De voorwaardelijke straf

Wat is een voorwaardelijke straf?

Een ‘voorwaardelijke straf’ is een speciale vorm van strafoplegging. Het houdt in dat de opgelegde straf wel wordt opgelegd, maar dat deze (nog) niet ten uitvoer wordt gelegd onder bepaalde voorwaarden.

De voorwaardelijke straf wordt altijd gekoppeld aan een proeftijd. Meestal legt de rechter een proeftijd op van 2 jaar. Het is echter ook mogelijk een veroordeelde een proeftijd van 10 jaar op te leggen. Een dergelijk lange proeftijd zien wij in de praktijk vrijwel alleen in zedenzaken. Binnen die proeftijd mag de veroordeelde de algemene en bijzondere voorwaarden niet overtreden. Als het openbaar ministerie van mening is dat een veroordeelde zich niet aan die voorwaarden heeft gehouden, komt er nieuwe zitting bij de rechter. In juridisch taalgebruik wordt dit een vordering tot tenuitvoerlegging genoemd.

Wat kunnen wij voor u doen?

Heeft u een voorwaardelijke straf opgelegd gekregen, maar wilt u hier overleg over? Of is het openbaar ministerie van mening dat u de algemene en/of bijzondere voorwaarden heeft overtreden? Bel onze gespecialiseerde advocaten voor een passend advies. Het eerste gesprek is altijd gratis. Wij zijn bereikbaar op 0683568246. U kunt ook het contactformulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

De voorwaardelijke straf - Problemen met justitie

2 Reacties

 1. j

  het niet nakomen of weigeren van de “bijzondere voorwaarden” is toch geen strafbaar feit,.. als dit voor de wet geen strafbaar feit is waarom kan een OvJ dan een TUL eisen? wanneer de rechter deze TUL toe wijst dan kan de onvoorwaardelijke straf dus niet nog een keer opgelegd worden toch? en is het niet zo dat je dubbel gestraft wordt n.l de originele straf, en daarna de TUL door de voorwaarden niet na te komen!

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Geachte,

   het is inderdaad juist dat het onvoorwaardelijke gedeelte van de straf niet nog een keer wordt opgelegd na toewijzing van de TUL. Voor wat betreft uw eerste vraag, dit is een keuze van de wetgever geweest. Ik begrijp heel goed dat u dit wonderlijk vindt. Het idee van de wetgever is geweest dat een gewezen verdachte nog een extra kans krijgt in de vorm van bijzondere voorwaarden zoals een locatieverbod. Indien de gewezen verdachte zich daar niet aan houdt, kan hij worden geconfronteerd met een TUL.

   Indien er nog iets is dat wij voor u kunnen doen, dan horen wij dat vanzelfsprekend graag.

   Hermens Van Spanje Advocaten
   http://www.hermensvanspanje.nl/

Plaats hier een openbare vraag of reactie