Hoge Raad

Wat is de Hoge Raad?

Een verdachte kan beroep aantekenen tegen het arrest van het gerechtshof bij de Hoge Raad der Nederlanden: dit is het hoogste rechtsprekende orgaan van Nederland. Dat noemt men cassatie. Het is in de regel alleen mogelijk tegen beslissingen van het gerechtshof. Er kan in cassatie alleen worden geklaagd over de toepassing van het recht door de raadsheren (rechters) van het gerechtshof. Er vindt dus een discussie plaats over de toepassing van de rechtsregels. De feiten van een strafzaak worden niet behandeld. Die staan vast. Cassatie is in de regel alleen mogelijk tegen beslissingen van het gerechtshof. Een uitzondering hierop is bijvoorbeeld tegen een beslissing van de rechtbank over een klaagschrift tegen inbeslagname.

Voordat er naar de zaak gekeken wordt, brengt de Advocaat-generaal advies uit. De advocaat van de verdachte mag op deze conclusie reageren. In de praktijk wordt het advies van de Advocaat-generaal vaak gevolgd.

Wat is cassatie - Problemen met justitie

2 Reacties

  1. F

    Hallo ik heb een vraag ik heb bij een hoger beroep zitting “tegen karton rechter, die mijn vaste contract ontbond bij een bedrijf) gevraagd om een vergoeding. de karton rechter zei dat ze niet genoeg reden hadden om mij te onts \aan, maair contract werd toch ontbonden ivm verstoorde arbeidsverhouding.. hogerberoep gehad over een vergoeding waar ik recht op vond te hebben (werkgever en neem hiervoor andere vertrouwdere advocaat in handen, die mij al vaker mij goed had vertegenwoordigd. geef bij intake gelijjk aan dat vorige advocaat kansen heeft laten liggen, veel te weinig “mijn verhaal” wou vertellen. ik wou dit beter aanvechten en had hier een gewoon “advocaat tarief” betalen voor over.

    Tot op heden is geen bedrag betaalt voor mijn rechtsbijstand, en is de inzet ook tot elke keer op de laatste dagen na, bijzonder matig geweest. Natuurlijk alle lof voor hun om dit er even bij te willen doen gratis, maar mijn verhaal kwam neer op bewezen slecht werknemers-schap, pesterij over verleden, kwetsbare werknemer, word op non-actief gezet, kan nergens meer iets van bewijzen (email op werkstation van werkgever. onterecht tbeschuldiginm. tijdens de de zitting kwam naar voren dat is 18jan 2021 al begon

    We zijn in totaal 4x door de rechters de gang op gestuurd om met de tegenpartij over een bedrag eens worden, maar werkgever wou geen kant op. aanbod was dat ze teveel geld hadden overgemaakt per ongeluk (1500euro), dit mocht ik dan houden. Mijn advocaat bleef van mening dat ik daar tevreden mee moest, haalde persoonlijke maleur over arbeidrchtzakern erbij (hij was strafrechtadvocaat) , en heeft me uiteindelijk een handtekening laten zetten onder iets waar ik het niet eens mee was.

    Hij had gewoonweg te weinig tijd genomen om alles is goed en wel in orde te maken, en op alle punten in te gaan. Hij had ee

    Is hier uiteindelijk nog op terug te komen op wat voor manier dan ook, hoe dan?, binnen hoeveel tijd moet zoeits gebeuren?

    Gr Fokke

    1. Hermens Advocatuur

      Geachte heer,

      dank voor uw bericht, maar ik vrees dat u bij ons niet aan het juiste adres bent. Ons kantoor die deze website heeft opgesteld is alleen gericht op het strafrecht. Uw vraag ziet op een arbeidsrechtelijke kwestie en ziet dus op iets waar wij geen verstand van hebben.

      Met vriendelijke groet,

      Peter Hermens advocaat

Plaats hier een openbare vraag of reactie