Drugssmokkel

Wat is drugssmokkel?

Het is niet toegestaan om drugs te produceren, te verhandelen, te bezitten of te smokkelen. Strafbare feiten met betrekking tot drugs staan in de Opiumwet. Bij de Opiumwet zijn twee lijsten gevoegd, lijst I en lijst II. Over het algemeen kan worden gezegd dat lijst I harddrugs bevat en lijst II softdrugs. De straffen voor strafbare feiten met harddrugs zijn dan ook hoger dan de straffen voor strafbare feiten ten aanzien van softdrugs. Deze hebben dus aparte wetsartikelen gekregen.

Drugssmokkel, het binnen of buiten het grondgebied van Nederland brengen van drugs, is verboden. Zowel drugs vanuit Nederland naar het buitenland uitvoeren, als drugs vanuit het buitenland Nederland invoeren mag niet.

Artikel 2 onder A stelt het smokkelen van harddrugs strafbaar. Volgens artikel 3 onder A is het smokkelen van softdrugs vervolgens ook verboden.

Ik word verdacht van drugssmokkel. Wat nu?

 Wanneer u wordt verdacht van drugssmokkel zijn verschillende aspecten van belang. Allereerst moet worden vastgesteld of u wordt verdacht van het smokkelen van harddrugs of softdrugs. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of de gedragingen daadwerkelijk onder ‘smokkelen’ vallen.

Zo heeft de Hoge Raad geoordeeld dat iemand ook drugs heeft gesmokkeld als diegene in het buitenland wordt aangehouden vóórdat hij/zij op het vliegtuig is gestapt. Dit klinkt gek, omdat de drugs nooit in Nederland zijn aangekomen. Dit valt echter toch onder smokkel, omdat de drugs wel waren aangekomen als de dader niet was ontdekt.

Eenzelfde uitspraak is gedaan als het gaat om de uitvoer van drugs. U kunt ook worden veroordeeld voor het uitvoeren van drugs als u nog voor de grens wordt aangehouden. Hierachter schuilt dezelfde gedachte als bij het vorige voorbeeld: als de persoon in kwestie niet was aangehouden, waren de drugs het buitenland wel ingekomen.

Drugsrunners en drugskoeriers

In de volksmond worden drugsrunners of drugskoeriers ook vaak gekoppeld aan drugssmokkel. Juridisch gezien ligt dit iets anders. Het vervoeren van drugs van punt A naar punt B binnen Nederland valt onder artikel 2 (harddrugs) onder B of artikel 3 onder B (softdrugs). Een drugsrunner is een drugshandelaar die op zoek gaat naar drugstoeristen om hen drugs te verkopen. De focus van een drugsrunner ligt vaak echt op de toeristen. Een  drugskoerier is echter iemand die juist op verzoek drugs vervoert. Dit vervoer vindt op verschillende manieren plaats.

Welke straf kan worden opgelegd?

Het in- en uitvoeren van harddrugs wordt zwaarder gestraft dan het in- en uitvoeren van softdrugs. Voor de smokkel van softdrugs kan maximaal 4 jaar gevangenisstraf of een boete van 82.000 euro worden opgelegd, aldus artikel 11 lid 4 van de Opiumwet. Volgens artikel 10 lid 5 van de Opiumwet kan er bij de smokkel van harddrugs echter maximaal 12 jaar gevangenisstraf of een boete van 82.000 euro worden opgelegd. Wanneer er sprake is van het smokkelen van drugs de gevangenis in of het vervoeren van drugs van punt A naar punt B binnen Nederland, gelden andere straffen.

Wordt u verdacht van drugssmokkel, heeft u een uitnodiging gekregen voor verhoor, neem dan contact op met een gespecialiseerd advocaat. Wij zijn bereikbaar op 035-3038110. U kunt ook ons contactformulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Drugssmokkel - Problemen met justitie

2 Comments

 1. B.L.

  wat kan men krijg voor drogssmokkel voor vliegickkette naar je geliefde in ned om dat mijn vriendine dat heef gedaan vr gr b.l.

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Geachte,

   uw zou ons iets meer details moeten geven om een een goed antwoord te kunnen geven. Wat we wel kunnen zeggen is dit: indien iemand vliegtickets koopt voor iemand anders zonder dat degene weet dat die ander drugs gaat smokkelen, is dit niet per se strafbaar. Er zou al meer bewijs moeten zijn.

   Indien wij meer voor u kunnen doen, horen wij het vanzelfsprekend graag.

   Met vriendelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten
   http://www.hermensvanspanje.nl/

Plaats hier een openbare vraag of reactie