Wat is beslag leggen?
Beslag leggen kunt u zien als iets afpakken zodat er u niet meer over kunt beschikken. Justitie kan op ontzettend veel beslag leggen: op bankrekeningen, geld, auto’s, huizen, horloges etc. Er bestaan twee soorten beslag: het klassieke beslag en het conservatoir beslag. Het klassieke beslag is bedoeld om het openbaar ministerie onderzoek te laten doen. Dit beslag houdt dus op een gegeven moment vanzelf op. Na verloop van tijd moet het openbaar ministerie het voorwerp waar beslag op zit, teruggeven.
Het conservatoir beslag heeft te maken met een (aankomende) ontnemingszaak. Er wordt dan beslag gelegd als zekerheid voor een latere ontnemingszaak. In de regel hebben de goederen waar conservatoir beslag op rust, dus een wat hogere waarde. Er kan door een verdachte altijd worden verzocht om teruggave van de in beslag genomen goederen bij het openbaar ministerie. Mocht dit worden geweigerd, dan kan dit worden voorgelegd aan een rechter. Dit gebeurt door middel van een zogenaamd klaagschrift. Na ontvangst van het klaagschrift zal er een openbare zitting volgen. De beslissing hierop wordt ook in het openbaar uitgesproken.
Tip beslag leggen
Tip: Leg contact met een van onze gespecialiseerde advocaten om te weten of het indienen van een beklag in uw zaak zinvol kan zijn. U kunt met ons contact opnemen via telefoonnummer 035-3038110, uw vraag online stellen of ons contactformulier invullen.
Wilt u behalve over beslag leggen meer weten over; auto in beslag genomen, valsheid in geschrifte, in hoger beroep gaan, inverzekeringstelling of wat te doen bij een uitnodiging verhoor als verdachte? Klik dan op de desbetreffende link.
Wat leuk dat er gereageerd word. Dank u wel!
Weet u waarom ik dit vroeg?
Ik word verdacht van het maken van nepprofielen en het sturen van fakemails. Ik kreeg de gegevensdragers leeg terug. Ik weet dat er op die pc wel eens wat gedaan werd maar ik kreeg ze toch terug. Weliswaar waren ze helemaal leeg getrokken en stond er niks meer op, zelfs geen foto. Ook ben ik niet gehoord over vermeend bewijs wat er op is gevonden. Ik vond dit erg dubbel. Wel teruggeven maar wel leeg. Ik dacht ik vraag het aan een expert.
Wat concludeert u hieruit?
Zonder een dossier ben ik altijd wat voorzichtig een standpunt in te nemen. Ik ben even benieuwd: hoe lang speelt de zaak al en heeft uw advocaat de officier aangeschreven over de afwikkeling van het beslag?
Online vond ik ook dit artikel:
Alleen wanneer er geen strafbare feiten zijn gepleegd met de computer en er ook geen strafbaar materiaal (bijv. kinderporno) op de computer wordt aangetroffen, terwijl de computer volledig is onderzocht, is er een goede grond om teruggave van de computer te eisen.
Betekent dit dat als ik mijn spullen terugkrijg er niets strafrechtelijks op is gevonden? Ook lees ik dat het OM vaak computers wil vasthouden tot de zitting. Vandaar mijn vraag aan u.
Geachte,
uw vraag kent meerdere antwoorden waar ik zonder nadere details niet dekkend op kan ingaan. Wat ik er wel grofweg over kan zeggen is dat wanneer het OM kan aantonen dat er een strafbaar feit met de computer is gepleegd, dit er leidt tot een vordering tot het verbeurd verklaren. Met andere woorden, de computer komt niet terug. Als er strafrechtelijk niets relevants op gevonden wordt, kan er zeker een verzoek tot teruggave worden ingediend. Dat niet teruggeven tot de zitting hoeft niet, aangezien het OM ook een kopie van de bestanden kan maken.
Mocht het zo zijn dat u nader wilt overleggen, kan dat natuurlijk. Mijn verzoek is dan om mij even te bellen.
Met vriendelijke groet,
Peter Hermens advocaat