Heling

Wat is heling?

Heling is het krijgen, in bezit hebben of overdragen van een gestolen goed. Het is dus niet altijd nodig om het goed door te verkopen om te kunnen spreken van heling. Er bestaat een verschil tussen opzetheling en schuldheling: wanneer een verdachte weet dat het goed gestolen is, is er sprake van opzetheling. Als een verdachte redelijkerwijs had moeten of kunnen weten dat het om een gestolen goed ging, spreken we van schuldheling. Dat is een minder zwaar delict.

Ik word verdacht van heling. Wat nu?

De twee belangrijkste vragen die in de strafzaak spelen zijn;

  1. Is er überhaupt sprake van een gestolen goed?
  2. Wist u of had u moeten weten dat het om een gestolen goed ging?

Wanneer het antwoord op één van de beide vragen ontkennend is, dient een verdachte te worden vrijgesproken. In de praktijk zien wij dat de klemtoon in een helingszaak op de tweede vraag ligt. Hier is in de zittingszaal veel discussie over. Een voorbeeld: u koopt een gouden Rolex op marktplaats voor € 1000,00. Achteraf gezien blijkt die Rolex gestolen te zijn. Bij het bepalen van de vraag of u had moeten weten dat de Rolex wellicht gestolen is, wordt er in de strafzaak onder andere bekeken of € 1000,00 een redelijk bedrag was, of de verkoper al langere tijd actief was op marktplaats en het leveren van een certificaat.

Als u de dagvaarding heeft ontvangen, kunt u zien hoe ernstig het verwijt is. Indien u namelijk bent gedagvaard voor de politierechter, dan kunt u hieruit afleiden dat justitie niet uit is op een jarenlange gevangenisstraf. Bij de politierechter vraagt het openbaar ministerie vaak om een kortere taakstraf al dan niet in combinatie met een beperkte (voorwaardelijke) celstraf. Als u voor de meervoudige kamer moet komen, dan wil dat zeggen dat het openbaar ministerie waarschijnlijk van plan is een wat langere werkstraf of een celstraf tegen u te eisen.

Welke straf kan worden opgelegd?

De maximale straf die op opzetheling staat, is vier jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 82.000,-. De maximale straf voor schuldheling is één jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 82.000,-.
Met de juiste verdediging zal de maximale straf nooit worden opgelegd. Heeft u een dagvaarding ontvangen? Of bent u uitgenodigd voor verhoor? Neem contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op 035-3038110. U kunt ook ons online contactformulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wat is heling - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie