OM hoorgesprek

Ik heb een oproep voor een OM hoorgesprek. Wat nu?

De advocaten van ons kantoor Zuketto Hermens Advocaten gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij willen verdachten zo goed mogelijk bijstaan en zo goed mogelijk van informatie voorzien. U krijgt bij ons meteen advies over het OM hoorgesprek.

 

Niemand wil in een strafzaak verwikkeld raken. Als dat toch gebeurt, wilt u de beste hulp. Deskundig. U zoekt een advocaat die het strafrechtelijke proces kent als zijn broekzak. Die het dossier tot op de bodem uitspit. Een creatieve oplossing bedenkt. U krijgt bij ons de beste hulp.

 

 1. Ga nooit zonder advocaat naar een OM hoorgesprek. Ook niet wanneer u denkt dat de zaak niet zoveel voorstelt of dat u denkt dat u het verhaal zelf al perfect aan de officier van justitie kunt uitleggen. Er zijn meerdere redenen waarom wij adviseren nooit zonder advocaat naar zo’n OM zitting te gaan. We noemen er een paar; vaak zit er in een zaak een juridisch verweer dat u als leek niet ziet. Verder weten strafrechtadvocaten ook beter hoe een goed verweer op de strafmaat in elkaar wordt gezet. Een officier van justitie zal u dus sneller veroordelen en een hogere straf opleggen wanneer u zonder advocaat gaat
 2. Er staat in die oproep dat de officier van justitie voornemens is een strafbeschikking uit te vaardigen. Dat is misleidend. Zoals het er staat, lijkt het erop dat de officier van justitie van mening is dat u schuldig bent. Dat klopt niet. Of u schuldig bent, zal de officier pas na afloop van de OM zitting zeggen. Een sepot is heel goed mogelijk.
 3. Ons kantoor is gespecialiseerd in het strafrecht en hebben al veel cliënten succesvol bijgestaan tijdens OM hoorgesprekken. Zittingen waar het ging om mishandeling, openlijke geweldpleging, bedreiging, belediging, diefstal, heling, verduistering en rijden onder invloed. Wij hebben er vaak voor gezorgd dat de zaak werd geseponeerd of dat de officier van justitie een veel lagere straf oplegde dan hij aanvankelijk van plan was.
 4. Wanneer u telefonisch contact met ons opneemt, heeft u meteen contact met strafrechtadvocaat Peter Hermens. Wilt u liever worden gebeld? Geen probleem. U kunt ook ons online contactformulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op. Het eerste telefoongesprek is altijd gratis.
 5. Wij staan verdachten bij door heel Nederland en doen dit ook pro-deo. Wij kunnen altijd voor u nagaan of u hiervoor in aanmerking komt. Of wij de zaak pro-deo kunnen doen is ook altijd afhankelijk van de drukte in onze praktijk.
 6. Een verdachte mag een advocaat machtigen om voor hem of haar naar een OM hoorgesprek te gaan. De advocaat hoeft geen schriftelijke machtiging te laten zien. Het woord van de advocaat dat hij gemachtigd is, is voldoende.

Youtube

Wilt u liever een uitleg met bewegend beeld en dus geen lange stukken tekst lezen? Geen probleem. Ook op youtube geven we uitleg over de OM zitting.  Klik dan hier.

Advocaat OM hoorgesprek

 1. Na het eerste telefoongesprek kunnen wij snel voor u aan de slag. Het belangrijkste is dat wij snel het dossier krijgen. Dit hebben we meestal binnen een paar dagen. Wij gaan ook na of u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand. Dat is afhankelijk van uw inkomen. Als u hiervoor in aanmerking komt, betaalt de overheid bijna alle advocaatkosten.
 2. Wij sturen het dossier dan ook meteen naar u. Het voeren van de verdediging doen we namelijk samen met de cliënt. Daarna wordt een uitgebreide bel afspraak ingepland of een afspraak op kantoor. We hebben twee bezoeklocaties in Nederland; Rotterdam en Maastricht.
 3. Er wordt ook meestal een tweede bespreking ingepland. Dat doen we het liefst 1 dag of 2 dagen voor de OM zitting. Dan zit het nog vers in uw geheugen.
 4. Als het nodig is meer dan twee besprekingen te hebben als voorbereiding op de OM zitting, is dat natuurlijk geen probleem.
 5. Vanzelfsprekend gaan we ook met u mee naar de OM hoorgesprek om daar voor u het gevecht met justitie aan te gaan.

Kunnen jullie mij bijstaan als ik al een advocaat heb?

Ja, dat kan. Als u vanwege een reden niet tevreden bent over uw huidige advocaat, kunnen wij uw zaak overnemen. Het is namelijk zo dat u zich moet laten bijstaan door een advocaat waar u een goed gevoel bij heeft. Het gevoel dat u gewoon goed geholpen wordt. Als u contact met ons opneemt, leggen wij u uit hoe een dergelijke overname in zijn werk gaat.

Wat is een OM hoorgesprek?

Het is sinds 2008 mogelijk dat het openbaar ministerie een straf oplegt zonder tussenkomst van een rechter. Dit wordt een strafbeschikking genoemd. Wanneer het openbaar ministerie van plan is een strafbeschikking op te leggen, kunt u een oproep krijgen voor een zogenaamde OM hoorgesprek. Dit gebeurt altijd schriftelijk. Het woord zegt het eigenlijk al, het is een zitting van het openbaar ministerie waar geen rechter bij aanwezig is. Tijdens een OM zitting wordt u als verdachte gewezen op uw zwijgrecht. U hoeft namelijk geen verklaring af te leggen als u dat niet wilt.

 

De vertegenwoordiger van het openbaar ministerie neemt de inhoud van het dossier met u door en bespreekt ook uw persoonlijke omstandigheden. Indien een advocaat aanwezig is tijdens het OM hoogesprek krijgt de advocaat mogelijkheid verweer te voeren. Hierna krijgt u te horen of het openbaar ministerie van mening is dat het feit bewezen kan worden of dat de zaak moet worden geseponeerd. Hiervoor bestaat een lijst met sepotcodes.

 

De officier van justitie kan de zaak ook voorwaardelijk seponeren. Dat wil zeggen dat de officier u een proeftijd van 1 jaar oplegt. Als u binnen dat jaar geen strafbaar feit, pleegt wordt de zaak alsnog geseponeerd.

 

Als de vertegenwoordiger van het OM van mening is dat er genoeg bewijs is, krijgt u te horen welke straf wordt voorgesteld. Die straf hoeft u niet te accepteren. U kunt uw zaak altijd nog voorleggen aan de rechter.

 

Ons kantoor heeft meegewerkt aan een artikel van het NRC over strafbeschikkingen en OM zittingen. Dit artikel leest u hier

 

Een paar voorbeelden van onterechte strafbeschikkingen die wij zijn tegengekomen;

 

 • dossiers waar behalve een aangifte geen enkel ander bewijs was.
 • politieagenten die compleet tegenstrijdige verklaringen in het dossier hadden afgelegd.
 • duidelijke gevallen dat verdachten zich tegen een aanval mochten verdedigen en dus een beroep konden doen op noodweer.
 • medeschuld die aangevers bij een incident hadden etc.

 

25 Reacties

 1. OB

  Peter Hermens is een zeer goede advocaat. Daadkrachtig, efficiënt en helder over de stappen in het proces. Naast inhoudelijk sterk hebben we ook gemerkt dat hij invoelde wat het met ons deed. Gaf ons in een hectische periode ook rust. Zijn inzet leidde tot een goed resultaat. Dank! Zeker een aanrader.

