Opzeggen van de bankrelatie, incidentenregister en extern verwijzingsregister

De bank wil de bankrelatie opzeggen, mij opnemen in het incidentenregister of extern verwijzingsregister. Hoe zit dat?

Heeft u een brief ontvangen van de bank waarin het gaat over het opzeggen van de bankrelatie, u willen opnemen in het incidentenregister of extern verwijzingsregister? De advocaten van ons kantoor gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij willen mensen zo goed mogelijk bijstaan en zo goed mogelijk van informatie voorzien. U krijgt bij ons meteen advies.

 

Wij staan voor deze problemen ondernemers bij en privépersonen die grotere transacties moeten uitleggen. De zogenaamde geldezels (money mules) staan wij in de regel niet bij.

 

Het gebeurt het met regelmaat dat de bank eerst met u belt en daarna een brief stuurt waarin wordt gevraagd transacties uit te leggen. Dit gaat dan om overboekingen of contante stortingen. Dit gebeurt bij particulieren en bij bedrijven. Zo’n brief wordt gestuurd omdat de bank van mening is dat er sprake is van ongebruikelijke transacties. Steeds meer mensen en bedrijven worden geconfronteerd met een dergelijke brief. De reden hiervoor is gelegen in de hoge boetes die verschillende banken hebben gekregen, omdat zij als poortwachter onvoldoende toezicht hielden op hun klanten. Zo werd medio 2019 bekend dat de ABN Amro bank hun hele klantenbestand ging doorlichten op verdachte transacties. Dit heeft er alles mee te maken dat de Financial Action Task Force in 2021 controleert of Nederland er alles aan gedaan heeft om witwassen tegen te gaan.

 

Op 8 juli 2020 werd in verschillende landelijke media bekend gemaakt dat verschillende banken op grote schaal gaan samenwerken tegen witwassen. Dat kunt u onder andere hier lezen

 

In die brieven van de bank wordt eigenlijk altijd verwezen naar de Wft en Wwft. Dat zijn twee wetten die ook veel verplichtingen bevatten voor banken. De Wft staat voor Wet op het financieel toezicht. De Wwft staat voor de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

 

Opzeggen bankrelatie, intern en extern verwijzingsregister.

Opzeggen bankrelatie

De bank kan ver gaan in hun maatregelen. Zo kan een bankrekening worden geblokkeerd en kan de bankrelatie worden opgezegd. Ook wanneer iemand bijvoorbeeld al zijn hele leven bij die bank gebankierd heeft. De toon die de bank hiervoor kiest, is regelmatig ook niet prettig. Het gebeurt dat u in een brief wordt beschuldigd van fraude zonder dat u de mogelijkheid heeft gekregen uit te leggen hoe het met de transactie zit.

Intern verwijzingsregister

Het interne verwijzingsregister wordt ook wel het incidentenregister genoemd. Een opname hierin is in beginsel alleen toegankelijk voor de organisatie die overgaat tot opname. Een voorbeeld: de bank X is van mening dat er sprake is van frauduleuze overboekingen. De persoon om wie het gaat, wordt opgenomen in het incidentenregister. Die opname is dus niet toegankelijk voor bank Y en Z.

Extern verwijzingsregister

Een van de meest vergaande maatregelen die de bank kan nemen, is het opnemen in het externe verwijzingsregister. Dit wordt afgekort als EVR. In de praktijk komt die EVR opname er op neer dat het openen van een bankrekening bij een andere bank heel lastig kan worden. Ook kan die EVR opname negatieve consequenties hebben voor het aanvragen van een hypotheek. Iemand wordt als het ware financieel vleugellam gemaakt en op een ‘zwarte lijst’ geplaatst.

 

De bank mag alleen overgaan tot op een opname in het externe verwijzingsregister als er voldaan is aan drie voorwaarden. Die voorwaarden zijn;

 

  • er moet sprake zijn een gedraging die een bedreiging vormt van de integriteit van de financiële sector
  • sterke aanwijzing dat de persoon betrokken is bij die gedraging
  • de opname in het register ook proportioneel is

Wat kunnen wij voor u doen in relatie tot de bank?

  • Neem contact met ons op als u een brief van de bank heeft ontvangen of bent gebeld met het verzoek om uitleg van transacties. Bedenk goed dat slecht doordachte antwoorden op vragen van de bank, later in uw nadeel kunnen werken. Zelfs tot een onderzoek van het openbaar ministerie, terwijl dat achteraf misschien niet nodig was. Wij kunnen u helpen bij het maken van bezwaar tegen het blokkeren van uw rekening, het opzeggen van de bankrelatie, de opname in het incidentenregister en de EVR opname. De meeste banken geven u twee weken de tijd hiervoor. Het is dus belangrijk snel te reageren. Ons kantoor staat zowel bedrijven als particulieren hier succesvol in bij. U kunt snel bij ons terecht voor een afspraak.
  • Wij helpen met name ondernemers, maar ook particulieren kunnen bij ons terecht wanneer er sprake is van grotere stortingen of overboekingen. Zoals eerder op deze site vermeld, staan wij in de regel geen zogenaamde geldezels (money mules) bij.
  • Wij zijn bereikbaar op 0683568246  U krijgt dan meteen advocaat Peter Hermens aan de lijn. U hoeft uw verhaal dus niet eerst uitgebreid aan een secretaresse uit te leggen. U kunt ook het online contactformulier invullen dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
  • Het eerste telefoongesprek is altijd gratis. Een van onze advocaten stelt de nodige vragen om zo de situatie in kaart te kunnen brengen. Hij geeft daarbij in een algemene zin advies. Als de advocaat tot de conclusie komt dat wij u kunnen helpen, zal hij vragen om alle relevante stukken per mail toe te sturen. Er zullen dan altijd duidelijke financiële afspraken worden gemaakt, zodat u niet voor negatieve verrassingen komt te staan. Wij bieden bijna altijd een all in prijs aan.

Witwassen - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie