Gewapende overval

Wat is een gewapende overval?

In de volksmond spreek men van een gewapende overval wanneer er in juridische zin sprake is van een diefstal met geweld of afpersing met geweld.

Het verschil tussen diefstal en afpersing is – simpel gezegd – dat bij diefstal door de verdachte iets wordt weggenomen, terwijl bij afpersing het slachtoffer wordt gedwongen iets aan de verdachte af te geven. We spreken echter pas van een overval als er naast afpersing of diefstal ook sprake is geweest van geweld. Er wordt in de jurisprudentie al snel aangenomen dat er sprake is van een vorm van geweld. Zo wordt het duwen of trekken van een slachtoffer al als geweld aangemerkt.

Ik word verdacht van een gewapende overval. Wat nu?

Als u verdacht wordt van een gewapende overval en verwacht op korte termijn te worden aangehouden, dan dient u rekening te houden met het volgende:

 • Lees wat het betekent om een uitnodiging verhoor als verdachte te ontvangen.
 • U heeft zwijgrecht. Een goede advocaat zal u in het merendeel van de zaken adviseren om in het begin te zwijgen. U kunt altijd op een later moment nog besluiten een verklaring af te leggen. U kunt daarentegen nooit terug komen op een afgelegde verklaring.
 • Uw telefoon kan afgeluisterd worden en er kan worden meegekeken op social media. Bespreek telefonisch en online niets wat met de zaak te maken heeft.
 • Heeft u een dagvaarding ontvangen of een uitnodiging ontvangen voor verhoor, neem dan contact met ons op. U kunt ons bereiken op 035-3038110 of stuur een bericht via ons contactformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Welke straf kan worden opgelegd?

De straf voor een gewapende overval kan hoog zijn. U kunt maximaal 9 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen. Dat geldt zowel voor diefstal met geweld als voor afpersing met geweld. Deze maximale straf wordt echter zelden opgelegd. In de richtlijn die rechters hanteren voor het bepalen van de op te leggen straf staan de volgende strafverzwarende en strafverminderende omstandigheden:

 • kwetsbare slachtoffers
 • omvang schade
 • (aard en ernst) letsel
 • samenwerkingsverband
 • professionele werkwijze
 • recidive
 • soort wapen/voorwerp

Daarnaast is de hoogte van de straf afhankelijk van wat de verdachte precies heeft overvallen:

 • Bij een overval op een winkel (inclusief bank, benzinestation en postagentschap) wordt bij licht geweld vaak 2 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd en bij ander geweld 3 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.
 • Een overval op een geldtransport (inclusief geldloper) wordt bij licht geweld vaak gestraft met 30 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf en bij ander geweld 4 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.
 • Bij een overval op een vrachtwagen wordt bij licht geweld vaak 30 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd en bij ander geweld 4 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.
 • Bij een overval op een woning wordt bij licht geweld vaak 3 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd en bij ander geweld 5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

 

Gewapende overval - Problemen met justitie

2 Comments

  1. hermensvanspanje

   Dat is afhankelijk van heel veel omstandigheden. Ik noem er een paar; de mate van geweld, de impact van de overval, de waarde van wat er gestolen is en de vraag of er letsel is bij mensen. Er zijn verschillende manieren om van betrokkenheid te spreken. je hebt medeplegen en medeplichtigheid. Medeplichtigheid is aan de orde wanneer iemand bijvoorbeeld de vluchtauto heeft bestuurd.

   Mocht er iets concreets spelen op dit moment, lijkt het mij goed overleg te hebben. Je kunt me bellen op 0683568246.

   groeten,

   Peter Hermens
   Advocaat bij Hermens Van Spanje Advocaten

Plaats hier een openbare vraag of reactie