 2. S O

  Peter Hermens is een geweldige advocaat. Hij heeft mij bijgestaan tijdens een OM zitting. Dankzij de goede en tijdige voorbereiding van hem zijn wij tot een goede uitkomst gekomen. Peter Hermens is goed bereikbaar en reageert snel. Een superfijne betrouwbare advocaat die ik iedereen aanraad.

 3. DH

  Mr Peter Hermens heeft mij recentelijk bijgestaan toen ik in aanraking kwam met justitie. Vriendelijk, betrokken, zeer deskundig, uiterst professioneel, en bijzonder goed in het managen van verwachtingen is hoe ik zijn stijl ervaren heb en daarnaast is hij ook empathisch ingesteld. Ik werd gerustgesteld toen ik voor moest komen en uiteindelijk heeft dit geleid tot een uitspraak van het OM waar ik heel blij mee ben! Heel veel dank voor alles Peter!

 4. M

  Beste,

  Afgelopen weken ben ik bijgestaan door Peter Hermens. In eerste instantie leek mijn toekomst is duigen te vallen. Allerlei tenlasteleggingen naar mijn hoofd gesmeten. Peter heeft mij op een zeer professionele manier bijgestaan, en mij goed voorbereid op de zitting. Uiteindelijk voor alles een sepot. Peter, ik ben je zeer dankbaar! Mocht ik in de toekomst ooit nog een advocaat moeten raadplegen, dan weet ik jou zeker te vinden.

 5. J. G

  Zeer goede ervaring met Peter Hermens als advocaat.

  Middels meneer Hermens grote kennis en lange ervaring in het vak hebben we mijn strafbeschikking tot een zo positief mogelijk resultaat kunnen brengen. Meneer Hermens kunt u perfect uitleggen wat u te wachten staat, wat zorgt voor meer rust in uw hoofd tijdens de zaak. Verder was ik erg te spreken over de professionaliteit, deskundigheid en responsiviteit van de heer Hermens. Ik hoefde dan ook nooit lang te wachten op een antwoord op de vragen die ik had. Mocht u te maken hebben met een strafrechtelijk juridisch geschil zijn de diensten van Peter Hermens en kantoor zeker een aanrader.

 6. M

  Top advocaat !

  Niks te klagen over Peter, nam zeker zijn tijd om alles aandachtig en goed te bespreken met je. Vooral belangrijk je goed voorbereiden op de zitting !

  Bedankt Peter ! Zeker een aanrader.

 7. A

  Echt uitstekende werk gedaan voor en tijdens de rechtzaak. Ruim de tijd genomen om mijn zaak te bespreken. Tijdig en wel alle benodigheden voor de zaak op orde gesteld.
  We waren voorbereid en positief ingesteld en als resultaat is de zaak geseponeerd. Mijn dankbaarheid is groot.

  Zeker aan te raden voor elk.

 8. G van t

  Ik heb een vraag. Moet voorkomen voor rijden zonder geldig rijbewijs. Bij de poltierechter. Waarom kan dit niet met zo’n om zitting?

  1. Hermens Advocatuur

   Geachte heer,

   dat heeft er met name mee te maken dat er voor het rijden zonder geldig rijbewijs in de regel een onvoorwaardelijke gevangenisstaf van twee weken gevraagd wordt door het openbaar ministerie. Een officier kan geen gevangenisstraf opleggen tijdens een OM zitting.

   Mocht ik verder iets voor u kunnen doen, hoor ik dat natuurlijk graag.

   Met vriendelijke groet,

   Peter Hermens advocaat.

 9. GM

  Super advocaat! Hard zijn best gedaan om de gewenste uitkomst waar te maken. Duidelijke en begripvolle man.

 10. Joanne

  Beste lezers ik geloof zelf nooit in die reacties maar advocaat hermens is supergoed in zijn werk. Hij Neemt de tijd om de zaak te bestuderen helpt je supergoed en hij bereid je voor op de zaak. Hij vecht voor je in die rechtbank tot het einde. Dus heeft u een advocaat nodig dan bent u bij advocaat hermens op de juiste adres. Topadvocaat

 11. Greet O

  Hoi,

  ik heb een vraag. Ik hoorde van een vriend van me dat je ook een voorwaardelijke straf ken krijgen. Klopt dat?

