Mensenhandel

Wat is mensenhandel?

Mensenhandel is strafbaar gesteld in artikel 273f van het Wetboek van Strafrecht. Het is een gigantische lap tekst die zelfs voor strafrechtspecialisten moeilijk te lezen is. Wij willen het graag in normale mensentaal uitleggen.

 

Bij mensenhandel gaat het altijd om de uitbuiting van een slachtoffer.  De mensenrechten van het slachtoffer moeten zijn geschonden. Mensenhandel vindt meestal plaats in een seksuele context, maar kan ook plaatsvinden in een andere context. Denk bijvoorbeeld aan een werknemer – werkgever relatie.

 

Het artikel dat mensenhandel strafbaar stelt, kent vele verschillende vormen. Het is aan het openbaar ministerie te kiezen welke vorm of vormen op de dagvaarding komen. Hier moet bijvoorbeeld worden gedacht dwang, fraude, afpersing of misleiding dat als middel wordt gebruikt om tot uitbuiting te komen.

Goed om te weten.

Mensenhandel wordt door het openbaar ministerie gezien als een zeer ernstig strafbaar feit. Vanuit de politiek is er ook grote druk om dit delict te bestrijden en op te pakken. Justitie zal er veel aan doen om verdachten in voorlopige hechtenis te zetten en te houden. Lees hier meer over voorlopige hechtenis.

Het is goed om bij de volgende zaken stil te staan;

 

  • De bewijslast voor het openbaar ministerie is behoorlijk hoog. Iemand voor zich laten werken in de prostitutie of een andere sector zorgt er niet automatisch voor dat iemand kan worden veroordeeld voor mensenhandel. Zo moet er gekeken worden of het paspoort van iemand wordt afgenomen. Of dat de werktijden voor iemand worden bepaald. Of dat het grootste gedeelte van het loon moet worden ingeleverd.
  • Het komt met regelmaat voor dat er aangifte wordt gedaan, terwijl er onvoldoende bewijs is voor een veroordeling. Alleen een aangifte is namelijk niet genoeg voor een veroordeling. In de juridische wereld wordt dit aangeduid met ‘één getuige is geen getuige’. Er zal meer bewijs moeten zijn. Denk hier aan verklaringen van andere personen dan de persoon die aangifte heeft gedaan. Maar ook wanneer er een aangifte ligt plus een belastende getuigenverklaring en foto’s van letsel wil dit niet meteen zeggen dat er voldoende bewijs is. Dit moet van geval tot geval worden bekeken. Een goede advocaat kan het bewijs naast elkaar zetten en kijken of het openbaar ministerie genoeg bewijs heeft.

Wat kunnen wij voor u doen?

Onze strafrechtadvocaten hebben met grote regelmaat cliënten succesvol bijgestaan die werden verdacht van mensenhandel. Het dossier in deze zaken kan omvangrijk zijn. Dan is het zaak elke letter twee of drie keer te lezen om te zien of er dingen niet kloppen. Misschien is het nodig dat er getuigen moeten worden gehoord. In zaken als deze is het niet ongebruikelijk dat de personen die aangifte hebben gedaan aan een langdurig verhoor worden onderworpen. Als wij een verdachte bijstaan, garanderen wij de beste verdediging.

 

U kunt uw zaak altijd aan ons voorleggen en bespreken. Vanwege de gevoeligheid van dit soort zaken, wordt er een bespreking op kantoor ingepland. Wij zijn bereikbaar op 0683568246. U kunt ook het contactformulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Welke straf kan worden opgelegd?

De maximale straf die op mensenhandel staat, is vijftien jaar gevangenisstraf of een geldboete van 82.000 euro. Met de juiste verdediging zal de maximale straf niet worden opgelegd.

Wat is mensenhandel - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie