Brief ontvangen van de bank

Ik heb een brief ontvangen van de bank. Zij willen aanvullende informatie. Wat nu?

Het kan gebeuren dat u opeens een brief krijgt van de bank. Een brief waarin de bank verzoekt om aanvullende informatie over het gebruik van de betaalrekening. De bank wil dan uitleg over transacties. Denk aan stortingen of overboekingen.

 

Het kan zelfs zover gaan dat de bank het al heeft over het opzeggen van de bankrelatie, u willen opnemen in het incidentenregister of extern verwijzingsregister.

 

De advocaten van ons kantoor gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij willen mensen gewoon zo goed mogelijk bijstaan en zo goed mogelijk van informatie voorzien. U krijgt bij ons meteen advies.

 

Wij staan voor deze problemen ondernemers bij en privépersonen die grotere transacties moeten uitleggen. De zogenaamde geldezels (money mules) staan wij in de regel niet bij.

Waarom stuurt de bank mij een brief?

In de Europese politiek is het tegengaan van witwassen steeds belangrijker geworden. De verantwoordelijkheid om witwassen te bestrijden is daarbij ook neergelegd bij financiële dienstverleners zoals banken. Een aantal van die dienstverleners hebben al torenhoge boetes opgelegd gekregen, omdat ze onvoldoende deden om witwassen tegen te gaan. Complete klantenbestanden werden doorgelicht. Steeds meer mensen en bedrijven krijgen dus een brief op de mat. De bank moet dus toezicht houden en wil uitleg.

 

Op 8 juli 2020 werd in verschillende landelijke media bekend gemaakt dat verschillende banken op grote schaal gaan samenwerken tegen witwassen. Dat kunt u onder andere hier lezen

 

In die brieven van de bank wordt eigenlijk altijd verwezen naar de Wft en Wwft. Dat zijn twee wetten die ook veel verplichtingen bevatten voor banken. De Wft staat voor Wet op het financieel toezicht. De Wwft staat voor de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

Hoe zit het met contant geld?

Het hebben van contant geld is natuurlijk niet verboden. Betalen met contant geld of betaald worden met contant geld is ook niet verboden. Toch ligt contant geld onder het vergrootglas. Dat heeft allemaal te maken met de eerder genoemde Wwft. Die wet heeft daarbij ook grote consequenties voor ondernemers die dure spullen verkopen. Denk aan autoverkopers, juweliers etc. Wij merken dat deze ondernemers steeds vaker een brief krijgen van de bank.

 

Ook hier kunnen wij helpen. Wij leggen de regels uit, schrijven voor u de reactie aan de bank en helpen bij het opzetten van beleid.

Wat is witwassen precies?

Wij hebben op deze website een uitgebreid artikel over alle ins and outs van witwassen. Dit artikel lees u hier

Opzeggen bankrelatie, intern en extern verwijzingsregister.

Opzeggen bankrelatie

De bank kan ver gaan in hun maatregelen. Zo kan een bankrekening worden geblokkeerd en kan de bankrelatie worden opgezegd. Ook wanneer iemand bijvoorbeeld al zijn hele leven bij die bank gebankierd heeft. De toon die de bank hiervoor kiest, is regelmatig niet zo prettig. Het gebeurt dat u in een brief wordt beschuldigd van fraude zonder dat u de mogelijkheid heeft gekregen uit te leggen hoe het met de transactie zit.

Intern verwijzingsregister

Het interne verwijzingsregister wordt ook wel het incidentenregister genoemd. Een opname hierin is in beginsel alleen toegankelijk voor de organisatie die overgaat tot opname. Een voorbeeld: de bank X is van mening dat er sprake is van frauduleuze overboekingen. De persoon om wie het gaat, wordt opgenomen in het incidentenregister. Die opname is dus niet toegankelijk voor bank Y en Z.

Extern verwijzingsregister

Een van de meest vergaande maatregelen die de bank kan nemen, is het opnemen in het externe verwijzingsregister. Dit wordt afgekort als EVR. In de praktijk komt die EVR opname er op neer dat het openen van een bankrekening bij een andere bank heel lastig kan worden. Ook kan die EVR opname negatieve consequenties hebben voor het aanvragen van een hypotheek. Iemand wordt als het ware financieel vleugellam gemaakt en op een ‘zwarte lijst’ geplaatst.

 

De bank mag alleen overgaan tot op een opname in het externe verwijzingsregister als er voldaan is aan drie voorwaarden. Die voorwaarden zijn;

 

 • er moet sprake zijn een gedraging die een bedreiging vormt van de integriteit van de financiële sector
 • sterke aanwijzing dat de persoon betrokken is bij die gedraging
 • de opname in het register ook proportioneel is

Wat kunnen wij voor u doen in relatie tot de bank?

 • Neem contact met ons op als u een brief van de bank heeft ontvangen of bent gebeld met het verzoek om uitleg van transacties. Bedenk goed dat slecht doordachte antwoorden op vragen van de bank, later in uw nadeel kunnen werken. Zelfs tot een onderzoek van het openbaar ministerie, terwijl dat achteraf misschien niet nodig was.
 • Wij kunnen u helpen bij het geven van uitleg aan de bank, het maken van bezwaar tegen het blokkeren van uw rekening, het opzeggen van de bankrelatie, de opname in het incidentenregister en de EVR opname. De meeste banken geven u twee weken de tijd hiervoor. Het is dus belangrijk snel te reageren. Ons kantoor staat zowel bedrijven als particulieren hier succesvol in bij. U kunt snel bij ons terecht voor een afspraak.
 • Wij helpen met name ondernemers, maar ook particulieren kunnen bij ons terecht wanneer er sprake is van grotere stortingen of overboekingen.
 • Zoals eerder op deze site vermeld, staan wij in de regel geen zogenaamde geldezels (money mules) bij.
 • Wij zijn bereikbaar op 0683568246  U krijgt dan meteen advocaat Peter Hermens aan de lijn. U hoeft uw verhaal dus niet eerst uitgebreid aan een secretaresse uit te leggen. Wilt u lieve worden teruggebeld? Geen probleem. U kunt ook het online contactformulier invullen dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
 • Het eerste telefoongesprek is altijd gratis. Wij stellen dan de nodige vragen om zo de situatie in kaart te kunnen brengen. Als wij tot de conclusie komen dat we kunnen helpen, vragen we de relevante stukken per mail te sturen. Daarna maken we snel een afspraak op kantoor. Een face to face bespreking is gewoon altijd beter dan een telefonische bespreking.
 • Er worden altijd duidelijke financiële afspraken met u gemaakt. We kunnen altijd wel inschatten hoeveel tijd we ongeveer met uw zaak bezig zijn.

Witwassen - Problemen met justitie

Een reactie

 1. Francis

  Ik ben echt goed geholpen in alle problemen met de bank. deze gasten zijn niet goedkoop, maar voor goede hulp moet je hun bellen.

Plaats hier een openbare vraag of reactie