  1. Hermens Advocatuur

   Een officier van justitie kan geen voorwaardelijke straf opleggen. Dat kan alleen een rechter.

   Wat een officier van justitie wél kan in het kader van het woord voorwaardelijk, is de zaak voorwaardelijk seponeren en daar een proeftijd aan verbinden.

   Als ik nog iets meer voor u kan doen, hoor ik het graag.

   Peter Hermens, advocaat

 12. Renate

  Kan het iedereen aanbevelen om deze advocaten in te huren. Ik dacht niet dat de zaak goed zou aflopen. peter heeft zijn werk echt goed gedaan,

 13. B. H

  Heb al eerder advocaten gehad maar Peter Hermens helpt echt goed. Heeft hard zijn best gedaan bij de officier. Erg tevreden mee. Informatie op deze site ook top.

 14. D.

  Erg professionele hulp gekregen van Hermes van Spanje. Hermes van Spanje is een advocaat met 16 jaar ervaring in strafrecht en dat merk je ook tijdens dat je geholpen wordt.

 15. V P

  Als de OvJ bij een OM zitting kiest voor sepot, krijg je dan gelijk te horen welke code dat word? 01 of 02 etc. En als je een voorstel krijgt en er over wilt nadenken thuis, hoe moet je het accepteren/afwijzen? Per post of digitaal?

  1. Hermens Advocatuur

   Geachte,

   in uw vraagstelling ga ik er vanuit dat u geen advocaat bij zich had toen de officier van justitie besloot om over te gaan tot het sepot?

   Na de OM zitting krijgt de gewezen verdachte normaal gesproken een brief mee waarin staat dat de zaak wordt geseponeerd. Uit de brief zou moeten volgen wat de reden voor het sepot is geweest. De sepotcode 01 wordt maar heel zelden door het OM toegepast. Heeft u een brief meegekregen? En zo ja, wat staat er in?

   U kunt mij natuurlijk even bellen voor overleg. Dat maakt de lijnen nog wat korter. Mijn telefoonnummer is makkelijk op onze site te vinden.

   Met vriendelijke groet,

   Peter Hermens, advocaat.

 16. S. B.

  Zeer goede advocaat. Heeft me zeker gerust gesteld voor, tijdens en na de OM-zitting. Kan er zeker vanuit gaan dat u goed en snel geholpen word.

  Met Vriendelijk Groet,

 17. H.H R.

  Beste lezers,

  Advocaat Peter Hermens van Spanje, heeft mi een heel goed advies, en tevens morele ondersteuning gegeven, tijdens een OM zitting, ten onterechte tegen mij.De zaak is geseponeerd.

  Advocaat Peter Hermens gaat zeer professioneel te werk, en komt zijn afspraken na. Ik kan hem zeker aanbevelen.

  Met vriendelijke groet,

   1. S.H

    Zeer goede advocaat! Luisterd naar je verhaal, heeft mij ook gerust gesteld en geeft goede advies denk overal in mee. Ben super blij met de uitkomst!
    Dankbaar dat u er was voor mij
    Voor mij alleen maar 10e!!!

    Met vriendelijke groet,

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Geachte mevrouw,

   wanneer de officier van justitie na afloop van de TOM zitting tot de conclusie gekomen is dat u zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit en dat u daarom een schadevergoeding aan het vermeende slachtoffer moet betalen, heeft u inderdaad een aantekening op uw documentatie. Dit wordt ook wel een strafblad genoemd.

   Mochten wij nog iets voor u kunnen doen, dan horen wij dat vanzelfsprekend graag.

   Met vriendelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten
   http://www.hermensvanspanje.nl/

Plaats hier een openbare vraag of reactie