Rijden zonder geldig rijbewijs

Ik word verdacht van het rijden zonder geldig rijbewijs. Wat nu?

De advocaten van ons kantoor gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij willen verdachten zo goed mogelijk bijstaan en zo duidelijk mogelijk van informatie voorzien. U krijgt bij ons meteen advies.

 

Niemand wil in een strafzaak verwikkeld raken. Als dat toch gebeurt, wilt u de beste hulp. Deskundig. U zoekt een advocaat die het strafrechtelijke proces kent als zijn broekzak. Die het dossier tot op de bodem uitspit. Een creatieve oplossing bedenkt. U krijgt bij ons de beste hulp.

 

Het rijden zonder geldig rijbewijs staat in artikel 9 Wegenverkeerswet. Het is een lastig te lezen tekst. Het gaat hoofdzakelijk om het eerste en tweede lid. Die zien wij het meest terug op tenlasteleggingen.

Wat is het verschil tussen het eerste en tweede lid van artikel 9?

Bij het eerste lid gaat het om het rijden tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid. Die ontzegging moet zijn uitgesproken door een rechter of officier van justitie. Een officier van justitie kan dat alleen hebben gedaan na een OM zitting.

 

Bij het tweede lid om het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs.

 

De eisen aan het bewijs voor het tweede lid zijn hoger dan aan het eerste lid. De rechtspraak van de Hoge Raad laat zien dat er regelmatig zaken over de kop gaan. De reden is dat de lagere rechter onvoldoende heeft gekeken naar alle wettelijke eisen.

Wat kan er gebeuren?

Als u verdacht wordt van het rijden zonder geldig rijbewijs, zal waarschijnlijk het volgende gebeuren;

 

 • Indien u een dagvaarding heeft ontvangen, wil dat zeggen dat justitie van mening is dat er genoeg bewijs tegen u ligt voor een veroordeling. Het is dus tijd tegengas te geven en het gevecht met justitie aan te gaan. Denk ook hier niet dat het verstandig is hier alleen naar toe te gaan. U maakt het justitie anders te makkelijk u te veroordelen. En dat is eeuwig zonde.
 • Een verdachte zal meestal worden gedagvaard bij de politierechter. Dat is minder heftig dan wanneer u moet voorkomen bij meervoudige kamer. Dan bestaat de rechtbank namelijk uit drie rechters. Bij een politierechter bestaat de rechtbank uit slechts één rechter. Onmogelijk is het natuurlijk niet dat een verdachte moet voorkomen bij de meervoudige kamer. Dit zal er dan vaak mee te maken hebben dat er nog andere feiten op de dagvaarding staan.
 • Het is niet uitgesloten dat een verdachte voor artikel 9 Wegenverkeerswet een uitnodiging krijgt voor een OM zitting. Vaak zien wij het echter niet.

Wat kunnen wij voor u doen?

 • Ons kantoor is gespecialiseerd in het strafrecht en staat al jarenlang verdachten bij die in aanraking komen met de Wegenverkeerswet. En wij doen dat met succes. Wij hebben twee bezoeklocaties waar u langs kunt komen; Rotterdam en Maastricht. Ons telefoonnummer is 0683568246. U krijgt meteen strafrechtadvocaat Peter Hermens aan de lijn. Wilt u liever worden teruggebeld? Geen probleem. Vul dan het online contactformulier dat op deze site staat. Er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen.
 • Het eerste telefoongesprek is altijd gratis
 • Wij kunnen u bijstaan wanneer u een oproep heeft gekregen voor een OM zitting of bent gedagvaard voor de politierechter.
 •  Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
 1. Het allerbelangrijkste dat er in het begin gedaan moet worden, is het krijgen van het dossier. Onze cliënten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken. Meestal doen we zo’n bespreking op kantoor, maar het kan ook telefonisch.
 2. De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen.
 3. Onze cliënten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
 4. Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen en de drukte in onze praktijk.
 5. Wij staan in heel Nederland onze cliënten bij: van Leeuwarden tot Maastricht en Almelo tot Middelburg

Welke straf kan worden opgelegd?

 • Er kan maximaal een jaar gevangenisstraf worden opgelegd. Of een geldboete van de vierde categorie.
 • Voorlopige hechtenis is voor dit feit niet mogelijk. Tenzij de verdachte geen vaste woon-of verblijfplaats heeft in Nederland.
 • Voor het eerste en tweede lid van artikel 9 Wegenverkeerswet bestaat er een soort richtlijn. Rechters hanteren die richtlijn als uitgangspunt. Voor beide varianten is het uitgangspunt een gevangenisstraf van twee weken. Ongeacht of er sprake is van herhaling. Het is dus belangrijk een rechter van dat uitgangspunt af te brengen en dus te volstaan met een geldboete of een taakstraf. In het contact met ons gaan wij samen met u op zoek naar alternatieven.

Waar staat mijn burgerservicenummer (BSN) op mijn rijbewijs? | Rijksoverheid.nl

2 Reacties

 1. R F

  Politie heeft fouten gemaakt bij het invorderen van mijn rijbewijs (achtergehouden op bureau, direct gevorderd na 1ste overtreding) waar inmiddels ook excuus brief voor heb ontvangen vanuit de politie. Nu ben ik 1x aangehouden voor rijden zonder rijbewijs en heb daar volgende week hoorzitting over. Natuurlijk niet eens met de vordering in beginsel, en ambtenaar die zijn eigen wetten hanteert vindt ik echt no go! Nog wat goede tips?

  1. Hermens Advocatuur

   Geachte mevrouw,

   dank voor uw bericht. Zonder dossier kan ik er helaas niets over zeggen. Pas als ik een dossier heb kan ik zinvolle tips geven. Ik begrijp uw bericht in ieder geval zo dat u volgens mij geen advocaat meeneemt naar de OM zitting. Als ik 1 zinvolle tip op voorhand kan geven, neem een advocaat mee naar die zitting.

Plaats hier een openbare vraag of reactie