Verkrachting

Wat is verkrachting?

Verkrachting is strafbaar gesteld in artikel 242 Wetboek van Strafrecht. Dit artikel luidt als volgt:

 

Hij die door geweld of een andere feitelijkheid of bedreiging met geweld of een andere feitelijkheid iemand dwingt tot het ondergaan van handelingen die bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam, wordt als schuldig aan verkrachting gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of geldboete van de vijfde categorie.”

Wat betekent dit in normaal Nederlands?

 Er is sprake van verkrachting wanneer het lichaam van een ander seksueel wordt binnengedrongen tegen diens wil. Hier moet u vooral denken aan een vaginale of anale penetratie. Deze penetratie moet tegen de wil van het slachtoffer hebben plaatsgevonden, bijvoorbeeld door gebruik van geweld of bedreiging. Er moet daarom altijd worden bekeken of er sprake is van gebruikte ‘dwangmiddelen’.

 

Vele jaren werd het ‘seksueel binnendringen’ heel ruim geïnterpreteerd. Zo werd een gedwongen tongzoen al gezien als verkrachting. Dat is tegenwoordig anders. Het seksueel binnendringen wordt minder ruim geïnterpreteerd. Een tongzoen tegen iemands wil is dan ook geen verkrachting meer. Tegenwoordig valt dit eerder onder ontucht of wederrechtelijke dwang.

Ik word verdacht van verkrachting. Wat nu?

Verkrachting is vaak lastig te bewijzen. Meestal zijn er geen getuigen en staat het woord van het slachtoffer tegenover dat van de verdachte. Vaak wordt met behulp van DNA-technieken gezocht naar DNA-bewijs dat het verhaal van het slachtoffer ondersteund. Daarnaast wordt gekeken naar eventueel letsel als gevolg van het geweld dat gebruikt zou zijn.

 

Om tot een veroordeling te kunnen komen, zal uit het bewijs in ieder geval moeten blijken dat;

 

  • Er is sprake is van het seksueel binnendringen van het lichaam.
  • Het seksueel binnendringen tegen de wil van het slachtoffer heeft plaatsgevonden. De dwangmiddelen die hiervoor gebruikt zijn, moeten voldoende kracht hebben om van dwingen te kunnen spreken. Opzet is bij verkrachting ook vereist. Opzet ligt besloten in het dwingen. Wanneer een persoon een ander dwingt tot het verrichten van seksuele handelingen, namelijk het seksueel binnendringen, wordt aangenomen dat deze dader dit met opzet doet.

Welke straf kan worden opgelegd?

De maximale straf die op verkrachting staat, is twaalf jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 82.000,-. Als het slachtoffer erg jong was of als er geweld is gebruikt, kan dit strafverzwarend werken. Met een goede advocaat zal de maximale straf niet worden opgelegd. Indien u een zaak wilt bespreken, kunt u vanzelfsprekend telefonisch contact met ons opnemen. Vanwege de gevoeligheid van dergelijke zaken, maken wij dan een afspraak op kantoor. Wilt u liever worden teruggebeld? Geen probleem. U kunt dan het contactformulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

 

Wat is verkrachting - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie