Poging doodslag

Wat is poging doodslag?

De advocaten van ons kantoor gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij willen verdachten zo goed mogelijk bijstaan en zo goed mogelijk van informatie voorzien. U krijgt bij ons meteen advies.

 

Om te kunnen spreken van een poging doodslag moet het openbaar ministerie kunnen bewijzen dat een verdachte van plan was iemand van het leven te beroven, terwijl de uitvoering niet is voltooid. Het is vereist dat de verdachte dit opzettelijk heeft gedaan. Zonder opzet is er geen sprake van een poging tot doodslag. Er zijn twee soorten van opzet;

 

 1. het klassieke opzet. Hier is aan voldaan wanneer er voldoende bewijs dat een verdachte willens en wetens iemand heeft willen vermoorden.
 2. het voorwaardelijk opzet. Hier is aan voldaan wanneer een verdachte bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat hij iemand zou kunnen vermoorden

 

In de zittingszaal gaat het met name gaan om het voorwaardelijke opzet. Daar wordt vaak stevig debat over gevoerd in de Nederlandse zittingszaal. Dat wat het openbaar ministerie ziet als poging doodslag, hoeft natuurlijk geen poging doodslag te zijn. Dit oordeel is altijd aan de rechter.

Welke gevallen van poging doodslag zijn denkbaar?

De gevallen die in de praktijk het meeste voorkomen zijn;

 

 1. Het steken met een mes. Wanneer vaststaat dat de verdachte iemand met een mes heeft gestoken, zal er altijd gekeken moeten worden naar de plek waar iemand is gestoken. Verder is de lengte van snijwond en de lengte van het lemmet van groot belang. Verder moet er goed worden bekeken wat er in de letselbeschrijving staat van de forensisch arts.
 2. Het schieten met een pistool of revolver. Ook hier is het van groot belang om te kijken naar de plek waar iemand is geraakt. De vraag zal zijn of er vitale organen geraakt zijn. Daarnaast wordt er door de rechter gekeken naar het kaliber van de kogels waarmee geschoten is.
 3. Het dichtknijpen van de keel. Het meest belangrijk in dit soort zaken is de duur en de kracht waarmee de keel is dichtgeknepen.

Natuurlijk zijn er ook andere vormen denkbaar, maar deze komen in de praktijk minder vaak voor

Wat kunnen wij voor u doen?

Het openbaar ministerie kan ver gaan wanneer iemand wordt verdacht van een poging doodslag. Verdachten worden vaak aangehouden en voor een langere tijd in voorlopige hechtenis gezet. De gevangenisstraffen die hiervoor worden opgelegd, kunnen hoog zijn. Het is dus belangrijk dat de hulp van een gespecialiseerde advocaat wordt ingeroepen. Wij hebben dit specialisme. Onze advocaten hebben al vaak verdachten succesvol bijgestaan die werden verdacht van poging doodslag.

 

Wij garanderen de beste verdediging werken als volgt;

 

 • Wij zorgen er altijd voor dat onze cliënten over het hele dossier beschikken.
 • Indien onze cliënten gedetineerd zijn, komen we regelmatig langs.
 • De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald.Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen.
 • Pro-deo is mogelijk.
 • Wij benaderen vaak zelf een medisch deskundige om ons te laten voorlichten. Bevindingen van een arts zijn namelijk belangrijk.
 • U kunt altijd telefonisch contact met ons opnemen, ook buiten kantoortijd. Strafrechtadvocaat Peter Hermens zal u dan te woord staan. U kunt ook het online contactformulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Welke straf kan er worden opgelegd?

Op doodslag staat een maximale gevangenisstraf van 15 jaar. Volgens de wet kan die gevangenisstraf met 1/3 worden verlaagd wanneer het gaat om een poging. Er kan dus maximaal 10 jaar gevangenisstraf worden opgelegd. Met de juiste verdediging zal die maximale straf niet worden opgelegd.

2 Reacties

 1. N A

  Mijn partner zit nu al 3 dagen in hechtenis en in alle beperkingen. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag en daarom zoek ik een goede en strijdlustige advocaat!

  1. Hermens Advocatuur

   Geachte,

   We zijn goed in wat we doen en zeker ook strijdlustig. Vanwege grote drukte in mijn praktijk, kan ik de zaak zelf helaas niet oppakken. Ik stel voor dat u mij even belt. Al naar gelang waar de zaak speelt, kan ik bekwame collega’s aanraden.

   Met vriendelijke groet,

   Peter Hermens, advocaat

Plaats hier een openbare vraag of reactie