Drugssmokkel

Wat is drugssmokkel?

Bij ons geen typische advocatentaal met moeilijke woorden. Gewoon een duidelijke uitleg. We vinden namelijk dat ook moeilijke onderwerpen makkelijk moeten worden uitgelegd.

 

Drugssmokkel is geen juridische term. U zult het woord drugssmokkel dus ook niet tegenkomen in het wetboek. Waar gaat het om?

 

Alles met betrekking tot drugs is te vinden in de Opiumwet. Bij de Opiumwet zijn twee lijsten gevoegd, lijst I en lijst II. Over het algemeen kan worden gezegd dat lijst I harddrugs bevat en lijst II softdrugs. De straffen voor strafbare feiten met harddrugs zijn hoger dan de straffen voor strafbare feiten ten aanzien van softdrugs. Deze hebben dus aparte wetsartikelen gekregen.

 

Wanneer je het woord drugssmokkel juridisch vertaald, hebben we het over binnen of buiten het grondgebied van Nederland brengen van drugs. Er zit dus altijd een internationale component aan. Het binnen of buiten het Nederlandse grondgebied brengen wordt in de rechtspraak ruim uitgelegd.

Een voorbeeld uit de praktijk.

We willen een voorbeeld geven om zo te laten zien hoe ruim dit wordt uitgelegd.

 

In een auto ligt een partij drugs. De verdachte die de auto bestuurt vertrekt vanuit Amsterdam en rijdt richting het Oosten van Nederland. Op 25 kilometer van de Duitse grens wordt hij aangehouden. De verdachte werd namelijk in de gaten gehouden door de politie. Wanneer justitie met voldoende mate van zekerheid kan aantonen dat de verdachte de Duitse grens zou zijn overgegaan met de drugs, kan hij worden veroordeeld voor drugssmokkel.

 

Die ruime interpretatie van smokkel kent wel zijn grenzen. Een verdachte had bemiddeld tussen verkopers en kopers van drugs. De kopers kwamen uit Nederland. De drugs lag letterlijk nog te dobberen in Colombia. Er werd nog niet begonnen met het vervoeren van de drugs naar Nederland, omdat de kredietwaardigheid van de kopers nog moest worden gecheckt. Volgens de Hoge Raad was er nog geen begin van de uitvoer van Nederland. Die uitspraak leest u hier.

Verdacht van drugssmokkel. Wat nu?

 • Hoewel Nederland verhoudingsgewijs minder streng straft dan andere landen, worden verdachten snel in voorlopige hechtenis geplaatst. Het ligt aan de inhoud van het dossier en hoe snel het onderzoek vordert, hoe lang die voorlopige hechtenis duurt.
 • Na de arrestatie worden verdachten vaak in beperkingen gezet. Die beperkingen mogen niet langer duren dan strikt noodzakelijk.
 • In de meeste zaken is er sprake van een omvangrijk dossier. Dat heeft er vaak mee te maken dat het onderzoek van justitie vaak al lang duurt en dat er meerdere verdachten zijn. Daarbij wordt ook vaak gebruik gemaakt van bijzondere opsporingsbevoegdheden. Dat zijn bevoegdheden waarmee de overheid opspoort. Denk hier aan het tappen van telefoons, het observeren van verdachten of het inzetten van infiltranten. Om dit te kunnen doen, moet justitie zich aan veel regels houden. Houdt de overheid zich hier niet aan, dan kan dit consequenties hebben voor de rechtmatigheid van het onderzoek.
 • Aangezien het dossier vaak omvangrijk is, is het als advocaat belangrijk dit dossier meerdere keren te lezen. We zijn het vaak tegengekomen dat justitie toch grote fouten maakte. Fouten waar je pas achter kwam nadat je het dossier voor de tweede of derde keer gelezen had.

Wie zijn wij en wat kunnen wij voor u doen?

 • Ons kantoor Zuketto Hermens Advocaten heeft vele verdachten bijgestaan in grote drugszaken. Iets dat wij met succes hebben gedaan. Ons telefoonnummer is 0683568246. U krijgt meteen strafrechtadvocaat en partner van kantoor Peter Hermens aan de lijn.
 • Wilt u liever worden teruggebeld? Geen probleem. Vul dan het online contactformulier dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
 • Mocht u het zo zijn dat u dit leest, omdat uw partner, familielid of goede vriend vastzit en u wilt weten hoe wij de zaak zien, mag u natuurlijk altijd contact opnemen voor een gesprek.
 •  Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
 1. Het allerbelangrijkste dat er in het begin gedaan moet worden, is het krijgen van het dossier. Onze cliënten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken. Meestal doen we zo’n bespreking op kantoor, maar het kan ook telefonisch.
 2. Indien onze cliënten gedetineerd zijn, komen we regelmatig langs.
 3. De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen.
 4. Onze cliënten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
 5. Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen.
 6. Wij staan in heel Nederland onze cliënten bij.

Welke straf kan worden opgelegd?

Het in- en uitvoeren van harddrugs wordt zwaarder gestraft dan het in- en uitvoeren van softdrugs. Voor de smokkel van softdrugs kan maximaal 4 jaar gevangenisstraf of een boete van 82.000 euro worden opgelegd. Volgens artikel 10 lid 5 van de Opiumwet kan er bij de smokkel van harddrugs echter maximaal 12 jaar gevangenisstraf of een boete van 82.000 euro worden opgelegd. Wanneer er sprake is van het smokkelen van drugs de gevangenis in of het vervoeren van drugs van punt A naar punt B binnen Nederland, gelden andere straffen.

 

 

4 Reacties

 1. M.

  Wat zijn de straffen van cocaïne smokkel van Frankrijk of Duitsland naar Nederland toe op minderjarige leeftijd?

  1. Hermens Advocatuur

   Geachte heer,

   uw vraag is van veel omstandigheden afhankelijk; Wat is de exacte leeftijd van de minderjarige? Wat is de hoeveelheid verdovende middelen? Hoe is het vervoerd? Waar wordt de zaak vervolgd?

   Als het hier om een concrete zaak gaat, kunt u mij bellen. Ik ben bereikbaar op 0683568246. Dat gesprek is vanzelfsprekend geheel vertrouwelijk.

   Met vriendelijke groet,

   Peter Hermens, advocaat

 2. B.L.

  wat kan men krijg voor drogssmokkel voor vliegickkette naar je geliefde in ned om dat mijn vriendine dat heef gedaan vr gr b.l.

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Geachte,

   uw zou ons iets meer details moeten geven om een een goed antwoord te kunnen geven. Wat we wel kunnen zeggen is dit: indien iemand vliegtickets koopt voor iemand anders zonder dat degene weet dat die ander drugs gaat smokkelen, is dit niet per se strafbaar. Er zou al meer bewijs moeten zijn.

   Indien wij meer voor u kunnen doen, horen wij het vanzelfsprekend graag.

   Met vriendelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten
   http://www.hermensvanspanje.nl/

Plaats hier een openbare vraag of reactie