Mensenhandel

Wat is mensenhandel?

Mensenhandel is strafbaar gesteld in artikel 273f van het Wetboek van Strafrecht. Het is ingewikkeld tekst die zelfs voor strafrechtspecialisten moeilijk te lezen is. Wij leggen het graag in normale mensentaal uit.

 • Bij mensenhandel gaat het altijd om de uitbuiting van een vermeend slachtoffer.  De mensenrechten van het slachtoffer moeten zijn geschonden. Mensenhandel vindt meestal plaats in een seksuele context, maar kan ook plaatsvinden in een andere context. Denk bijvoorbeeld aan een werknemer – werkgever relatie. Dat laatste wordt ook wel economische uitbuiting genoemd.
 • Het artikel dat mensenhandel strafbaar stelt, kent vele verschillende vormen. Het is aan het openbaar ministerie te kiezen welke vorm of vormen op de dagvaarding komen. Hier moet bijvoorbeeld worden gedacht dwang, fraude, afpersing of misleiding dat als middel wordt gebruikt om tot uitbuiting te komen.

Goed om te weten

Mensenhandel wordt door het openbaar ministerie gezien als een zeer ernstig strafbaar feit. Vanuit de politiek is er ook grote druk om dit delict te bestrijden en op te pakken. Justitie zal er veel aan doen om verdachten in voorlopige hechtenis te krijgen en te houden. Lees hier meer over voorlopige hechtenis.

Het is goed om bij de volgende zaken stil te staan;

 

 • De bewijslast voor het openbaar ministerie is behoorlijk hoog. Iemand voor zich laten werken in de prostitutie of een andere sector zorgt er niet automatisch voor dat iemand kan worden veroordeeld voor mensenhandel. Zo moet er gekeken worden of het paspoort van iemand wordt afgenomen. Of dat de werktijden voor iemand worden bepaald. Of dat het grootste gedeelte van het loon moet worden ingeleverd.
 • Het komt met regelmaat voor dat er aangifte wordt gedaan, terwijl er onvoldoende bewijs is voor een veroordeling. Alleen een aangifte is namelijk niet genoeg voor een veroordeling. In de juridische wereld wordt dit aangeduid met ‘één getuige is geen getuige’. Er zal meer bewijs moeten zijn. Denk hier aan verklaringen van andere personen dan de persoon die aangifte heeft gedaan. Maar ook wanneer er een aangifte ligt plus een belastende getuigenverklaring en foto’s van letsel wil dit niet meteen zeggen dat er voldoende bewijs is. Dit moet van geval tot geval worden bekeken. Een goede advocaat kan het bewijs naast elkaar zetten en kijken of het openbaar ministerie genoeg bewijs heeft.

Advocaat mensenhandel

Het is natuurlijk ook mogelijk dat u deze pagina leest, omdat uw partner, familielid of goede vriend is aangehouden. Mocht dit het geval zijn, kunt u natuurlijk ook gewoon contact met ons opnemen om eens overleg met ons te hebben hoe we de zaak zien.

 

 • Ons kantoor Zuketto Hermens Advocaten is een gespecialiseerd strafrechtkantoor. Wij staan verdachten in heel Nederland bij en hebben twee bezoeklocaties waar u snel langs kunt komen; Rotterdam en Maastricht.
 • Ons telefoonnummer is 0683568246. Dan krijgt u meteen strafrechtadvocaat Peter Hermens aan de lijn. U hoeft uw verhaal dus niet eerst aan een secretaresse uit te leggen. Wilt u liever worden teruggebeld? Vul het online contactformulier dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
 •  Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
 1. Het is belangrijk eerst het dossier te krijgen. Onze cliënten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken.
 2. Als onze cliënten gedetineerd zijn, komen we regelmatig langs in de PI.
 3. De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen. Hier wordt goed over nagedacht.
 4. Onze cliënten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
 5. Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen. Verder is het ook afhankelijk van de drukte in onze praktijk of wij de zaak pro-deo kunnen doen.

Ik heb al een advocaat, maar ik ben niet tevreden

Het is belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij de advocaat die u nu bijstaat. Of de advocaat die uw partner, ouder, kind of goede vriend nu bijstaat. Als u dat gevoel niet heeft, wordt de verdediging niet goed genoeg gevoerd. Als iemand naar ons overstapt, krijgen wij vaak te horen dat die advocaat slecht bereikbaar is, het dossier niet genoeg kent, net niet creatief genoeg is in het bedenken van oplossingen of dossierstukken niet wilt delen. Dat kan niet de bedoeling zijn.

 

Natuurlijk kunt u naar ons overstappen als u gewoon niet tevreden genoeg bent over uw huidige advocaat. Als u contact met ons opneemt, leggen wij u hoe dit in zijn werk gaat en kijken we of er een wederzijdse klik is. Want ook die wederzijdse klik is heel belangrijk.

Welke straf kan worden opgelegd?

 • De maximale straf die op mensenhandel staat, is vijftien jaar gevangenisstraf of een geldboete van 82.000 euro.
 • Het bovengenoemde zijn natuurlijk de maximumstraffen. Die worden zelden opgelegd. Bij het bepalen van de straf gaat het altijd om;
 1. De omstandigheden waaronder het feit is gepleegd
 2. de persoon van de verdachte
 3. de proceshouding van de verdachte
 4. hoe verwijtbaar het handelen van de verdachte is geweest

Wat is mensenhandel - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie