Beslag gelegd

Justitie heeft beslag gelegd op mijn eigendom. Wat nu?

Wanneer de politie of Fiod in opdracht van het openbaar ministerie beslag gelegd heeft op uw eigendom, is dat natuurlijk heel vervelend.

 

De advocaten van ons kantoor gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij willen verdachten zo goed mogelijk bijstaan en zo duidelijk mogelijk van informatie voorzien. U krijgt bij ons meteen advies.

 

Niemand wil in een strafzaak verwikkeld raken. Als dat toch gebeurt, wilt u de beste hulp. Deskundig. U zoekt een advocaat die het strafrechtelijke proces kent als zijn broekzak. Die het dossier tot op de bodem uitspit. Een creatieve oplossing bedenkt. U krijgt bij ons de beste hulp.

Welke vormen van beslag zijn er?

Er bestaan twee soorten beslag;

 

 1. het klassieke beslag. Dit is geregeld in artikel 94 van het wetboek van strafvordering. Deze vorm van beslag is bedoeld om het openbaar ministerie onderzoek te laten doen. Dit beslag houdt dus op een gegeven moment vanzelf op. Na verloop van tijd moet het openbaar ministerie het voorwerp waar beslag op zit, teruggeven.  Deze regel kent één belangrijke uitzondering. Dat is wanneer een strafbaar feit is gepleegd met een voorwerp. We geven het volgende voorbeeld. Een verdachte schiet met een pistool iemand dood. Het openbaar ministerie neemt het pistool in beslag om dit te laten onderzoeken op DNA sporen. Het pistool zal niet worden teruggegeven.
 2. het conservatoir beslag. Dit is geregeld in artikel 94a van het wetboek van strafvordering. Het conservatoir beslag heeft te maken met een (aankomende) ontnemingszaak. Er wordt dan beslag gelegd als zekerheid voor een latere ontnemingszaak. In de regel hebben de goederen waar conservatoir beslag op rust, dus een wat hogere waarde. Er kan door een verdachte altijd worden verzocht om teruggave van de in beslag genomen goederen bij het openbaar ministerie. Mocht dit worden geweigerd, dan kan dit worden voorgelegd aan een rechter. Dit gebeurt door middel van een zogenaamd klaagschrift. Strafrechtjuristen noemen dit een 552a procedure. Of het kansrijk is een 552a procedure op te starten, hangt altijd af van de zaak.

Beslag leggen - Problemen met justitie

Wie zijn wij?

 • Ons kantoor Zuketto Hermens Advocaten is gespecialiseerd in het strafrecht. Onze advocaten hebben jarenlange ervaring.
 • Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer is 0683568246. Dan krijgt u krijgt meteen strafrechtadvocaat en partner van kantoor Peter Hermens aan de lijn. U hoeft uw verhaal dus niet eerst aan een secretaresse uit te leggen. Dit eerste telefoongesprek is altijd gratis.
 • U kunt ook het online contactformulier invullen dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Goed om te weten

In de zaken waar conservatoir beslag gelegd wordt, kan het gebeuren dat justitie beslag legt op auto’s, woningen, horloges, boten etc, maar dat de strafzaak heel erg lang op zich laat wachten. Wij komen het in onze praktijk regelmatig zaken tegen waar er twee of drie jaar gelegen beslag gelegd is en dat het openbaar ministerie zelfs nog niet het einddossier in een zaak verstrekt heeft. Laat staan dat er een datum is voor een inhoudelijke behandeling. Is hier iets aan te doen? Het openbaar ministerie en rechtbanken hebben te weinig personeel om met name grotere zaken voortvarend te behandelen. Dit moet een verdachte niet worden aangerekend.

 

Het is verstandig wanneer de advocaat van een verdachte beschaafd druk blijft zetten bij het openbaar ministerie om een zaak sneller bij de rechter aan te brengen. Als een rechter de verdachte onherroepelijk vrijspreekt, moet het beslag worden opgeheven.

 

Als het openbaar ministerie veel te lang wacht met het aanbrengen van een zaak, kan een verdachte de hulp proberen in te schakelen van de rechter-commissaris om het einddossier te bemachtigen. Ook kan een verdachte op enig moment een verzoek doen bij de rechtbank. Er wordt dan het verzoek gedaan om de zaak voor geëindigd te verklaren. Het is niet makkelijk dit voor elkaar te krijgen, maar juridisch kan het.

4 Reacties

 1. w

  Wat leuk dat er gereageerd word. Dank u wel!

  Weet u waarom ik dit vroeg?

  Ik word verdacht van het maken van nepprofielen en het sturen van fakemails. Ik kreeg de gegevensdragers leeg terug. Ik weet dat er op die pc wel eens wat gedaan werd maar ik kreeg ze toch terug. Weliswaar waren ze helemaal leeg getrokken en stond er niks meer op, zelfs geen foto. Ook ben ik niet gehoord over vermeend bewijs wat er op is gevonden. Ik vond dit erg dubbel. Wel teruggeven maar wel leeg. Ik dacht ik vraag het aan een expert.

  Wat concludeert u hieruit?

  1. Hermens Advocatuur

   Zonder een dossier ben ik altijd wat voorzichtig een standpunt in te nemen. Ik ben even benieuwd: hoe lang speelt de zaak al en heeft uw advocaat de officier aangeschreven over de afwikkeling van het beslag?

 2. w

  Online vond ik ook dit artikel:

  Alleen wanneer er geen strafbare feiten zijn gepleegd met de computer en er ook geen strafbaar materiaal (bijv. kinderporno) op de computer wordt aangetroffen, terwijl de computer volledig is onderzocht, is er een goede grond om teruggave van de computer te eisen.

  Betekent dit dat als ik mijn spullen terugkrijg er niets strafrechtelijks op is gevonden? Ook lees ik dat het OM vaak computers wil vasthouden tot de zitting. Vandaar mijn vraag aan u.

  1. Hermens Advocatuur

   Geachte,

   uw vraag kent meerdere antwoorden waar ik zonder nadere details niet dekkend op kan ingaan. Wat ik er wel grofweg over kan zeggen is dat wanneer het OM kan aantonen dat er een strafbaar feit met de computer is gepleegd, dit er leidt tot een vordering tot het verbeurd verklaren. Met andere woorden, de computer komt niet terug. Als er strafrechtelijk niets relevants op gevonden wordt, kan er zeker een verzoek tot teruggave worden ingediend. Dat niet teruggeven tot de zitting hoeft niet, aangezien het OM ook een kopie van de bestanden kan maken.

   Mocht het zo zijn dat u nader wilt overleggen, kan dat natuurlijk. Mijn verzoek is dan om mij even te bellen.

   Met vriendelijke groet,

   Peter Hermens advocaat

Plaats hier een openbare vraag of reactie