Vormverzuimen

Wat zijn vormverzuimen?

Vormverzuimen zijn onrechtmatigheden die plaatsvinden tijdens het vooronderzoek van justitie. In onze wetboeken staan allerlei regels: een verdachte moet er op worden gewezen dat hij tijdens een verhoor mag zwijgen, een verdachte mag voor een verhoor overleg hebben met een advocaat, burgers mogen niet zomaar worden gefouilleerd of worden vastgezet, politieagenten mogen niet liegen, woningen mogen niet zomaar worden doorzocht etc.

 

Wanneer justitie zich niet aan zijn eigen regels houdt, dan is er sprake van een vormverzuim. Hoe erg een vormverzuim is, wordt beoordeeld door de rechter. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw bleek de Nederlandse rechter nog wel eens gevoelig te zijn voor vormverzuimen. Het openbaar ministerie werd met enige regelmaat niet-ontvankelijk verklaard. Dat is de meest harde tik op de vingers voor het openbaar ministerie.

 

Vanaf de jaren negentig kantelde dit echter. Dat had vooral te maken met maatschappelijke veranderingen. In maart 2004 liet de hoogste Nederlandse rechter weten dat er niet meer snel consequenties verbonden hoefden te worden aan vormverzuimen. Wil dat zeggen dat de lagere rechters bij de rechtbank en gerechtshoven zich hier ook aan houden? Nee, zeker niet. Er zijn nog steeds rechters te vinden die kritisch durven te zijn op de lijn die de Hoge Raad heeft uitgestippeld. Dat wil dus ook zeggen dat er nog steeds kansen liggen voor de strafrechtadvocaat om zijn cliënt goed te verdedigen. Denk hier bijvoorbeeld aan het uitsluiten van bewijs of strafvermindering. Het moet wel altijd goed worden uitgelegd aan die lagere rechter. Waarom het toepassen van de rechtspraak van de Hoge Raad een slecht idee is.

Wat kunnen wij voor u doen?

  • Als u het vermoeden heeft dat justitie zich niet aan de eigen regels gehouden heeft in uw eigen strafzaak of wanneer u dit vermoeden heeft dat dit gebeurd is in de strafzaak van uw partner, vriend of goede kennis, kunt u geheel vrijblijvend die zaak eens aan ons voorleggen. Het zou zomaar kunnen dat wij een goed idee hebben, hoe wij die strafzaak een positieve draai kunnen geven.

 

Vormverzuimen - problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie