. W

    Hoi, ik moet twee jaar en een week later voorkomen na dronken achter het stuur..
    Ik heb al 6 maanden mijn rijbewijs ingeleverd, cursus gevolgd, en twee jaar gewacht op een bekeuring.
    Op eigen wil naar de rechtbank gegaan om rijbewijs eerder terug te krijgen. Maar helaas wat ik ook wel snap.
    Wat kan ik nu het beste zeggen of wat kan ik verwachten? Vind het dood eng 😟

    1. Hermens Advocatuur

      Geachte mevrouw,

      Ik begrijp dat u deze vraag stelt. De vraag is tegelijk te breed om deze kort te beantwoorden. Ik stel voor dat u mij belt. Dan sta ik u graag te woord. U kunt mij bereiken op 0683568246.

      Met vriendelijke groet,

      Peter Hermens, advocaat

  4. A

    Hoger beroep zaak in 2019 ingesteld en vervolgens 2023 augustug voorkomt 4 jaar lang in onzekerheid geleefd dit kan toch niet hier moet toch iets voor zijn wat je kan opbrengen bij de rechtzitting?

    1. Hermens Advocatuur

      er kan zeker een verweer worden gevoerd over de lange duur van het hoger beroep. Dit leidt er alleen niet meer toe dat een zaak de prullenbak in gaat. Het leidt hoogstens tot strafvermindering.

      Mocht ik nog iets voor u kunnen doen, hoor ik het graag.

      Met vriendelijke groet,

      Peter Hermens advocaat

  5. r k

    Een hoger beroepszaak die 5,5jaar duurd tot een zitting is toch niet alledaags?dan mag je toch wel spreken van een onnodige lange tijd van onzekerheid en maatschappelijke verstoring van je dagelijks leven?

    1. Hermens Advocatuur

      We zien het helaas steeds vaker dat het bij hoger beroep zaken meerdere jaren duurt voordat deze inhoudelijk worden behandeld. Daarbij zeg ik ook meteen dat dit ontzettend onwenselijk is. Heeft uw advocaat al eens bij het gerechtshof aangedrongen op een zitting? Of misschien zelfs al een zogenaamde artikel 36 procedure gestart? Dat laatste is een aparte procedure voor zaken die te lang op de plank liggen.

      met vriendelijke groet,

      Peter Hermens, advocaat

Plaats hier een openbare vraag of reactie